Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kolumna
Premalo milijarderk?

Premalo milijarderk?

Brane Kastelic, Zvezde, 03.07.2019 08:38:01

Spet je tisti čas v letu, ko ameriška revija Forbes, »specialistka« za bogate in njihovo bogastvo, objavlja različne letne sezname najbogatejših in največjih zaslužkarjev.

Delite na:

Enega sem pred kratkim že obdelal. Po najnovejšem štetju je na svetu 2153 milijarderjev. Koliko je med njimi žensk? Samo 243. Moški milijarderji imajo poleg tega precej več milijard, kot jih imajo milijarderke. Med petdesetimi najbogatejšimi ljudmi na svetu je samo pet žensk. Najbogatejša med njimi je 65-letna Francozinja Francoise Bettencourt Meyers, ki ji pomagate bogateti vse tiste bralke, ki uporabljate kozmetiko L'Oreal, saj je Francoise dedinja tega kozmetičnega imperija in vnukinja ustanoviteljice L'Oreala. S 44 milijardami evrov je petnajsti najbogatejši človek na svetu. Najbogatejši moški po Forbesu ostaja ustanovitelj in direktor Amazona Jeff Bezos s 117 milijardami evrov. Ker se ločuje, utegne kmalu zdrsniti po lestvici navzdol, njegova bodoča bivša žena MacKenzie Bezos pa se pojaviti med najbogatejšimi Zemljankami. Morda celo na prvem mestu, če ga bo oskubila za polovico premoženja.

Najnovejši od Forbesovih seznamov, ki buri duhove, je seznam stotih najbogatejših športnic in športnikov, na katerem je, verjeli ali ne, ena športnica in 99 športnikov. Samo 37-letni ameriški teniški veteranki Sereni Williams se je posrečilo uvrstiti se nanj: z dobrimi 25 milijoni evrov je na 63. mestu. »Pogoj« za uvrstitev na to lestvico je letos najmanj 22,3 milijona evrov »prihodkov« v zadnjih dvanajstih mesecih. Forbes pri športnikih sešteva plače, turnirske nagrade in sponzorski denar. Na lestvici je zastopanih deset športov in 25 držav. Sto vodilnih je skupaj zaslužilo vrtoglavih 3,57 milijarde evrov, 178 milijona več kot lani. Na lestvici je veliko ameriških košarkarjev in nogometašev, ki igrajo v Evropi. Na stopničkah, na prvem, drugem in tretjem mestu, so moški, ki brcajo žogo. Največ je zaslužil Argentinec Messi. Vrtoglavih 113,4 milijona evrov. Drugi je Portugalec Ronaldo s 97,4 milijona, tretji Brazilec Neymar s 94 milijoni. Ojoj, a ne? A je še kdo drug bolj preplačan, kot so žogobrcarji? Ja, vsekakor. Vodilni bankirji. Na petem mestu je s 83 milijoni meni najljubši športnik v zgodovini. Kdo drug bi to lahko bil kot … seveda … Roger Federer, genialni teniški veteran, poliglot, oče dveh parov dvojčkov, vedno duhoviti Roger Federer. Zato ni presenetljivo, da so ravno njemu sponzorji nakazali največ milijonov. S turnirskimi nagradami je v zadnjih dvanajstih mesecih zaslužil »samo« dobrih šest milijonov evrov. Sponzorji so mu jih nakazali 76. Več kot Messiju in Ronaldu skupaj. Edina ženska na tem seznamu, Serena Williams, je iz nagradnih skladov pobrala samo 3,5 milijona, pri sponzorjih pa 22,3. Mnogi zmotno mislijo, da so teniške igralke zadnja leta enako plačane kot moški: nagrade so enake samo na velikih turnirjih. Več kot sedemdeset odstotkov moških do dvestotega mesta na svetovni lestvici je lani zaslužilo več, kot so njihove enako uvrščene kolegice, je pa res, da so v tenisu najbolj zmanjšali plačni razkorak med spoloma. Zato je med desetimi najbogatejšimi športnicami kar devet teniških igralk. Daleč največji razkorak je v nogometu. Vodilni nogometaši so med najbogatejšimi ljudmi na svetu, odlične nogometašice, ki jih trenutno gledamo na svetovnem prvenstvu, so zelo zelo daleč za njimi. To velja tudi za druge športe, med njimi za golf. Igralke golfa, na primer, so petnajstkrat manj plačane kot igralci. Letna plača najbolje plačane nogometašice, ameriške lepotice Alex Morgan, je 580 tisoč evrov. To sploh ni malo, je pa 141-krat manj, kot dobi Messi, ki samo s plačo zasluži devetnajstkrat več kot deset najbolje plačanih nogometašic. Te neznosne razlike opravičujejo s tržnimi zakonitostmi (kapitalizmom) in zastarelimi trditvami, da so športna tekmovanja moških bolj priljubljena. Opravičujejo jih (moški, seveda) tudi s takimi neumnostmi, kot je trditev, da so moški bolj tekmovalna bitja. Očitno zelo slabo poznajo ženske.

Je v svetu premalo milijarderk? Ne, veliko preveč jih je. Da o milijarderjih niti ne govorim.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 26, 26. 6. 2019.