stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kolumna
O umazanih snemalcih (pod krili)

O umazanih snemalcih (pod krili)

Brane Kastelic, Zvezde, 15.02.2019 07:30:00

O pametnih telefonih sem napisal že marsikaj neprijaznega, ker so postali podaljški rok preštevilnih, ker imajo zaradi njih mnogi občutek pomembnosti (in se temu (ne)primerno vedejo), ker marsikdaj in marsikje motijo druženje (pri družinskih večerjah sem jih prepovedal), ker so nekateri uporabniki tako zagledani vanje, da ovirajo »promet« pešcev na pločnikih (zakaj se jim moram vsak dan izogibati, ko mi pridejo naproti, da se ne bi zaleteli vame?) …

Delite na:

Pametni telefoni so seveda zelo dobrodošli. Brez svojega si več ne predstavljam ne dela ne življenja, pa naj gre za zvočno ali slikovno shranjevanje idej (za pisanje in slikanje) ali za najpreprostejšo obliko družinskega komuniciranja (kje kdo je, kdaj kdo pride, kaj kdo kdaj potrebuje in tako naprej, kar vse se zmenimo v družinskem pogovoru na aplikaciji WhatsApp, v kateri je vsak dan več deset sporočil, pa tudi kar nekaj fotografij in videov). Omenil sem fotografije in videoposnetke. Zaradi kamere, s katero lahko vsakdo kadar koli in kjer koli posname dobre fotografije marsikoga in marsičesa, od igrivih otročičkov do sončnega zahoda, s(m)o vsi postali fotografi in filmarji. In delimo najboljše, tako rekoč zvezdniške posnetke s prijatelji in drugimi na Facebooku in drugih družbenih omrežjih. Brez pametnih telefonov bi bilo vse težje. Tudi snemanje porednih reči, na primer domače ljubezenske akcije, za osebno rabo.

Pa sem bližje temi kolumne. Pametni telefoni so žal v veliko pomoč tudi različnim perverznežem, od neškodljivih, ki snemajo same sebe, do nadležnih in neznosnih, ki ne bi smeli biti na prostosti. Ste vedeli, da med njimi ni tako malo »umazanih« snemalcev, ki izkoristijo vsako priložnost za snemanje … pod krili žensk. V Londonu, na primer, je posebno priljubljeno na tekočih stopnicah podzemne železnice. Prav tako v preoblačilnicah v trgovinah, v katerih je to mogoče. Kaj počnejo s temi posnetki, ki ne morejo biti najboljši zaradi pomanjkljive svetlobe pod krilom in verjetno naglice, s katero snemajo? Ne vem, si pa (raje ne) predstavljam. To, kar vem, je, da tem umazanim snemalcem nov zakon v Angliji in Walesu od zdaj grozi z dveletno zaporno kaznijo. In da je to prav. Na Škotskem je že od leta 2009 kaznivo dejanje ne samo »upskirting«, temveč tudi »downblousing« (neželeno snemanje, pa tudi ogledovanje ženskih prsi z vrha navzdol skozi dekolte).

V angleščini snemanju pod krili na javnem kraju, ki se ga oseba v krilu ne zaveda, rečejo »upskirting«. Tarče so večinoma ženske. Kazensko dejanje je postalo na pobudo 26-letne Angležinje Gine Martin. Razjezil jo je moški, ki ga je zalotila, ko jo je s pametnim telefonom na skrivaj snemal pod krilom na glasbenem festivalu leta 2017. Še bolj jo je razjezila policija, ker jo je vprašala, ali je imela na sebi hlačke. Ker jih je imela, neznanec, ki jo je hotel posneti pod krilom, ni naredil nič nezakonitega. Tako policija. Takrat.

Ena od dobrih strani britanske demokracije, ki jo zadnje čase ogroža brexitsko posilstvo, je, da morajo poslanci razpravljati o vsaki zahtevi – peticiji Otočanov, ki jo na vladini spletni strani podpre najmanj sto tisoč ljudi. Ja, Ginina peticija je potrdila, da je na Otoku veliko umazanih, podkrilnih snemalcev. Med njimi so tudi pedofili, čigar tarče so deklice v krilih. V parlamentu je primerno zakonsko dopolnilo predlagala poslanka liberalnih demokratov Wera Hobhouse. Postalo je del zakona o spolnih prestopkih, sprejetega leta 2003. Najhujši med snemalci lahko končajo celo v registru spolnih prestopnikov. Pri enem od letošnjih snemalcev, proti kateremu so sprožili kazenski postopek, so našli celo petdeset tisoč fotografij in videov! V ZDA, kjer to ni povsod nezakonito, so enega od najhujših, ki je pod krili v več kot desetih letih posnel ne samo večine sodelavk, temveč na tisoče žensk, obsodili celo na dvanajst let zapora.

Držite se … selfijev, če boste prišli na obisk na Otok.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 7, 13. 2. 2019.