kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

cepivo, sputnik V Svet24.si

Kako blizu je cepivo proti koronavirusu?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Kolumna
Nona kot Marilyn ...

Nona kot Marilyn ...

Karmen Spacapan, 30.07.2020 17:57:50

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:

4. avgusta bo minilo že 58 let od smrti največje dive vseh časov, legendarne Marilyn Monroe. Seveda takrat še nisem bila rojena, mi je pa mama večkrat pripovedovala, kako zelo jo je novica pretresla ... Pretresla je ves svet, ljudje so jokali ... Jokal je cel Hollywood.

Čeprav je mnogo teorij zarote o tem, kaj se je pravzaprav pripetilo na ta dan, kdo je kriv za njeno smrt in podobno, o tem ne bom sedaj razglabljala ... Nepotrebno – veliko je bilo in še bo napisanega o raznih teorijah, v katere naj bi bili vpleteni celo svetovni politiki ... Raje se bom osredotočila nanjo, na prelepo in uspešno žensko, ki pa je v življenju ogromno pretrpela. Žalosti me, da nekateri modni navdušenci, ki z njeno podobo krasijo svoja stanovanja, jo nosijo na majicah ali pa uživajo v srkanju kavice iz »njene« skodelice, pravzaprav o njej ne vedo veliko ...

Zanima me, koliko jih je videlo kateri njen film ali pa prebralo kaj o življenju Norme Jeane Mortenson ... Da, to je njeno pravo ime. Že kot otrok je veliko pretrpela, njena mama je bila hud duševni bolnik, zato je Norma živela pri več rejnikih. Kljub temu ji je v življenju na neki način uspelo – za vedno bo ostala zapisana v zgodovino.

Marylinka je pač simbol nekega bleščečega obdobja ... Če bi radi izvedeli kaj več o tej že zgodovinski osebnosti, ne zamudite serije Skrivnostno življenje Marilyn Monroe, ki bo na sporedu v torek, 4. avgusta, ob 22.15 na Pop TV. Jaz si jo bom zagotovo ogledala. 50. leta prejšnjega stoletja so zame čarobna ... Mogoče zato, ker takrat še nisem živela. Tako daleč so, a vseeno tako blizu.

Zdi se mi, da so bili ljudje takrat veliko bolj urejeni in elegantni kot sedaj. No, mogoče se motim, a vendarle, ko gledam stare filme, srfam po spletu in tudi ko v roke vzamem kak star družinski album, ne morem mimo tega, da so bile nekoč predvsem ženske zelo lepe in urejene. Tudi moja nona Carmen je bila taka ... Še celo frizuro je imela podobno Marilynini. Vedno je bila skrbno oblečena, urejena in nadišavljena. Ko sem se jaz rodila, je bila že v letih, a je vseeno obdržala eleganco iz 40. in 50. let ... eleganco iz obdobja krasnih hollywoodskih filmov, super glasbe, veselja in ljubezni do življenja. Tega nam sedaj žal kronično primanjkuje.

Karmen Špacapan