Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Pljuvanje vse povprek ...

Pljuvanje vse povprek ...

Karmen Špacapan, Vklop, 21.02.2019 08:01:27

Nekoč je v Anteni obstajala rubrika, ki se ji je reklo Pljuvalnik ...

Delite na:

Tam so bili obljavljeni pljunki »zvestih« Anteninih bralcev, ki so se navezovali na znane Slovence. Največkrat so bili »mastnih« komentarjev deležni lepi fantje iz takrat zelo priljubljenih »boy bandov« ali prelesne in nadvse naivne lepotičke, ki so bile šele na začetku ne prav obetavnih glasbenih karier. To smo takrat nekako prenesli in nekateri od zgoraj omenjenih so to celo z zanimanjem prebirali.

Dandanes je stvar povsem drugačna. Splet je postal naše orodje, no, bolje rečeno orožje, s katerim brez usmiljenja zarežemo v sočloveka. Če so se nam pred nekaj leti zdeli najhujši komentarji na spletnem portalu 24ur.com, kjer je šlo pljuvanje čez vse meje in so morali zaposliti kar štiri upravljalce, da so noč in dan »moderirali« žaljive komentarje, je zdaj osrednje bojišče Facebook. Kar pomislite, koliko negativnih in žaljivih komentarjev ste v preteklih dneh prebrali na temo Eme. Že med oddajo so se komentarji začeli širiti z nenormalno hitrostjo – in potem velik šok, dve finalni skladbi, ki sta še bolj podžgali vse skupaj do skorajda katastrofalnega konca, v katerem je vijoličasta lepotica povedala kar nekaj sočnih. Spletni komentatorji so šli v boj, kot bi bil zadnji, kot da bi se bojevali v jarkih prve svetovne vojne – na nož, do smrti!

Dejstvo je, da ljudje čutijo potrebo po komentiranju, zato je gledanje tovrstnih oddaj v družbi veliko bolj zabavno in preprečuje pretirano agresivno ter vulgarno žaljenje vse povprek prek družbenih omrežij. Torej lahko iz tega sklepam, da so ljudje, ki so največ pljuvali po Facebooku in ki so imeli največ za povedati glede letošnje Eme, dogajanje po vsej verjetnosti spremljali sami. Revčki ...

image-20161208-31379-1xmzbte.jpg
Nekateri se med komentiranjem dobesedno spremenijo ...
PR

Prav, priznam, to pljuvanje čez slovensko glasbo in izvajalce, ki se prijavljajo na izbor za Evrovizijo, je res nekoliko »mimo«, vendar vidim, da je nekako uravnovešeno – na eni strani so zagovorniki, na drugi pa profesionalni (in najbrž osamljeni) »pljuvači«. Zelo pa me zmoti oziroma celo zaboli me, ko se začne spletno prerekanje ob nekogaršnji smrti. Šerbi je umrla, ni je več med nami ... Zdi se mi nesmiselno in zelo grdo, da se na Facebooku pojavljajo obtožbe, kot so: »Ja, vsi ste jo pustili na cedilu ... Služila je za vas, vi pa je niti obiskali niste ... Vsi ste jo izkoriščali!« Zdi se mi, kot da bi ti pljuvači želeli izkoristiti njeno tragedijo in usmeriti spletne žaromete nase! Ljudje, ki so jo imeli radi, so ji stali ob strani, so jo obiskovali, so ji držali roko in ji govorili lepe, tolažilne besede ... Taki ljudje se najbrž s tem ne postavljajo in hvalijo na Facebooku ter obenem žalijo drugih in jim očitajo.

Bodimo zmerni, čim bolj ... Ne smemo dovoliti, da nas ta moč, ki jo ima splet, spremeni v prave napadalce, ki s črkami zarežejo tako globoko, kot jo je nekoč nekdo z mečem. Grdo.

Objavljeno v reviji Vklop št. 8, 21. 2. 2019.