stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kolumna
Monogamija je »tesnejša« ženskam kot moškim!?

Monogamija je »tesnejša« ženskam kot moškim!?

Brane Kastelic, Zvezde, 25.10.2018 11:12:11

Koliko ljudi je potrebnih za nezvestobo? Najmanj dva? Natančno tako.

Delite na:

Pri heteroseksualcih sta to en moški in ena ženska. Vseeno je dolgo prevladovalo prepričanje, da je nezvestoba bolj moški »šport« in da so moški neprimerljivo bolj nezvesti, kot so ženske, kar so moški razlagali in opravičevali s trditvami, kot so bile: moški imajo veliko raje seks kot ženske, moški potrebujejo (si želijo) več seksa kot ženske, moški imajo močnejši libido kot ženske, in s podobnimi ženskam vsiljenimi neresnicami oziroma neumnostmi. Od nekdaj, no, natančneje od prve neskončne ljubezenske noči (pravzaprav vikenda), mi je bilo jasno, da nimajo ženske nič šibkejšega libida. Pri obeh spolih se ta zelo razlikuje od človeka do človeka. Prav tako ne drži stara dogma, da ima več moških kot žensk močan libido in da je več žensk kot moških s šibkim libidom. Ženske si nikoli niso želele manj seksa kot moški, če je bil seks dober in če njegov cilj ni bila samo moška zadovoljitev. A lahko verjamete, da je po vsem, kar smo v zadnjih desetletjih govorili in napisali o seksu, eno izmed najpogosteje »poguglanih« vprašanj na internetu: kje je klitoris? Kot je na različne načine postavljeno vprašanje moških o tem, kako naj poskrbijo za to, da bo njihova partnerica doživela orgazem. Res(no)! In neverjetno.

Glavoboli, utrujenost in drugi izgovori so največkrat izmikanje slabemu seksu, ki ga je očitno na … tone. Vendar ne gre samo za to. Mnoge ženske v zakonskih in drugih stalnih razmerjih so bile, so in bodo nezveste stalnim partnerjem tudi, če je seks z njimi zanje dovolj dober in orgazmičen. Eden od glavnih vzrokov za žensko nezvestobo, ki se hitro povečuje, je premalo seksa, kar je bilo zelo dolgo glavno moško opravičilo za nezvestobo. A tudi to še zdaleč ni edini vzrok za žensko nezvestobo, kot v novi knjigi ugotavlja ameriška sociologinja Wednesday Martin, ki celo trdi, da je skoraj vse, kar vemo o ženski seksualnosti, napačno. Za to ne krivi moških. Problem je, piše, da so jo narobe razlagali od vsega začetka. Močna trditev. V knjigi z dolgim naslovom »Neresnično: zakaj je skoraj vse, kar verjamemo o ženskah, poželenju in nezvestobi napačno …« trdi, da so napačna prepričanja, da imajo moški močnejši spolni nagon, da so bolj nagnjeni k nezvestobi, ker težje prenašajo monogamijo, in da si pri seksu želijo več novosti in raznovrstnosti kot ženske. Najnovejše raziskave potrjujejo njeno mnenje. Ena od letošnjih, v kateri so sodelovali tako ženske kot moški, stari od 18 do 29 let, je pokazala, da so bile ženske večkrat nezveste partnerjem, kot so bili moški partnericam. Druga je pokazala, da je bilo leta 2010 kar štirideset odstotkov več nezvestih žensk, kot jih je bilo leta 1990. Samo dvajset let prej. Tretja, da med zdaj dobrih petdeset let starimi nezvestimi moškimi in ženskami ni razlik v zgodovini njihove nezvestobe. Vsaj po številu ljubimk in ljubimcev, ki so jih imeli.

Ameriška psihologinja Marta Meana, ki raziskuje zmanjšano in majhno poželenje v dolgotrajnih razmerjih, dviga veliko prahu s trditvijo, da ni res, da se moški prej naveličajo seksa v dolgotrajnih razmerjih kot ženske. Odkrila je (tako pravi), da so moški kar zadovoljni z razmerjem, če redno seksajo s partnerico, medtem ko so ženske bolj nagnjene k nezadovoljstvu z razmerjem, tudi če redno seksajo. Do zdaj je prevladovalo prepričanje, da je tako, ker imajo ženske šibkejši libido kot moški. Ne drži, trdi Marta. »Ne gre za to, da si ženske ne želijo seksa. Težava je v tem, da se hitreje naveličajo seksa z dolgoletnim partnerjem. Monogamija je verjetno za ženske 'tesnejša', kot je za moške.« Opa!

Z drugimi besedami (namenjeno bolj bralcem kot bralkam): ko se bo vaša naslednjič branila seksa, vedite, da se v resnici ne brani seksa. Brani se samo seksa z … vami. Jaz svojo najdražjo že preventivno (za vsak primer) sekiram, iščem dobre moške maske na spletu in razmišljam o uvajanju (še) več novosti in raznolikosti. Kaj pa vi? Sprašujem zato, da ne boste rekli, da vas nisem pravočasno opozoril …