stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kolumna
Mohamed in 99 drugih najvplivnejših Zemljanov

Mohamed in 99 drugih najvplivnejših Zemljanov

Brane Kastelic, Zvezde, 22.05.2019 15:38:31

Kje bi lahko našli skupaj odlično nekdanjo ameriško prvo damo Michelle Obama in nezadostnega Donalda Trumpa, nogometnega zvezdnika Mohameda Salaha in pevsko zvezdnico Taylor Swift, pa manekenko in kuharico Chrissy Teigen in papeža Frančiška?

Delite na:

Nikjer drugje kot na nedavno objavljenem letošnjem seznamu stotih najvplivnejših Zemljank in Zemljanov ugledne in brane ameriške revije Time.

Vsakdo, tudi jaz, bi težko in precej drugače sestavil takšen seznam in se odločil, kdo so najvplivnejši ljudje na našem svetu. Po mojem so to bolj ali manj (ne)znani korporacijski jezdeci, ki nas vse bolj ali manj »jahajo«, kolikor hočejo. Posebno odkar imajo v Beli hiši svojega človeka, čeprav ta vleče za nos tako imenovane navadne Američane, da je njihov junak. Time je seznam stotih najvplivnejših, zanimivo mešanico stotih politikov in podjetnikov, zvezdnikov in umetnikov, športnikov in znanstvenikov, spravil skupaj že šestnajsto leto zapored. Šlo naj bi za ljudi, ki so pustili najgloblje sledi v letu 2018, ga spremenili, izstopali, se postavili za nekaj. Letos je bil nekaj posebnega, saj je bilo na njem skoraj enako žensk (48) kot moških (52). Največ je Američanov in resno slavnih. Time jih je razdelil v pet skupin, v katerih so izbrali, po njihovem, smetano smetane. Skupino »pionirjev« vodi kanadska igralka korejskega rodu Sandra Oh, ker je – tako Time – »igralska virtuozinja, za katero je dialog to, kar so za glasbenika note«. Sandra je resno zaslovela v televizijski seriji Ubij Eve. Skupino »voditeljev«, ki je največja, prav tako vodi ženska, 79-letna predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi, velik trn v Trumpovi peti, ki jo ima Time za vplivnejšo od Trumpa (kako me to veseli!), enega od vrste predsednikov na tem seznamu. Najboljše, kar je Nancy Pelosi povedala o zdajšnjem stanovalcu Bele hiše, je bilo: »Trump sam najbolje ve, da ne bi smel biti predsednik.« Nekdanjega ameriškega predsednika Obame ni na tem seznamu, njegova žena Michelle pa je, in sicer v skupini »ikon«. Na čelu šestnajstih ikon je sicer Taylor Swift, še ne tridesetletna genialna glasbenica in iskrena poetka ljubezni. Time trdi, da se zaradi Taylor vsi starejši počutijo mlajše, vsi mladi pa naj bi zaradi nje imeli občutek, da lahko dosežejo kar koli. Skupino najvplivnejših »umetnikov« vodi zelo mišičast nekdanji rokoborec The Rock, že veliko let priljubljen hollywoodski zvezdnik Dwayne Johnson, zaradi stoodstotne predanosti vsemu, kar dela, tudi v svoji dobrodelni organizaciji. V pisani skupini »titanov« so med drugimi arhitektka Jeanne Gang – »mati« najvišjega poslopja, kar jih je ustvarila ženska, 261 metrov visokega nebotičnika Aqua v Chicagu, oče Facebooka Mark Zuckenberg in več športnikov, med njimi košarkarska legenda LeBron James. Tudi na čelu »titanov« je športnik – genialni nogometni igralec, Egipčan Mohamed Salah, ki od junija 2017 igra za angleški Liverpool.

Vrsta uvrščenih na Timovem seznamu me je navdušila zaradi svojega porekla. Na primer lepa manekenka in super kuharica Chrissy Teigen. Njen oče je Norvežan, mati Tajka, ona je Američanka. Ali južnokorejska fantovska pevska skupina BTS, sedem mladih fantov, ki podirajo … rekorde na YouTubu. Ali omenjeni Mohamed Salah, eden najbolj znanih nogometašev, Egipčanov in Liverpoolčanov, o katerem so v Timu napisali, da je boljši človek kot nogometaš, čeprav je eden od najboljših nogometašev na svetu. Šestindvajsetletni Mohamed, ki je verni musliman, je veliko povedal o sebi, ko je dejal: »Moja kultura in Bližnji vzhod bi morala do žensk imeti več spoštovanja. Odnos do žensk v naši kulturi moramo spremeniti. To se mora zgoditi.«
Zakaj sem omenil ravno te tri? Zato, da bi lahko ugotovil, kako nesmiselno ali noro je to, da v času, ko je vse manj pomembno, od kod si, nekateri želijo zidati zidove, drugi pa bi zapustili najuspešnejšo zvezo držav v zgodovini. Če ste (ne prvič) pomislili, da sta moja največja žulja Trump in brexit, imate prav.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 20, 15. 5. 2019.