Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kolumna
Nestrpnost ...

Nestrpnost ...

Karmen Spacapan, 06.12.2022 20:00:58

Delite na:

Ne vem, kje začeti … najbolje, da kar pri najstniku, ki ga zelo dobro poznam in ki je zelo nadarjen, poln ustvarjalnosti in domišljije, a se zaradi mnenja okolice premnogokrat ustavi in zavrže svoje delo. Že od malega je ustvarjal, začel je z risanjem, potem je slikal, potem izdeloval figurice … Pot ga je peljala tudi do glasbe in ustvarjanja raznih vsebin za splet. Skratka, umetniški in zelo ustvarjalni tip bi lahko rekli. V izražanje z glasbo daje res veliko, sicer se ne izraža v slovenščini, veliko bolje mu teče jezik v angleškem jeziku. V zadnjem času pa se dobesedno boji objaviti kakšno svojo skladbo ali video.

Razlog? V novem okolju so ga začeli zasmehovati, ga zbadati, se norčevati iz njegovega dela. Čeprav mu vsak dan posebej ponovim, da se ne sme pretirano obremenjevati s tem, kar mu drugi govorijo, in predvsem da mora ustvarjati zase, je izgubil voljo in nekako pristal na to, da ne sme biti drugačen, ker če si drugačen, potem si lahko tarča posmeha ali celo ustrahovanja. Na srečo je sam pri sebi razčistil, da je ustvarjanje veliko bolj pomembno od mnenja drugih, in se spet spravil k delu, ki ga najbolj osrečuje. V roke je spet vzel svinčnik in začel risati. Spet se je usedel za mizo in na kos papirja zlil svoja čustva ter jih uglasbil. A potreboval je veliko volje in moči, da je odmislil okolico …

Seveda se to ne dogaja le temu najstniku, dogaja se čisto vsem nam. Mislim, da se vsi preveč obremenjujemo s tem, kaj bodo rekli drugi, in dejansko mnogokrat zavržemo svoje sanje zato, ker se bojimo mnenja in očitkov okolice. Ta je pa velikokrat res neizprosna. Ko se bom tudi sama začela manj obremenjevati z mnenjem drugih, bom verjetno bolj ustvarjalna in bom verjetno naredila več stvari, ki bodo všeč predvsem meni. Teden, ki je minil, je bil presneto napet, in to na vseh področjih. Zato resnično potrebujem nekaj več dobre volje, pozitivnih misli in prijaznih besed, ne pa posmehovanja, pljuvanja ali celo polen pod noge … In tako bi moralo biti vedno, ne le v teh prazničnih dneh, polnih kiča, lučk, dobrot in veselja. Bodimo strpni drug do drugega. Lažje bo vsem nam. Prijetno branje, dragi bralci in cenjene bralke.