Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kolumna
Provocirali ste me ...

Provocirali ste me ...

Karmen Spacapan, 16.01.2020 14:58:12

Ta uvodnik pišem z mislijo na velikana, ki se je rodil pred 100 leti. Federico Fellini je bil velik človek, poročen s svojo miniaturno in graciozno Giulietto, in to kar 50 let. Tik pred obletnico poroke ju je ločila smrt. Bila sta si različna, a sta zelo dobro funkcionirala – dejansko sta bila eno.

Delite na:

 Ko sem prebirala zgodbo o njuni ljubezni, sem z lahkoto potegnila kar nekaj vzporednic z ljubezensko zgodbo svojih staršev. Sicer sta Lidija in žal že moj pokojni oče Nino praznovala kar 57 let skupnega življenja, saj je moja mama Lidija zelo zgodaj zapustila svoj rodni Vršac in odšla z očetom v Slovenijo, ampak sta kljub temu ostajala različna in sta se dopolnjevala. Kot Giuletta in njen Federico. Lidija graciozna in še danes zelo elegantna, Nino pa tak – neposreden, glasen, zabaven, skratka moški z velikim M.

Spomini me mnogokrat potegnejo nazaj v preteklost, v teh hladnih in meglenih dneh sem še posebno melahnolična. Pri premagovanju žalosti ali občutka minljivosti in neustavljivega in nesramnega časa, ki tako šviga z nami vred, mi pomagajo filmi.

un-americano-a-roma.jpg
No, pa se jih je lotil!
pr

Med tistimi, ki si jih lahko v tem tednu ogledamo na naših televizijah, sta kar dva od velikega Fellinija – La Strada (Cesta) in i Vitelloni (Postopači). V slednjem igra Alberto Sordi, še en velikan italijanskega filma. Prav Sordi je bil tisti igralec, ki ga je tudi moj tata Nino imel tako rad. Ker v osrednji Sloveniji ni mogoče spremljati zasebnih italijanskih televizij, kjer lahko najdemo njegove filme, sem začela iskati po YouTubu in ugotovila, da si lahko tudi tako ogledam priljubljene klasike.

In začeli so se moji popoldanski in večerni italijanski filmski maratoni. Seveda mi vsi ti filmi spodbujajo apetit in željo po kuhanju tiste prave italijanske hrane, kar je potegnilo za sabo tudi nekaj dodatnih kilogramov, ki smo si jih pravično porazdelili v celotni družini. Sicer pa je eden od filmov, ki je zame najbolj ikoničen, povezan prav s špageti oziroma 'pašto' in trenutkom, ko jih 'Albertone' v filmu, Američan v Rimu, napade, rekoč: »Makaroni, provocirali ste me in zdaj vas bom uničil! Makaroni, zdaj vas bom pojedel!«

Še razmišljate, kaj boste jedli in gledali nocoj?