Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
Respect

Respect

Mitja Reichenberg, 25.10.2021 08:19:05

Biografske drame o različnih umetnikih in umetnicah so se zadnje čase kar dobro razpasle v kinematografiji.

Delite na:

Verjetno gre temu pripisati dve ideji: ali zmanjkuje dobrih izvirnih scenarijev ali pa je življenje tisto, ki ponuja najboljše zgodbe za filme. V nobenem primeru to ni dobro za razvoj kinematografije. Vendar lahko vseeno toplo pozdravimo filme, ki približajo umetnike in umetnice širšemu občinstvu in tako povedo kaj več o njih kot samo podatkovne baze.

Film Respect ​je zgodba o eni največjih pevk in pianistk, Arethi Franklin. R&B pevko je upodobila oskarjevka Jennifer Hudson, ki jo je Aretha Franklin osebno izbrala, da jo upodobi na velikem platnu. Biografska drama predstavlja pevkino kariero od majhne deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu, do mednarodne super zvezde. Film je režirala Liesl Tommy, scenarij pa napisala Tracey Scott Wilson. V filmu zaigrajo še Forest Whitaker, Tate Donovan, Mary J. Blige in drugi.

Sicer pa je Respect v resnici ena od velikih uspešnic, ki jo je izvajala znamenita pevka. Različica te pesmi je pravzaprav song, katerega avtor in prvi izvajalec je bil Otis Redding. Po izidu njene različice se je Redding pošalil, da je to skladba, ki mu jo je dekle pač uspešno odvzelo. Pesem je bila njena uspešnica na albumu I Never Loved A Man The Way I Love You – iz davnega leta 1967.

Aretha Louise Franklin je bila rojena marca 1942, umrla pa je v 76. letu starosti avgusta 2018. ​Slovela je po svojem močnem mezzosopranu in kakovostnih interpretacijah. V svoji več kot šestdesetletni pevski karieri je ustvarila 112 singlov, ki so se uvrstili na Billboardove lestvice, kar je rekord za ženske izvajalke. Z več kot 75 milijoni prodanih izvodov albumov je ena najuspešnejših glasbenic vseh časov. Prejela je 18 grammyjev, od tega prvih osem, podeljenih za najboljšo R & B izvajalko v letih 1968 do 1975. Leta 1987 je bila kot prva ženska sprejeta v Hram slavnih rokenrola, prejela pa je tudi predsedniško medaljo svobode.