Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Ko je letenje užitek

Ko je letenje užitek

Brane Kastelic, Zvezde, 06.07.2018 15:30:32

Ne vem, kako je z vami, zase pa vem, da me ljudje, ki so zaradi različnih, tudi bizarnih razlogov nekaj posebnega, vedno zanimajo in navdušujejo.

Delite na:

Na primer potnik prvega neprekinjenega sedemnajsturnega poleta iz Londona v Perth v Avstralijo, ki vseh teh sedemnajst ur ni niti enkrat zapustil svojega sedeža. Z drugimi besedami: niti enkrat v teh sedemnajstih urah ni vstal niti za to, da bi šel na tako imenovano potrebo. Vsaj malo. Kolikokrat v približno osemnajstih urah (njegovo vkrcavanje in izkrcavanje v letalo je moralo trajati skupaj najmanj eno uro) greste na stranišče? Vsaj lulat? Večina ljudi naj bi šla od štirikrat do desetkrat v 24 urah. Odvisno predvsem od tega, koliko tekočine popijejo v tem času. Povprečje naj bi bilo šestkrat do sedemkrat. Z veliko potrebo je bolj zapleteno in zelo različno, tako da jo v tem primer(ku) lahko mirno zanemarimo.

Raziskovalci univerze v Sydneyju so nevsiljivo študirali početje tistih potnikov tega najdaljšega leta, ki si privolili v to. Vsem so pritrdili dve elektronski napravi, ki sta zabeležili količino spanja, spreminjanje položaja telesa in vse telesne aktivnosti. Tudi temu potniku, ki jih je s svojo »abstinenco« več kot presenetil. Ne samo s tem, da se ni nikoli dvignil s sedeža, temveč tudi s tem, kako malo se je premikal. Res je bil v poslovnem razredu, kjer je sedež sočasno tudi postelja, in res je rekel, da je bila ta tako udobna, da ni čutil nobene potrebe po gibanju, kar bi lahko bila plačana reklama za letalsko družbo, ki mu ga je prodala, pa zanesljivo ni bila. Kako je ta tip zdržal najmanj osemnajst ur brez lulanja in opaznega premikanja? Je vzel zelo močno uspavalno tableto? Ima tako velik strah pred letenjem, da se ne upa niti premakniti? Ima kamelje gene? To, da ni niti enkrat vstal s sedeža oziroma postelje v tako dolgem času, prav gotovo ni zdravo. In je lahko, kolikor vem, celo smrtno nevarno zaradi nečesa, kar zdravniki imenujejo globoka venska tromboza. Med potovanji ali sedenjem doma, na primer pred računalnikom, morate nujno vstati, se pretegniti in narediti vsaj nekaj korakov vsaj enkrat na uro. In redno napeti in sprostiti mišice. Modro je tudi pogosto spremeniti način sedenja. Vse za to, da se kri pretaka po telesu, ker to preprečuje nastanke strdkov, ki so lahko usodni. Kakor koli že, prevladala je ocena, da ima ta posebnež med potniki »železen« mehur in srečo oziroma kar precej denarja, da je letel v poslovnem razredu, kjer je bil njegov sedež – postelja. Pametne raziskovalne glave so z letalskim podjetjem, ki je uvedlo ta najdaljši neprekinjeni let, sodelovale tudi pri izbiri in časovni razporeditvi hrane in pijače, izbiranju barve svetlobe in temperature v letalu. Vse za to, da bi bilo tako dolgo potovanje čim bolj udobno. Spreminjanje barve svetlobe – od sončnega vzhoda do sončnega zahoda, vsega skupaj pa jih je bilo devet različnih – je zelo pomembno in koristno, saj menda prelisiči telesno uro. Z drugimi besedami: po dolgem letu nimaš razvpitega »jet laga«, nisi izjemno utrujen, ko letiš prek več časovnih pasov. Najpomembnejša novost pa sta bila znižani zračni pritisk in povečana vlažnost zraka v letalu, ki prepreči občutek, da imaš namesto vek brusni papir, ko se prebudiš, in druge neprijetne občutke.

Kaj imamo od vsega tega tisti, ki letamo v glavnem z neudobnimi nizkocenovnimi letalskimi prevozniki? Za zdaj še nič (razen zavisti). Mimogrede in če morda ne veste: s čim lahko med letenjem najbolj napenjamo in sproščamo mišice, spodbujamo pretok krvi po telesu in se kar precej premikamo? S članstvom v tako imenovanem klubu High Mile. Člani tega kluba so tisti, ki so že uživali seks med letenjem. Nekateri moški in ženske so zaradi vibracij letala med letalom spolno vzburjeni. Opozorilo je umestno: na letalu glede seksa na javnem kraju, kar letalo je, veljajo zakoni države, iz katere je letalska družba. Če gre za britansko družbo, vas lahko, če vas zalotijo, čaka do šest mesecev zapora in tisoč funtov kazni.