Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kolumna
Operacija Mincemeat

Operacija Mincemeat

Mitja Reichenberg, 19.05.2022 14:00:08

Delite na:

​Operacija Mincemeat je bila zgodovinsko resnična uspešna britanska vojna operacija prevare med drugo svetovno vojno, da bi prikrila invazijo zaveznikov na Sicilijo leta 1943. Člana britanske obveščevalne službe sta pridobila truplo Glyndwra Michaela, potepuha, ki je umrl zaradi uživanja strupa za podgane, ga oblekla v častnika kraljevih marincev in mu priložila osebne predmete, ki so ga identificirali kot izmišljenega kapitana, majorja Williama Martina. Zraven je bila tudi korespondenca med dvema britanskima generaloma, ki je namigovala na invazijo na Grčijo in Sardinijo.

Celoten učinek operacije Mincemeat ni znan, vendar je bila Sicilija osvobojena hitreje, kot je bilo pričakovano, izgube pa so bile manjše od predvidenih. Dogodki so bili povzeti v knjigi Operacija Heartbreak, romanu iz leta 1950 (Duff Cooper). Na to temo poznamo še britanski film (po istoimenski knjigi, ki jo je napisal Ewen Montagu) iz leta 1956 z naslovom Človek, ki nikoli ni obstajal (The Man Who Never Was).

Tokratni film pa pravi takole: leta 1943 so zavezniki odločeni zaustaviti Hitlerjev nadzor nad zasedeno Evropo, zato načrtujejo popoln napad na Sicilijo. Pri tem pa naletijo na nemogoč izziv: kako zaščititi množično invazijo pred potencialnim pokolom. Dva izjemna obveščevalna častnika Ewen Montagu (Colin Firth) in Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) sta tako edino upanje, da si domislita najbolj neverjetne strategije v vojni, ki je osredotočena na najmanj verjetnega tajnega agenta: mrtveca. Operacija Mincemeat je vsekakor izjemna, vendar resnična zgodba o tej dogodivščini in vojaški potegavščini.

Glasbo je napisal tako rekoč veteran velikega platna, Thomas Newman – nominiranec za kar 15 oskarjev in dobitnik več kot 60 drugih velikih nagrad za svoje partiture. Film 1917, ki smo ga videli leta 2019, je bil pravzaprav nekakšna uvertura v glasbo za film Operacija Mincemeat. Sicer pa gre brez dvoma za odlično narejeno epsko partituro, ki marsikoga prepriča.