Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Preventivno škripanje domače postelje

Preventivno škripanje domače postelje

Brane Kastelic, Zvezde, 21.05.2018 09:42:31

Kje smo že ostali zadnjič, ko sem napovedal, da se kolumna nadaljuje? Pri kompulzivni motnji v spolnem vedenju oziroma vprašanju, ali seks odvisnost obstaja?

Delite na:

Britansko združenje za zdravljenje seks odvisnosti in kompulzivnosti ugotavlja ne samo to, da obstaja, ampak tudi, da je zasvojenost s seksom vse večji problem. Število njegovih “seks terapevtov” se je v zadnjih petih letih podvojilo. 170 jih je. Večina “pacientov”, 91 odstotkov, je moških. Med temi jih je največ, približno tretjina, starih od 26 do 35 let. Pri združenju pravijo, da se je število seks odvisnikov, ki pridejo k njim na zdravljenje, v zadnjih desetih letih početverilo

Med Britanci, ki so zaradi domnevne zasvojenosti s seksom poiskali prvo pomoč pri dobrodelni organizaciji Relate, reševalki različnih problemov parov, je tudi dobrih šestdeset let star Graham. Kot zadnjič omenjena 37-letna Rebecca, ki je opisala, kako težko ji je bilo, ko ji tudi pet seksov na dan ni bilo dovolj, je tudi Graham javno spregovoril o svoji seksualni kalvariji. Zakaj je mislil, da je zasvojen s seksom? Zato, ker je bil ženi nezvest s “stotinami” profesionalk. S prostitukami. Zato je imel “orjaški občutek krivde”, a kaj, ko si ni mogel pomagati. “Bil sem obseden. Ves čas sem mislil samo na seks. Od trenutka, ko sem vstal do trenutka, ko sem zaspal, so mi po glavi rojile samo seksalne misli. To je bila strahotna izkušnja, ki mi je uničevala življenje,” se spominja Graham. Zasvojenost te vrste s poklicnimi spolnimi delavkami, ki je trajala več let, ne more biti poceni. Ne ve natančno koliko denarja jim je znosil. Govori “o stotinah funtov na mesec”. Z nekaj prostitutkami je imel neke vrste razmerje.

Kako se je začelo? Imel je afero s sodelavko, ki je imela “seks strašno rada” . Čeprav je imel hudo slabo vest, zaradi katere je prekinil afero, ga je hitro potegnil v afero z drugo sodelavko, pa potem tretjo, četrto… Na vrsto so prišle znanke, pa sosede, Vsakič, ko je afero prekinil zaradi slabe vesti, si je prisegel, da ne bo imel nobene več, pa ni vzdržal. Zaradi sočasne skrbi, da bo žena izvedela za njegovo nezvestobo, se je nenadoma domislil najhitrejše in najbolj varne “rešitve”. “Zasvojenost s seksom sem najlažje hranil tako, da sem plačeval zanj. S spolnimi delavkami različnih vrst sem se dobivala trikrat do štirikrat na teden. Bil sem kot alkoholik, ki ne more brez alkohola. Jaz nisem mogel biti brez seksa. Samo na seks sem mislil. Nonstop. Bil sem tako rekoč zadet zaradi razmišljanja o vseh podrobnostih obiska pri kakšni od prostitutk, h katerim sem redno hodil, ali srečanju s kakšno novo. Najprej sem si vse predstavljal in potem vse predstave izpeljal. Vsakič sem se potem kesal in imel slabo vest. Sram me je bilo, se prepričeval, da tega ne bom naredil nikoli več, pa se je to grozno dvojno življenje nadaljevalo več let,” pripoveduje Graham.

Njegovega “groznega dvojnega življenja” je bilo konec, ko je žena odkrila elektronsko pismo, ki ga je pisal eni od prostitutk, h kateri je redno hodil. Vse je priznal. Ni ga zapustila, ko je pristal na skupinsko zdravljenje pri organizaciji Anonimni seks odvisniki (deluje na enak način kot Anonimni alkoholiki), ki ima po Britaniji 78 skupin za tako imenovano samopomoč. Zdravljenje temelji na popolni seksualni abstinenci. Zdaj je že “več let” ženi stoodstotno zvest. To, kar manjka njegovi zgodbi je, kakšno je bilo njegovo spolno življenje z… ženo. Če sta ga sploh imela. Sam mislim, da zasvojenost s seksom obstaja, vendar tudi, da jo je daleč najbolje “zdraviti” ne z abstinenco in skupinsko terapijo, ampak z veliko dobrega in pestrega seksa s stalno partnerico oziroma partnerjem v domači postelji, ki ni pravi kraj za košarice. Če se želimo izogniti problemom, domača postelja enostavno mora približno tako pogosto škripati kot si želi tisti v paru, ki ima močnejši libido. Seks navsezadnje ni tlaka. In lahko je kratek. In ponavadi hitro “zapaše” tudi tistemu, ki misli, da mu ne bo “pasal”.  Škripanje domače postelje oziroma preventiva je boljša od kurative.