Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Hipnotiziran

Hipnotiziran

Mitja Reichenberg, 02.06.2023 08:00:20

Delite na:

​​​​Hipnotiziran (Hypnotic, 2023) je ameriški znanstvenofantastični akcijski triler, delo režiserja Roberta Rodrigueza, ki je skupaj z Maxom Borensteinom napisal scenarij. V filmu igrajo Ben Affleck, Alice Braga, J. D. Pardo, Hala Finley in Dayo Okeniyi. Rodriguez je film tudi produciral in montiral, njegova sinova Rebel in Racer Max pa sta bila skladatelja oziroma koproducenta. Film je doslej prejel dokaj mešane ocene kritikov, kar pa nas naj ne zavede.

Hipnotiki (iz grščine Hypnos, spanje) pomenijo dejansko uspavalna zdravila/tablete, so razred (in krovni izraz za) psihoaktivna zdravila, katerih primarna funkcija je spodbujanje spanja, torej za zdravljenje nespečnosti. Ta skupina zdravil je sorodna sedativom. V primeru filma pa gre za hipnozo, ki pa sega na številna področja, večinoma medicinska. Med hipnozo naj bi imela oseba povečano osredotočenost in koncentracijo ter večji odziv na sugestije, prav o tem pa teče filmska pripoved. Hipnoza se običajno začne s hipnotično indukcijo, ki vključuje vrsto predhodnih navodil in sugestij. Uporaba hipnoze v terapevtske namene se imenuje hipnoterapija, medtem ko je njena uporaba kot oblika zabave za občinstvo znana kot odrska hipnoza.

Na kratko o filmu: Danny Rourke (Affleck), detektiv policijske uprave Austin, se pri terapevtu spominja ugrabitve svoje sedemletne hčerke Minnie, ki je vodila v razpad njegovega zakona. Nato ga pobere njegov partner Nicks (Pardo), ki mu sporoči, da so prejeli anonimno obvestilo, da bodo oropali sef v banki. Postanejo priče skrivnostnemu moškemu, ki daje kodirana navodila civilistom, bančnim uslužbencem in kolegom policistom, da sledijo njegovim ukazom, ko vstopi v banko.

Film dejansko odpira vprašanje, ali smo sposobni nadzorovati sami svoja dejanja, misli in odločitve ali pa smo del nekega večjega kolesja, ki lahko tudi preko medijev vpliva na naše namere, poteze, privolitve, presojo in ravnanje. Ob koncu lahko rečemo, da je meja med našo resničnostjo in iluzijo pravzaprav zelo tanka.