Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
Mala morska deklica

Mala morska deklica

Mitja Reichenberg, 24.05.2023 07:30:08

Delite na:

​​​​Mala morska deklica (The Little Mermaid) je nov ameriški glasbeno-fantastični film, ki ga je režiral Rob Marshall po scenariju Davida Mageeja. V koprodukciji družb Walt Disney Pictures, DeLuca Marshall in Marc Platt Productions gre za priredbo istoimenskega Disneyjevega izredno uspešnega animiranega filma (1989), ki pa ohlapno temelji na istoimenski pravljici iz leta 1837 Hansa Christiana Andersena.

Zgodba gre takole: Ariela (Halle Bailey), najmlajša hči kralja Tritona (Javier Bardem), vladarja kraljestva Atlantika, je navdušena nad človeškim svetom, toda morskim deklicam je prepovedano njegovo raziskovanje. Potem ko reši princa Erica (Jonah Hauer-King) pred brodolomom in se seveda vanj zaljubi, postane odločena, da bo živela z njim v svetu nad vodo. Ta dejanja privedejo do spopada z njenim očetom in srečanja s prevarantsko morsko čarovnico Ursulo (Melissa McCarthy), ki z njo sklene dogovor, da zamenja svoj čudoviti glas za človeške noge, da lahko odkrije svet nad vodo in naredi vtis na Erica. Vendar to na koncu ogrozi njeno življenje in, posledično, očetovo krono. Tukaj je še nadvse simpatičen rak Sebastian (Daveed Diggs), ki seveda pomaga Arieli pri njenih drznih podvigih.

Kot pri animaciji (Disney) se tudi tokrat vrača filmski komponist Alan Menken, besedila za songe pa je tokrat prispeval Lin-Manuel Miranda. Seveda ne gre brez vroče polemike, saj je film dobil mešane odzive javnosti po najavi Halle Bailey v vlogi Ariele in po objavi prvega napovednika septembra 2022 – ker je Baile afroameriška igralka in ni belka. Hans Christian Andersen opisuje morsko deklico, kot da je bila njena koža čista in nežna kot rožni list, njene oči pa modre kot najgloblje morje. Iz tega naj bi izhajalo, da morske deklice domnevno ne morejo biti drugačne, kako pa bele. A res? Dejansko pa to filmu sploh ne odvzame njegove simpatičnosti, in kar je najpomembnejše, pravljičnosti. Preverite, pa se sami prepričajte. Film je namreč zgodba o neustavljivi ljubezni – in samo to šteje.