Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kolumna
Minister, direktor, šef …

Minister, direktor, šef …

Majda Juvan, Zarja, 13.02.2019 09:25:17

Bilo je tam nekje v 70. prejšnjega stoletja. Informativni program na TV Slovenija je pripravljalo nekaj preverjenih urednikov, peščica novinarjev in mala armada študentov novinarstva.

Delite na:

Mnogi smo v novinarstvu ostali ves svoj delovni vek. Hierarhija je bila železna. Danes, žal, že pokojnega Uho se je lotil urednik Darko Marin. Ne zato, ker bi kaj naredil narobe. Na zagovor je moral zaradi svojega videza. »Če se ne boste postrigli, če ne boste na delo prišli urejeni, kot je treba, vas ne potrebujemo več.« Sicer gostobesedni Vlado ni niti poskusil ugovarjati. Lepi blond kodri so ostali pri frizerju, kavbojke pa v omari. Hm, kaj pravite, je bil to mobing, je bil to poseg v njegovo pravico do zasebnosti? Takrat za kaj takega niti slišali nismo. Pa četudi bi, bi bili tiho.

Nekaj let pozneje. V našem največjem prostovoljnem nevladnem interesnem združenju so ekonomizirali poslovanje. Ljudje, ki so imeli pogoje in jih niso nujno potrebovali (beri: ni bilo kaj dosti od njih), naj bi pokojnino čakali na zavodu za zaposlovanje. Še danes je marsikje tako. A enemu ni dišalo. On bi raje vlekel polno plačo, ne pa le odstotke. Šef ni okleval. Premestil ga je v majhno luknjo brez računalnika, telefona in časopisa. Tudi nobenega dela mu ni odredil. Osem ur vsak dan. Zdržal je dva meseca.

Je bil to mobing, trpinčenje? Po današnjih kriterijih in zakonodaji gotovo. A takrat so podrejeni šefu v glavnem prikimavali. Leta so morali delati namesto kolega. Končno se je našel nekdo, ki je naredil red. Ni vse mobing, kar je videti kot mobing.

Bilo je pred leti na dnevih javne uprave v Portorožu. O mobingu je govorila članica takratne komisije za boj proti korupciji. In od vsega sem si najbolj zapomnila ugotovitev, da nekateri ljudje kot mobing razumejo vsako navodilo, zahtevo, dodeljeno delo, vsak poskus racionalizacije, vsako reorganizacijo. In prav res, kako ultimativno zahtevo po boljšem delu in reorganizaciji ločiti od mobinga? Vsi, ki smo delali v kolektivih, vemo, da smo ljudje različni. Enim nobeno delo ni odveč, drugim domala vsako. Tretji – mislim, da smo v tej kategoriji kar vsi – pa tudi nimamo samo dobrih dni. A delo mora biti opravljeno. Pika. Z milimi prošnjami ne gre vedno.

Berem, da prave statistike o trpinčenju na delovnem mestu ni. Iz poročila detektivsko-varnostne agencije izhaja, da je na sodiščih uspešna manj kot polovica tožiteljev. Je pa branje podrobnosti zanimivo. Ljudje tožijo tako zaradi nedvoumnih diskreditacij, žalitev, poniževanja in trpinčenja, a tudi zaradi odvzema pooblastil, dodelitve drugih nalog, preselitve v drugo pisarno, nizke ocene za delovno uspešnost … Ni čudno, da mnogi vodje raje ne rečejo nič.

Papir sicer marsikaj prenese, a med branjem povzetkov razsodb sem se spraševala, kako sploh lahko nekdo na nekem ministrstvu, v javnem zavodu, na oddelku, v pisarni ali uradu vzpostavi urejen in učinkovit delovni proces. In jo pri tem odnese brez tožbe. To vsekakor ni delo za amaterje ali politike, ki jih stranke nastreljajo na najrazličnejše položaje. Če ne bo za na kulturo, bo pa za na infrastrukturo. Pa kaj bi pisala, dovolj poveden je nabor ministrskih stolčkov Karla Erjavca. Sedel je na štirih, teče mu 13 leto ministrovanja. Pa na zadnjih volitvah ni prišel niti v parlament.  

In smo spet pri političnem kadrovanju. Ljudje, ki jim njihove stranke ne zaupajo niti toliko, da bi jih kandidirale v izvoljivih okrožjih, in torej niso niti izvoljeni, po oblikovanju koalicije postanejo ministri, državni sekretarji, direktorji, namestniki, tako da pač uboge pare ne ostanejo brez kruha. Področje ni pomembno, glavno, da je stolček prazen in na toplem. Vsakdo je lahko karkoli. Redkim se zalomi. Tudi Prešičku bo verjetno odleglo, ko bo zapustil osje gnezdo.