IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kolumna
Izganjalci duhov: Ledena grožnja

Izganjalci duhov: Ledena grožnja

Mitja Reichenberg, 08.04.2024 10:02:51

Delite na:

​​​​Izganjalci duhov: Ledena grožnja (orig. Ghostbusters: Frozen Empire) je ameriška komedija o nadnaravnih silah iz leta 2024, ki jo je režiral Gil Kenan, scenarij pa napisal skupaj z Jasonom Reitmanom. Je seveda nadaljevanje filma iz leta 2021 (Zapuščina) in peti film v franšizi Izganjalcev duhov. V filmu igrajo Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Celeste O'Connor in Logan Kim, ki ponavljajo svoje vloge, poleg njih pa legendarni Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Annie Potts in William Atherton, ki pa ponavljajo svoje like iz prejšnjih filmov. Tokratni igralski zasedbi se pridružita tudi Kumail Nanjiani in Patton Oswalt.


To je prvi film iz te franšize, ki bo izšel po smrti Ivana Reitmana (2022), ki je posthumno prejel zasluge kot producent, film pa je posvečen njegovemu spominu in praznovanju 40. obletnice prvih izganjalcev (1984). Svetovno premiero je imel v gledališču AMC 13 na Lincoln Square v New Yorku 14. marca 2024, v Združenih državah pa bo izšel 22. marca 2024 pri Sony Pictures Releasing pod založbo Columbia Pictures.


Za kaj gre tokrat: družina Spengler se odloči zapustiti Summerville v Oklahomi in se vrniti tja, kjer se je vse začelo – v znameniti newyorški gasilski dom – ter pomagati prvotnim Izganjalcem duhov, ki so razvili strogo zaupni raziskovalni laboratorij. Toda, ko odkritje starodavnega artefakta sprosti zlobno silo, morajo novi in stari Izganjalci združiti moči, da zaščitijo svoj dom in rešijo svet pred drugo ledeno dobo.


Filmsko glasbo je prispeval Dario Marianelli, znano italijansko glasbeno-filmsko ime. Seveda se ne moremo izogniti že nekoliko klišejskim glasbenim prijemom, vendar imamo pred seboj 40-letno franšizo, ki ji ne gre oporekati izvirnosti – in tako tudi filmska glasba ne more in ne sme spremeniti osnovnega vtisa celotne filmske podobe. Še posebej ne, ker je na svetu ogromno število oboževalcev, ki najrajši poslušajo tisto, ki jo je naredil Ray Parker Jr. davnega leta 1984 in ima preprost naslov: Ghostbusters.