Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
O darilu za moški obraz

O darilu za moški obraz

Branko Kastelic, Zvezde, 03.05.2018 11:53:12

Številni moški so jih imeli od nekdaj. Mnogi so jih in jih še nosijo s ponosom.

Delite na:

Imeli so jih in jih še imajo številni znani in slavni moški. Imel jo je, zelo veliko, po mojem mnenju najbolj bister in nadarjen človek v zgodovini Leonardo da Vinci. Imela sta ju, zelo veliki, očeta komunizma Karl Marx in Friederich Engles. Imel jo je, ne prav gosto, legendarni revolucionar Che Guevara. Ima jo, belosivo in kratko, po dolgem času prvi levičarski vodja britanske laburistične stranke Jeremy Corbyn, ki so ga zato gladko obriti desničarji kritizirali kot neurejenega. Občasno jo imajo številni hollywoodski zvezdniki, med njimi Brad Pitt. Večbarvno in ne posebno lepo. Zadnja leta jo ima, veliko in gosto, igralec in glasbenik Jared Leto. Zadnjih nekaj let jo ima posebno veliko fantov in mladih moških. Najlepšo na svetu (res ima lepo) ima menda Škot Christopher Millington, ki je zaradi nje eden od najbolje plačanih manekenov. Občasno sem jo imel tudi sam, a ne prav dolgo, ker je moja najdražja ne prenese. Zadnja leta je tudi sam ne prenesem več, vendar samo zato, ker je postala večbarvna.

Govorim seveda o bradah, katerih veliki preporod se je očitno začel v letu 2014, prvem letu zmanjšanja prometa in dobička vseh proizvajalcev na tone različnih britvic, ki se še zmanjšujeta. Čeprav so konec leta 2015, 2016 in 2017 napovedovali zaton brad in vrnitev gladko obritih moških, se to nikakor ne zgodi. Bradati moški so tudi letos še vedno vsepovsod. Bradači, vsaj mlajši, vsekakor pri nas na Otoku, gotovo tvorijo večino. In dvomim, da jih bo veliko manj, ko bodo 5. septembra spet praznovali mednarodni dan brade.

Večina žensk menda, tako kot moja najdražja, ne mara brad. Najmanj všeč so jim od nekdaj bile divje in nenegovane, ki pa jih je danes bolj malo, saj vse več moških vse bolj skrbi zanje. O bradah je nešteto pregovorov, a bradačem je verjetno najbolj všeč tisti, ki pravi, da je brada darilo, ki ga daš svojemu obrazu. »Velika brada prinaša veliko odgovornost« je pregovor, ki velja za številne udeležence londonskega letnega sejma moške nege, ki poteka že več let. Lani so na tem sejmu bradačem predstavili veliko novost. To je poseben parfum za … ja, za brado. Zakaj? Pomislite. Kaj se zgodi po jedi? Kaj se zgodi po športu? Kaj se zgodi, če bradač jé morsko hrano? Brado lahko očistiš, vendar bo še vedno neprijetnega vonja. Parfum za brado, ki diši po meti in pačuliju, vsebuje tudi arganovo in evkaliptovo olje, da bi bila brada mehka in bleščeča. Ni pa poceni: za 50-mililitrsko stekleničko je treba odšteti dobrih 56 evrov. Zelo zanimivo, a najbrž logično je, da ga za zdaj kupuje več žensk kot moških. To lahko pomeni samo eno: da so bolj izpostavljene potencialno neprijetnemu vonju brad, kot so bradati in brkati moški, ki so jim zadnje čase na voljo številni izdelki za nego brad in brkov, med njimi voski za oblikovanje in olja za vlaženje kože pod brado. Obstaja tudi kup menda delujočih spodbujevalcev rasti brade.

Časi so se spremenili. Novodobnim moškim je »dovoljeno« bolj skrbeti za nego. Nekoč je bil kup negovalnih izdelkov za moške v kopalnici skoraj tabu. Nekaj nemoškega. Zdaj je drugače, a še vedno opazim moške, bradate ali nebradate, z dlakami, ki jim štrlijo iz nosu ali iz ušes in z ušesnih mešičkov, in s tako velikimi obrvmi, da jih te varujejo pred dežjem. To res ni lepo. Za vse te … kocine, ki štrlijo iz ušes in nosu, obstaja priročna, neboleča mala priprava, ki jih hitro odpravi. Z obrvmi pa imam boleče izkušnje. Približno enkrat na mesec stopim do ene od deklet – Pakistank, ki imajo svoj prostor sredi kozmetičnega pritličja velike trgovine v Wimbledonu, v katerem je videti bolj malo moških, da mi populijo in oblikujejo obrvi, in sicer z nitjo. Čeprav so spretne in hitre, to zelo boli. Vsakič hočeš nočeš »jokam«, ker mi solze same spolzijo po licih. Je že tako: za lepoto je včasih treba malo potrpeti.