Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kolumna
Pobeg  na lepše

Pobeg na lepše

J. V., 11.07.2018 10:52:55

'Milenijska' migracija

Delite na:

Pred nekaj tednisem omenila generacijo ‘millenials’ (tudi Generacija Y),ki je odrasla okrogpreloma tisočletja in se razlikuje od vseh prejšnjih.Je globalna,internetno pismena skoraj od rojstva in danes že najštevilčnejša. Pred kratkim je prehitela Baby Boomerje, rojene po drugi svetovni vojni.

‘Milenijci’, ki so danes stari(približno) med dvajsetin petintrideset, prevzemajo vajeti v roke kot najvplivnejši potrošniki v zgodovini in ustvarjalcitrendov. Njihovaizbira že spreminja navade. Potrošnja alkohola pada,hazardiranje po spletu pa tako narašča,da gaje NHS, britansko nacionalno zdravstvo, definiralo kot ‘drogo’, ki zahtevaodvajanje.

Ena od značilnosti te generacije, vsaj na Zahodu, je selitev iz osrednjih mest v manjše, mirnejše in cenejše kraje. V Združenih državah se mladi izogibajo New Yorku in se naseljujejo v Seattle, Denver, Minneapolis, v San Jose na Floridi, Norwich v Virginiji. Kot slišim, bo aktualen celoDetroit,nekdanje industrijsko, potem usahlo mesto z izvotljenimcentrom.

Zapuščanje središča se kaže tudi v Londonu. Ne odhajajo samo mladi, ampak ljudje vseh generacij z izjemo študentov. NedavniFinancial Times piše, da je ‘migracija iz Londona presegla vse prejšnje dokumentirane. Londončani prodajajo in se odseljujejo’ (FT, 3.julij 2018).

Leta1939je London štel 8.6 milijona prebivalcev. Potem je do leta 1990upadel nadobrih 6 milijonov, od takrat pa spet raste, sprva s priseljenci iz nekdanjih kolonij, po 2004 tudi s prihodom številnih mladih Evropejcev. Leta2016 je imel 8.8 milijona. Po takratnih predvidevanjih rasti bi do leta 2021 dosegel 9 milijonov, 2025 že 10 in 2050 kar 13 milijonov prebivalcev. Napovedana rast prestolnicepa se, kot kaže, ne bo uresničila.Medtem se je zgodilo marsikaj, predvsem pa referendum.

Obenem s porastom prebivalstva so se dvigale cene nepremičnin v prestolnici.Kot sem že poročala,je v času, da napišem članek, prostor pod mojim stolom zaslužil več kot jaz s kolumno. Cene, ki so v prestolnicidivjaledvakrat hitreje kot drugje v Britaniji, so se lani ustalile in po malem že upadajo.Londončani sledijo.

V največji skupini, ki beži iz prestolnice, so tridesetletniki. Z internetom so povsod doma, povsod na delu. Lovijo najvišjo vrednost svoje nepremičnine in jo pretakajo v večja stanovanja v manjših krajih. Popularna je Škotska, v Angliji pa Birmingham, z 1.1 milijona prebivalcev drugo največje britansko mesto, pa tudi obalni kraji kot je Brighton s predmestjem Hove (kjer živi pevka Adele) in centri blizu Londona. ‘Izguba za London, priložnost za province’, je komentiral Guardian, ‘tudi kava bo boljša’. Tridesetletnikom sledimo drugi.Ni ravno zadnji vlak izLondona, je pa lahko nov začetek.

Selitev lajšajo hitrejši vlaki. Iz sredine Londonadoobalnih krajev v grofiji Kent je le dobra ura vožnje z najhitrejšim britanskim vlakom Javelin (kopje), ki doseže hitrost225 km na uro po Eurostarovih tiri.Spoznala sem medicinsko sestro, ki si je z izkupičkom garsonjere v severnem Londonukupila štirisobno hišo z vrtom v slikovitem obalnem pristanišču.Ob lepem vremenu se na drugi strani Rokavskega preliva pokaže Francija.

Po treh desetletjih plus v centru Londona si želim, da bi vsako jutro hodila po peščeni plaži in vdihavala morski zrak, pa čeprav z mrzlega morja.Za ceno londonske kopalnicedobim hiško z majcenim vrtom, sto korakov od morja. In se naučim jadrat.