Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kolumna
Nepremičnine in avtomobili …

Nepremičnine in avtomobili …

A. G., 10.07.2018 10:00:41

Slabi časi na trgu nepremičnin

Delite na:

 Smo že zakorakali drugo četrtletje letošnjega leta in prvi trije meseci so minili, kot bi pomežiknil … Vsaj meni. Morda je ta hitrost odvisna od vsakodnevnih aktivnosti, ki jih ne manjka. In to me veseli. Sam bistveno bolj trpim takrat, ko ni kaj delati, kot takrat, ko je dela čez glavo. Mislim, da je aktivnost in iskanje novih priložnosti ter doseganje novih ciljev v življenju mnogo boljše kot čakanje »na boljše čase« … Boljše čase moramo in jih lahko ustvarimo sami in nihče drug za nas.

Ko smo že pri boljših/dobrih časih, vam lahko povem, da so takšni dobri časi še vedno tudi na trgu nepremičnin. Se pa ti časi zdaj v nečem razlikujejo od tistih pred kakim letom: ponudba nepremičnin je slaba in cene so (pre)visoke. To je sicer čisto pričakovan rezultat evforije in množičnega kupovanja vseh nakupa nepremičnin željnih posameznikov, ki jih mimogrede ni malo. Vsi ti kupci, ki so v zadnjem letu ali dveh kupili nepremičnino, so namreč za praviloma največji nakup svojega življenja in hkrati praviloma najbolj zaželen nakup v svojem življenju čakali tudi deset let. Vse odkar se je začela t. i. finančna kriza, ki pa je že nekaj časa ni več, vsaj navzven je videti tako …

Srečneži tisti, ki ste npr. kupili svoje stanovanje ali hišo pred kakima dvema letoma. Vi ste verjetno naredili enega od boljših, če ne najboljši nakup, vsaj kar se nepremičnine tiče. Po vsej verjetnosti ste kupili nepremičnino po najnižji možni ceni v zadnjih desetih letih. Hkrati se veselite, da ste morda v zadnjih dveh letih že »zaslužili« 20 odstotkov in več, kolikor so se cene nepremičnin dvignile. V preteklem letu so se po podatkih Statističnega urada Sloveniji cene v povprečju dvignile za 10 odstotkov. Enim se je čakanje dejansko obrestovalo.

Kaj pa tisti, ki še vedno čakate na pravi trenutek? Potem ste ga, vsaj glede na trenutne razmere, žal zamudili. Tako kot eden od mojih znancev, ki je sicer finančnik. Sicer bi kupil nepremičnino, ampak kaj, ko nikoli ni pravi čas. Zdaj kalkulira, da se bo trg ponovno zlomil in bo takrat pravi čas za nakup. Kot je bil pred kakimi tremi leti … Da se razumemo, zagotovo se bo enkrat v bližnji ali malo manj bližnji prihodnosti trg zlomil oz. bodo cene nepremičnin padle. Tako kot celotno življenje deluje tudi nepremičninski trg kot valovanje. O tem ni dvoma. Naj vas potolažim: načeloma je vedno pravi čas za nakup nepremičnine, če jo kupujete za lastno uporabo oz. bivanje. Če jo kupujete kot investitor za naložbo, potem vem, da razmišljate malo drugače.

Imamo pa tukaj še drugo plat zgodbe, in sicer prodajalce, ki so tako močno čustveno navezani na svojo nepremičnino, da razmišljajo po načelu: to je moje in je ne dam za noben denar, jaz sem vanjo vložil sebe in denar, poglej, kakšna je sosedova, in če jo on prodaja za toliko, pa je njegova slabša, potem moram jaz dobiti bistveno več … Ali vam je kaj poznano? Vse je res, vendar z eno bistveno razliko: vaš sosed je nepremičnino prodal, vi je pa niste in jo morda prodajate že več let, ker je sosed postavil pravo ceno in pozabil na čustva. Vsak dan poslušam komentarje prodaje željnih lastnikov, ki pravijo, zdaj so cene šle gor in bomo prodali za več … Žal imam tudi sam stranke/prodajalce, ki nikakor ne razumejo osnovnih zakonitosti in kljub zelo živemu trgu svoje nepremičnine ne prodajo oz. jim je ne prodamo, ker imajo previsoka pričakovanja.

Enako je pri avtomobilih. Kako že gre: prodamo deset let star avto, kot nov. Prodali bi ga pa skoraj za toliko, kot stane nov v salonu … Rezultat poznamo. Nekako je v podzavesti Slovencev zakoreninjeno razmišljanje in želja po hitrem in čim večjem zaslužku. Takoj, če je možno. Natančno to se dogaja zdaj na trgu npr. v Ljubljani. Trenutno so povprečne želene prodajne cene po Ljubljani že kar 3500 eur/m2. Ne glede na starost, kvaliteto in lokacijo nepremičnine. Spomnite se, kaj se je zgodilo pred desetimi leti …

V 15 letih profesionalnega ukvarjanja s prodajo nepremičnin sem spoznal nekaj: če se nepremičnina na živahnem trgu, kot je trenutno, prodaja več kot tri mesece (stanovanje) in več kot šest mesecev (hiša), želite za vašo nepremičnino preveč denarja. Glede na njeno lokacijo in stanje vaša nepremičnina ni vredna toliko. Tukaj lahko izvzamemo pet odstotkov preostalih nepremičnin, ki so specifične in nikoli ne zajamejo masovnega iskanja kupcev.

Kako lahko npr. stanovanje v Ljubljani ali Izoli prodam v enem dnevu, drugo stanovanje na istem območju s podobnimi lastnostmi pa tudi šest mesecev ne? Apetiti prodajalcev so previsoki. Jaz vsakodnevno pripravim med pet in deset brezplačnih mnenj o trenutni tržni vrednosti nepremičnine za lastnike, ki razmišljajo o prodaji. In vsakič se pokaže, da tisti, ki me poslušajo, prodajo, tisti, ki me ne, pač ne.

Dragi lastniki nepremičnin, ki razmišljate o prodaji oz. prodajate nepremičnino, pozabite na čustva, navezanost, na vaše trdo delo, ki ste ga vložili, in razmišljajte poslovno/tržno. Postavite pravo ceno in se prodaje lotite na pravi način. Drugače vas bodo prehiteli »slabi časi« na trgu nepremičnin, ki bodo gotovo prišli. Ne sprašujte me, kdaj, ker nisem jasnovidec. Vem samo to, da bodo prišli, spet.