knight-4698269_1920 Dobra karma

Tarot napoved: pazite, da vas strah pred izgubo ...

4_tanja žagar mama Svet24.si

»Najbolj si želim, da bi šla z očetom mamo ...

naslovka I-bavcar-IB2 Reporter.si

Igor Bavčar ekskluzivno v intervjuju trideset let...

roter kucan dimnik-pl Svet24.si

(Ne)vidne sledi dinastije lobista Boža Dimnika: ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Kolumna
Joker – tragični šaljivec

Joker – tragični šaljivec

Mitja Reichenberg, 04.10.2019 08:00:00

Ko je že pred časom v filmski svet stopil Joker, je bil zaznamovan s temnim humorjem, bil je nočna mora, proti kateri se je treba bojevati. Prvič se je pojavil daljnega leta 1940 v stripu Batman, ustvarili pa so ga Jerry Robinson, Bill Finger in Bob Kane. Skozi stripovska pojavljanja je Joker vedno prikazan kot visoko inteligentni kriminalec, a v resnici gre za lik antijunaka, v tem filmu pa še za ​nikoli povedano zgodbo Arthurja Flecka.

Delite na:

​​Že pred uradnim začetkom prikazovanja tega filma se je šušljalo, da bo Joaquin Phoenix nagrajen z oskarjem za vlogo Jokerja, stripovskega junaka, ki je zaznamoval že Jacka Nicholsona in pokojnega Heatha Ledgerja. Poleg Joaquina lahko v filmu vidimo z oskarjem nagrajenega Roberta De Nira, za režijo in produkcijo pa je poskrbel nominiranec za oskarja Todd Phillips, ustvarjalec trilogije Prekrokana noč (The Hangover) in producent filma Zvezda je rojena (2018). Joker je na nedavnem Beneškem filmskem festivalu prejel kar tri prestižne nagrade (zlatega leva in zlato sponko za najboljši film ter nagrado za izvirno filmsko glasbo).

Glasbo za to neverjetno dramo je naredila Hildur ​Guðnadóttir, skladateljica iz Islandije. Poznamo jo kot avtorico nekaterih epizod TV-serije Černobil, leta 2018 pa je naredila glasbo za dramo Marija Magdalena (glavna vloga Rooney Mara, režija Garth Davis), v kateri je igral tudi Joaquin Phoenix.

Film Joker je trpka zgodba o klovnu, stand-up komiku in sprevrženem kriminalcu, zgodba, polna osebne tragike in grenkega smeha, je film o zavrženem sleherniku, ki si nadene grozljiv nasmešek na obraz – in končno, je študija osebnosti in družbe današnjega časa, ne le Gothama. Zato je tudi glasba Hildur ​Guðnadóttir oblikovalka mračnega razpoloženja in izjemno natančne, včasih mračne intime, s katero smejoči se Arthur Fleck postane eden in edini – Joker. Šaljivec v vsej tragiki smeha. Njena glasba je globoko sugestivna in je hkrati nevidni podpis celotnega filma.