kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kolumna
Levji kralj poletja

Levji kralj poletja

Mitja Reichenberg, 19.07.2019 10:00:00

Filmsko-animirana zgodba, ki je staro in mlado ganila že pred mnogo leti (1994), zdaj prihaja v filmski različici. Vrnili se bomo v osrčje afriške savane, kjer se rodi bodoči kralj živali. Po smrti svojega očeta Mufase želi mladi Simba prevzeti prestol, čemur nasprotuje zlobni Scar, ki ima svoje načrte. Začne se borba z že znano izdajo, dramo in strašno tragedijo. S pomočjo prijateljev mora Simba hitro odrasti in si priboriti, kar mu pripada. Toliko na kratko za vse, ki ne poznate izvirne Disneyjeve animacije.​​

Delite na:

​To, da se Disney že dolgo časa ukvarja s posnemanjem samega sebe, ni novost. Celo kadri in filmski odseki so enaki, prepisani iz animiranega filma, kar včasih deluje groteskno. Filmska različica je le nekakšen nejasen spomin tega, kar je bilo kot običajna Disneyjeva animacija neštetokrat boljše. Da niti ne omenjamo glasbe in glasov nastopajočih. Pod tokratno filmsko glasbo se podpisuje le Hans Zimmer, čeprav so v filmu uporabljene enake pesmi, kakor leta 1994. Spomnimo: Circle of Life, I Just Can't Wait to Be King, Be Prepared, Hakuna Matata, Can You Feel the Love Tonight (oskar za pesem) – vsa glasba Elton John, besedilo pa Tim Rice. Zimmer je tokrat zgolj aranžer in soskladatelj vmesnih glasbenih delov (enako kot leta 1994).

Zgodba je prestavljen Shakespearjev Hamlet v svet živali – večna zgodba o pohlepu, vladanju, podlosti, umorih in ljubezni. Glede na to, da je treba prav o teh stvareh nenehno govoriti in opozarjati na nepravilnosti, je tudi tokratni Levji kralj več kot dobrodošel. Ker življenje ni pravično, je treba osvetliti temne točke. Vse, kar živi, namreč živi v nekem občutljivem ravnovesju, če se to poruši, pa lahko pride do uničenja. Tudi družbenega.

Prastar krog življenja, v katerem mora vsak zasesti svoje mesto, je tokrat režiral Jon Favreau, ki očitno ni imel prav težkega dela – le predhodno animacijo si je moral dobro ogledati in prebrati njeno snemalno knjigo.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 29, 18. 7. 2019