robert golob bobo7 Svet24.si

Jasno je, da bo Golob prevzel že oblikovano ...

truplo, simbolična Svet24.si

Policisti ugotovili identiteto ženske, ki so jo ...

jordan smrt Svet24.si

Umrla zvezdnica resničnostnega šova

mozina jansa Reporter.si

»Ko sem Možino prosil, naj podpre Reporter z ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Koalicija v amnestijo Janše, Počivalška in ...

Nadiya Bychkova Njena.si

Zapeljiva Nadiya Bychkova res spet samska?

dalila jakupovic Ekipa24.si

Slovenska tenisačica KOLAPSIRALA ZARADI ...

Kolumna
Letos božič – ODPADE!

Letos božič – ODPADE!

Mitja Reichenberg, 21.12.2021 10:50:30

Delite na:

To je poskušal narediti že znameniti zeleni možic po imenu Grinch. Pa mu kljub vsem vragolijam in nestrinjanju z darili in prijaznostjo – ni uspelo. Tokrat je zgodba drugačna. Na velika platna prihaja britanski film z naslovom Letos božič odpade (The Fight Before Christmas / Christmas is Canceled), pod režijo pa se podpisuje Prathana Mohan.

​Povejmo zgodbo: vse, kar si dvajset- in nekajletna Emma Lockhart (Hayley Orrantia) želi za božič, je vsaj malo kakovostnega časa s svojim ovdovelim očetom Jackom (Dermot Mulroney). Toda oče ima za svojo hčer praznično presenečenje: novo, seksi, veliko mlajše dekle, ki je povrh še nekdanja Emmina srednješolska tekmica, Brandy Barnes (Janel Parrish). Pred leti je Brandy prevzela fanta, v katerega je bila zaljubljena Emma – in Emma ji seveda ne bo dovolila, da zdaj osvoji njenega očeta. Zato se poda na odločno, včasih celo komično misijo, da sabotira njuno zvezo.

Ne gre za velik film. Gre pa za film z veliko témo, večkrat bolečo in travmatično. Zato je boljše, da se podobne stvari odprejo s humorjem in se jih prikaže kot nekakšno ne preveč zapleteno komedijo, ki pa nosi v sebi bistvena vprašanja. Tudi če izpustimo nekoliko vprašljivo razmerje očeta s hčerkino sošolko, je vprašanje nadomestne matere pri otroku vedno povezano z velikimi notranjimi boji, zmedo, stiskami in težavami. Sploh če se jih ne rešuje na pravi način. Zato je včasih resnično boljše, če božič odpade, družinska razmerja in odnosi pa se uredijo prej, preden se spremenijo v katastrofo.

Filmsko glasbo je napisal Aaron Gilhuis, mlad glasbenik, ki dobro pozna svojo obrt. Če odštejemo nekaj hudih spogledovanj s šablonami, stereotipi, vzorci in večnim sentimentom okoli zvočnih podob tega časa, je vse skupaj igriv in zabaven filmski paket, ki ga vsekakor priporočamo. Tudi zaradi zanimivega vzdušja in humorja, ki ga ponuja v teh kar precej zapletenih časih. In zaradi decembra in prihajajočih praznikov, ki so že skoraj pred vrati. Pa dober nasmeh voščimo!