tuna bar, morje, madžari Svet24.si

Orban je sanjal o madžarskem Jadranu! To mu ...

kobranka, peskovnik, pasching Svet24.si

V peskovniku v vrtcu je zasikala kobranka

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

španska-kraljica-letizia Odkrito.si

Španska kraljica Letizia s svojim golim trebuhom ...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Kolumna
Morilčev spomin

Morilčev spomin

M.R., 12.05.2022 08:00:38

Delite na:

​Režiser Martin Campbell je znova v svojem zamahu. Tokrat prihaja na velika platna njegov film z naslovom Morilčev spomin (Memory), v katerega je povabil znana filmska imena. Igrajo Liam Neeson, Monica Bellucci, Ray Stevenson in Guy Pearce.

Campbell zna zabavati občinstvo, kadar stopi za kamero. Ko je režiral film Zorro (1998), si je prislužil nominacije za oskarja in zlati globus ter začel mednarodno kariero Antonia Banderasa ter Catherine Zeta-Jones. Ko je posnel Vertikalo smrti (2000), so ga kritiki dobro sprejeli in zaslužil je več kot 200 milijonov dolarjev. Poleg tega je Campbell zaslužen za pomladitev franšize Jamesa Bonda, ko je režiral Zlato oko (1995), prvi nastop Piercea Brosnana v vlogi slavnega britanskega vohuna, ki je nato zaslužil več kot 350 milijonov dolarjev. Režiral je tudi debitantski film Daniela Craiga o agentu 007 – Casino Royale (2006).

Tudi film Morilčev spomin ima Campbellov podpis. In za kaj gre? Ko Alex Lewis (Liam Neeson), izkušen poklicni morilec, noče dokončati dela za člane nevarne kriminalne združbe, postane njihova tarča. Sledi preteklih trupel raziskujejo agenti FBI in mehiške obveščevalne službe, te pa jih pripeljejo bliže Alexu. Vendar ima izkušeni morilec vse možnosti, da ostane v prednosti pred njimi – razen ene. Bori se namreč s hudo obliko izgube spomina, imenovano Alzheimerjeva bolezen. To ga ne pripelje le do dvoma, komu sploh lahko zaupa, ampak tudi do dvoma, ali sploh lahko zaupa samemu sebi.

Film je nastal po knjigi belgijskega pisatelja Jefa Geeraertsa, ki ima različne naslove: Primer Alzheimer, Morilčev spomin, v originalu pa De zaak Alzheimer. V resnici je bil film po tej knjigi posnet že leta 2003 (režija: Erik Van Looy), a ni dosegel mnogo velikih platen. Filmsko glasbo za tokratni Morilčev spomin je ustvaril britanski skladatelj Rupert Parkes, znan kot Photek. Gre za precej žanrsko pričakovano partituro, tako da se tudi sam film lahko uvršča v to zlato sredino med kriminalko in avanturo.