GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Kolumna
»Kako utišati ego, ko ima šov s sprožitvijo krivde?«

»Kako utišati ego, ko ima šov s sprožitvijo krivde?«

Nina Orel, 01.03.2021 09:34:13

Nina Orel

Delite na:

Življenje je nenehna borba za to, da bi nekaj obdržali ali pa da bi spustili ali pozabili; najsibo to jeza, zamera, ljubezen, izguba, prevara ali krivda. S slednjo se je zagotovo soočil že vsak od nas. Če ne drugače, pa morda takrat, ko se je brezpogojno predal negovanju nebogljenega, ljubljenega bitja; otroka, partnerja, staršev, prijatelja ali živali. V nekem trenutku od fizične in čustvene izčrpanosti, ker moraš biti močan za dva, včasih enostavno – odpoveš. Šlus. Fertik. Rulete dol. Klinc, vsi smo samo ljudje. Zmotljivi in zlomljivi.

Imamo meje, ki nam jih prav te situacije brez milosti pokažejo. In potem v afektu, disharmoniji ali nepovezanosti s seboj naredimo napako. In kaj so nam skozi tisočletja že kot otrokom injicirali v genotip? Da se nas je ob napaki kaznovalo, ker »brez kazni se slabo ne spremeni v dobro«, kajne? In če nisi dober in priden, ne boš ljubljen. To je pa ultimativna grožnja! In če nas kot odrasle zaradi napake ne kaznujejo drugi, se bomo pa sami; ponotranjili smo ta samoregulativni mehanizem, ki se mu reče – krivda. »Zaslužim si kazen, trpljenje in nesrečo, ker če bi bil po regelcih, me ne bi kaznovali.«

Tako se zaklenemo v omaro brez vrat, kar je samozloraba. Ali drugače: krivda je kot solzivec v stavbi, kjer je požar – onemogoča ti, da bi se rešil iz nje! Zato je dobro ozavestiti, da je krivda le trenutno čustvo, ki kaže, da ob nekem dejanju nismo bili v notranjem ravnovesju in da je le indikator našega stanja zavesti, ki pa ga širimo vse življenje, skozi vse mogoče izkušnje.

Kaj torej narediti, ko ima vaš ego v podobi samozlorabljanja z nažiganjem krivde svoj šov? 1. Brezpogojno morate biti pripravljeni opustiti krivdo! 2. Ni res, da si »zaslužite kazen« – pripada vam, da ste ljubljeni! Najprej od samega sebe. Ljubezen do sebe zdravi in »briše« krivdo – ko si pričaramo zadovoljstvo in dobro počutje (tudi v mejnih situacijah ne pozabite na to; naša okolica in ljudje so točno tako dobro, kot smo mi!), smo v povezavi s seboj in takrat NIKOLI ne naredimo česa, kar bomo obžalovali. 3. Izrazite namero, da si želite premika naprej, in odtlej načrtujte življenje tako, da se izognete ponavljanju stare napake, obenem pa prepoznajte njeno vrednost – če ne naredimo nečesa narobe, ne moremo vedeti, kako dober je občutek, ko nekaj naredimo prav! 4. Ne sramujte se svojih dejanj – prevzemite odgovornost zanje z razumevanjem tega, da ste ravnali tako, kot ste na tedanji ravni zavesti najbolje zmogli, in nehajte gledati idealistično na preteklost s stališča sedanjega vedenja.

Opustite torej vzklik »… ko bi vsaj!«, s katerim se samo še bolj režete v srce – raje izrecite ali napišite opravičilo človeku ali živali in ga zažgite; s tem si boste še lažje odpustili! In predvsem – zakaj bi privzeli družbeno vsiljeno tehniko in se danes obsojali za včerajšnje odločitve, če teh niste mogli sprejeti s kapacitetami, ki jih takrat sploh še niste posedovali?!? Torej, če si res želite stopiti iz lastne ječe v svežega in svobodnega sebe, si napišite plonk ceglc: »You can’t reach anything new if your head is still full of yesterday’s junk!«

040 20 85 85

info@ninaorel.eu

www.ninaorel.eu

www.slavetomyself.com