Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kolumna
Probacija

Probacija

Majda Juvan, Zarja, 25.04.2018 15:01:22

Zapor sem od znotraj prvič videla v 80. Kot novinarka.

Delite na:

V takratni domovini smo začeli dojemati človekove pravice. In izkazalo se je, da so tudi zaporniki ljudje. Pred tem si s tem, kako jim je, nismo belili glave. Konec koncev je šlo za morilce, tatove, prevarante … Politični so bili le na Dobu. Albanci, za katere je na Kosovu zmanjkalo prostora. Kakorkoli, takrat sem od uglednega penologa dr. Franca Brinca prvič slišala, da strogost in dolžina kazni nimata nič opraviti s prevzgojo in povratništvom. A čas je tekel in pravice so tako rekoč povsod preglasile dolžnosti. Tudi v zaporih. In dočakali smo probacijo.

Sliši se strašno kunštno, a v resnici ni. V bistvu gre za možnost alternativnega prestajanja krajše zaporne kazni. Namesto da bi lump, ki ni nakradel niti toliko, da bi si plačal kolikor toliko uporabnega odvetnika, v nadaljevanju še v zaporu obiral davkoplačevalce, bo lahko svojo kazen odslužil kar na delovnem mestu. Pod nadzorom, seveda. Predvsem zato, kot je rekel minister Klemenčič, ker te kratkotrajne kazni niso uspešne. Niti povratništva ne znižujejo. On že ve. 

Če mene, ki nimam pojma, vprašate, bi imela družba res precej več od visokih denarnih kazni. A kaj ko so pri nas celo tisti, ki so pokradli milijone, »uradno« revni kot cerkvene miši. Pa še dr. Dragan Petrovec, ki ga zelo cenim, pravi, da to ne bi bilo v redu, saj bi socialne razlike vnesli še med lopove. 

Medtem ko v 80. še nismo čisto dobro vedeli, zakaj je treba skrbeti tudi za dobro počutje zapornikov, nam je danes to jasno. Ne nazadnje, če se kakšnemu zaporniku kaj ne zdi prav, relativno hitro iztoži odškodnino. Od leta 2011 smo jim davkoplačevalci izplačali že 225 tisoč evrov. Nekaj zato, ker jim je bilo v zaporih prevroče, nekaj zato, ker so z njimi nespoštljivo ravnali, pa zato, ker hrana ni bila prava, nekaj zato, ker zaradi prostorske stiske v zaporih niso imeli dovolj prostora. Evropsko sodišče za človekove pravice pravi, da mora imeti zapornik na voljo vsaj štiri kvadratne metre. Toliko jih pri nas v marsikaterem zavodu, bolnišnici in domu nimajo. Ampak pravice so pravice, ni kaj!

Tudi zato se mi zdi zelo v redu, da čim več obsojencev, ki niso nevarni okolici, svoj dolg odsluži na svoj račun in ne na mojega. Naj bodo zunaj, naj delajo, naj si plačujejo vse stroške. Naj garajo od jutra do večera in vračajo nedolžnim, ki so jih okradli. Ker zapori niso poceni. V Sloveniji je dnevno v zaporih 1400 ljudi. Delovanje sedmih zaporov in doma v Radečah nas je leta 2016 stalo 34,5 milijona evrov. Še več nas bo v prihodnje, ko bomo morali graditi ESČP všečne in udobne nove zapore.

Primerjava. Bivanje zapornika dnevno stane 68 evrov, oskrba v domu upokojencev pa 25 evrov. Bivanje zaporniku plačamo davkoplačevalci, dom si mora plačati vsak sam. Če nima, morajo prispevati svojci ali pa gre nepremičnina. Zaporniku ne. Niti delati mu ni treba, če noče. To je njegova pravica. Še bolje gre vikendzapornikom. Med tednom služijo, ob koncih tedna pa si pridejo odpočit v zapor. Spanje in polni penzion sta seveda brezplačna?! Poznate še kak drug podobno brezplačen hotel? Jaz ne. 

Pri nas imamo očitno večje razumevanje za lopove in goljufe kot za stare in obnemogle. Morda pa bi morali tudi  starci tožiti? Saj imajo tudi oni človekove pravice!? Vsaj take kot zaporniki. In tudi v domovih so standardi.

Je pa med enimi in drugimi »stanovalci« pomembna razlika. Ti iz domov upokojencev  zares nimajo denarja. Sploh pa ne drage odvetnike. So pač, v nasprotju z najuglednejšimi zaporniki, vse življenje delali neprave reči.