stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kolumna
Kdo je zvezda?!

Kdo je zvezda?!

Karmen Spacapan, 12.09.2019 08:00:00

Kdo so danes zvezdniki? Ali sploh obstajajo ali smo vsi zvezdniki? Vsak od nas v svojem življenju ima vsaj 15 minut slave, mar ne? Vsaj tako je trdil Andy Warhol.

Delite na:

Kar pomislite na svojih 15 minut ali več, se jih spomnite? No, dejansko ne vem, kdo je danes v naši državici pravi zvezdnik ... Ali lahko rečemo, da je na primer neki slovenski voditelj zvezdnik, če ga srečamo v lokalni trgovini, ko kupuje pariško salamo in toaletni papir? Verjemite mi, skoraj vsak dan srečam kakšnega »zvezdnika« ali »zvezdnico« in velikokrat jih srečam prav v kakšni trgovini med stresnim nakupovanjem.

Torej – hm, je nekdo zvezdnik, če stoji z nami v vrsti za kruh? Je, ker bo prodajalka veliko bolj prijazna in mu bo dala boljši kos kruha in lepše mu bo narezala salamo? Seveda, če ji je všeč ... Če ji ni, ga bo morda slabo postregla ali pa sploh ne. Tudi to sem že slišala. Znana slovenska glasbenica je bila v lokalni trgovini deležna kar zoprnega odnosa, ker jo je paparac ujel med »neprimernim vedenjem« z moškim, ki ni bil njen mož.

Fotografije so pristale na spletu in obtožbe so se začele ... Sovaščani pa so postali precej pikri, ocenjujoči in lokalna prodajalka tudi malce zoprna. In zakaj se je ukvarjala z njo? Mar nimajo svojega življenja? Najbrž res ne ... Zakaj nas sploh zanima, s koliko moškimi je na primer spala Severina, zakaj ne pogledamo med svoje rjuhe in preštejemo svojih ljubimcev? Najbrž zato, ker jih pač nimamo. So nam življenja zvezdnikov tako zanimiva, ker nam naša pač niso dovolj?

Če si dovolj želimo, smo lahko vsi slavni. V nekem mikrokozmosu, na vasi, v ulici ... Vendar temu ne bi rekla prava slava, slavnih je v Sloveniji res malo. Menim tudi, da zvezdniki niso le glasbeniki, voditelji, igralci ali športniki. Tudi politiki so zvezdniki, in če pogledam nazaj v čas, se mi zdi, kot da so bili ljudje v preteklosti veliko večje zvezde od ljudi, ki so zdaj 'aktualni'. Beethoven, Mozart, Cezar, Chaplin, Tito, Napoleon ... Postali so nesmrtni, večni. Zaradi dobrih in, žal, tudi zaradi slabih stvari.

Pred kratkim mi je pod roke prišla vrhunska knjiga kolegice Sonje Javornik, v kateri mojstrsko opisuje slavo. To je ena od tistih knjig, ki jih dobesedno pogoltnemo, saj nam postreže z vsem, kar slovenski zvezdniki skrivajo. No, točno o tem se bom z Danico Lovenjak pogovarjala v novi televizijski oddaji, o kateri je spregovorila tudi na strani 28. Prva oddaja Nov(a) faktor bo na sporedu že ta petek, 13. septembra, ob 19.15 na TV3. Pa ne zamudite je!

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 37, 12. 9. 2019