atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
John Wick 4

John Wick 4

Mitja Reichenberg, 22.03.2023 08:00:29

Delite na:

​​​​Videti je kot Matrica, zveni kot Top Gun, konča pa se kot Vojna zvezd. To je hitra ocena tega novega akcijskega filma, ki ga je ponovno režiral Chad Stahelski.
Sicer pa je John Wick filmska franšiza ameriškega akcijskega formata, ki jo je ustvaril Derek Kolstad in se osredotoča na Johna Wicka, nekdanjega morilca, ki je prisiljen stopiti nazaj v kriminalno podzemlje, ki ga je zapustil.

Franšiza se je začela z izidom filma John Wick (2014), ki sta mu sledili dve nadaljevanji, John Wick 2 (2017) in John Wick 3: Parabellum (2019). Ti trije filmi so veljali za kritične in komercialne uspehe, s skupnim zaslužkom več kot 587 milijonov dolarjev po vsem svetu. Sedanji četrti del, John Wick 4, prihaja še svež na velika filmska platna.

Mogoče malo ozadja za osvežitev: John Wick (Keanu Reeves) se je rodil kot Jardani Jovonovich v Belorusiji. Bil je sirota in vzela ga je ruska mafija Tarasov, kjer so ga vzgojili kot morilca. Bil je tako neusmiljen, da ga je mafijski šef Viggo Tarasov spoštoval in se ga bal.

Sedaj je Wick že več let upokojen, a še vedno – morilec. In kako dalje? ​Wick (še vedno Keanu Reeves) odkrije način, kako premagati Veliko mizo. Toda preden si lahko prisluži svobodo, se mora soočiti z novim sovražnikom in močnimi zavezništvi po vsem svetu ter silami, ki stare prijatelje spreminjajo v sovražnike. Dogajanje v novem filmu se odvija po celem svetu in prinaša natančno koreografirano akcijo posebne vrste. V iskanju najmočnejših igralcev kriminalnega podzemlja nas bo film popeljal v New York, Pariz, Osako in Berlin.

Filmsko glasbo sta naredila (ponovno) Tyler Bates in Joel J. Richard, kar daje celotni franšizi kar dober celosten pečat. Res je, da smo že nekoliko vajeni takšnih hitropoteznih filmov, vendar je Wick-franšiza morda v tej zmerni poplavi le nekaj drugega, saj nam ponuja pozitivni pogled na sicer antijunaka, pravzaprav morilca. Če poznate J. Wicka 1-3, je četrti del dejansko vaša obvezna, skoraj tri ure dolga dogodivščina.