utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Legende, Rok Breznik Njena.si

Legendarna Zelena dežela zdaj v novi preobleki

polkaholiki-sekirca-v-med Njena.si

Med prvimi si oglejte uspeh Polkaholikov!

Kolumna
Risanke za odrasle?

Risanke za odrasle?

Karmen Spacapan, 20.07.2020 15:39:54

★★★ REVIJA STOP ★★★

Delite na:

Sem mar že prestara za risanke, se pogosto sprašujem, ko sedim pred televizorjem in uživam v kakšni pisani zgodbici ... Kaj naj rečem? Že od malega sem zelo rada gledala risanke. Takrat so mi bile sicer pri srcu predvsem japonske uspešnice, ki so nas, otroke iz osemdesetih, dobesedno potegnile vase.

Odraščala sem s Candy Candy, spoznavala ljubezen z Georgie, se zabavala s kapitanom Harlockom, spoznavala grško mitologijo s simpatično Pollon, hčerko boga Apolona, ki je skupaj z drugimi božanstvi živela relativno normalno življenje ... Skratka, zelo zabavna risanka, ob kateri sem spoznala imena vseh grških bogov in sem že kot mala deklica vedela, kdo je na primer Eros – ja, simpatični in debelušni prijatelj zabavne Pollon, ki skrbi za ljubezen v njihovem nekoliko nenavadnem »okraju« ... Skratka, Pollon in Eros sta bila na neki način podobna čebelici Maji in njenemu Viliju, ampak vseeno veliko bolj odštekana in zelo, res zelo zabavna.

Po teh risankah pa je prišla malce bolj zahtevna risana serija. Spoznala sem družino Simpson in njihovo »prelepo« mestece Springfield. Serija me je popolnoma prevzela in komaj sem čakala popoldneve, ko sem lahko v miru odpotovala v sicer italijansko govoreči Springfield. Ja, seveda – vse te risane serije sem namreč spremljala na italijanskih televizijah, v Sloveniji oziroma, bolje rečeno, v Jugoslaviji takih risank takrat, ko sem bila še deklica, niso predvajali. No, sedaj je vse drugače – tudi slovenski televizijski kanali ponujajo pestro paleto risank, ki so tudi meni (odrasli ženski) kar precej všeč. Ta teden se pa na Fox TV vračajo Simpsonovi – končno namreč prihajajo nove epizode, ki jih zagotovo ne bom zamudila. 

Tudi Netflix ponuja ogromen izbor zanimivih in zelo zabavnih risanih serij. Kar nekaj pa je takih, ki, kljub temu da so zelo pisane in na prvi pogled primerne tudi za mlajše, tem absolutno niso namenjene. Ena od serij, ki sem jih pogledala od prve do zadnje epizode, pa je F is for Family. Govori o povprečni ameriški družini, ki živi v burnih 70. letih, času hipijev, vojn in svobodnega seksa. Vsekakor zelo zabavna črna komedija, ki absolutno ni primerna za otroke. Pač satira za odrasle. Teh je na Netflixu kar veliko in prav uživam ob deževnih večerih, v družbi risanih junakov ...