mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
Izkoriščanje, koristi, prijatelji in znanci

Izkoriščanje, koristi, prijatelji in znanci

Karmen Spacapan, 12.12.2019 08:00:00

Pretekli teden sem imela s kar nekaj osebami precej burne, včasih celo malce filozofske pogovore. Načeloma sem precej umirjen človek, a nekatere zadeve vseeno poženejo mojo madžarsko-italijansko mešanico krvi po žilah in takrat tudi kaj sočnega povem.

Delite na:

Skratka, vse se je začelo pri tem, da se nekateri ljudje z drugimi družijo zgolj zaradi koristi. »Ona te vabi na kavo le zato, ker si želi, da bi ji to ali ono omogočila ...« je primer stavka, ki mi resnično niso všeč. Te fraze, ki jih izrečejo prijatelji oziroma raje znanci, mi dajo misliti, da ti moji znanci več kot očitno predvidevajo, da sem precej naivna, ker sama ne vidim, da me kakšna oseba le izkorišča. Obenem mi dajo vedeti, da so sami veliko bolj pretkani, saj so to opazili. Enako velja v partnerskih razmerjih. Pred kratkim je neki znanec mojega partnerja vprašal, ali je z menoj »iz koristi« ... Zaboga, kakšna pa so to vprašanja?! Prvič, vsekakor preveč intimna, drugič neumna! Ne živimo v španski ali turški telenoveli, kjer se vse in vsi med seboj prepletajo in kjer se dogajajo skoraj znanstvenofantastične zadeve, ki večinoma peljejo le v dve smeri – smrt ali večno ljubezen. Dejstvo je, da se znanci in sosedje pogosto preveč ukvarjajo z življenji znancev in sosedov. Takim bi priporočila, naj se večkrat usedejo pred televizijski sprejemnik in si ogledajo kakšno dobro oddajo. To jih bo gotovo bolj osrečilo, kot vaške čenče, ki so sicer aktualne tudi v središču prestolnice in drugih mest ...

Skratka, besede ljudi, ki režejo kot meč in iščejo naše najbolj ranljive dele, so zelo boleče. A vendar si vsak od nas lahko postavi ščit. Moj ščit je razmišljanje, analiza slišanega in pogovor. V tej filozofski debati o izkoriščanju med posamezniki sem prišla do sklepa, da se med seboj vsi izkoriščamo. Res je, znanka, ki me tako rada pelje na kavo, ker bi se rada družila z mano najbrž tudi zato, ker ji je zanimiv svet medijev, me pač izkorišča. Ampak tudi jaz izkoriščam njo: ko sediva skupaj na kavi, mi pripoveduje zanimive zadeve, ki se ji dogajajo, in me zabava. Enako lahko rečem za osebo, ki me povabi na predstavo, da potem o njej nekaj napišem. Seveda, izkoriščava se, medsebojno: jaz bom šla na predstavo, uživala v večeru in pripravila zanimiv članek o igralcu, ki bo zabaval tudi vas, bralce, igralec pa bo dobil objavo ... Logično. Saj tako svet deluje, mar ne?

Kar pa zadeva ljubezen: prvič, to je osebna stvar in strašansko me živcira, če se znanci vtikajo, ter drugič – ja, tudi ljubezen je izkoriščanje. Izkoriščanje skupnih nepozabnih trenutkov, za katere lahko rečem, da bodo za vedno ostali v mojem srcu. Jah, tokrat sem res malce preveč zafilozofirala, zato vam predlagam, da prelistate revijo in se s pomočjo nje sprostite. Izkoristite trenutek!