stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kolumna
Godzila in Kong: novi imperij

Godzila in Kong: novi imperij

Mitja Reichenberg, 18.03.2024 13:26:54

Delite na:

​​​​Godzila in Kong: novi imperij (orig. Godzilla x Kong: The New Empire) je prihajajoči ameriški film o pošastih, delo režiserja Adama Wingarda. Produciral ga je Legendary Pictures, distribuiral pa Warner Bros. Pictures. Film je nadaljevanje filma Godzilla proti Kongu (2021) in peti film v vrsti taistih pošasti. Je tudi 38. film franšize Godzila, pa kar 13. film franšize King Kong oz. peti film o Godzili, ki ga je v celoti produciral kakšen ameriški filmski studio. V filmu igrajo Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens, Kaylee Hottle, Alex Ferns in Fala Chen. Hall, Henry in Hottle ponovijo svoje vloge iz prejšnjega filma.


Zgodba pravi tokrat takole: najnovejša ideja sledi eksplozivnemu obračunu Godzile proti Kongu s povsem novo kinematografsko pustolovščino, v kateri se mogočni Kong in strašna Godzila soočita z ogromno neodkrito grožnjo, skrito v našem svetu, ki izziva njun in človeški obstoj. Ta epski novi film se še bolj poglobi v zgodovino obeh titanov, v njun izvor in vse skrivnosti Otoka lobanj, hkrati pa razkriva mitsko bitko, ki je pomagala oblikovati ta izjemna bitja in jih za vedno povezati s človeštvom.


Filmsko glasbo sta prispevala Tom Holkenborg (aka Junkie XL, pa tudi JXL) in Antonio Di Iorio, zanimiv dvojec s sveta glasbene industrije, večinoma računalniških iger in sodelovanja z velikimi blagovnimi znamkami, kot so Nike, Adidas, Heineken in Cadillac. Njun glasbeni doprinos je toliko bolj zanimiv, ker je film posnet in predvajan v sodobni zvočni Dolby Atmos tehnologiji, pri kateri pride do izraza celotna glasbena in zvočna struktura, izredno tonsko oblikovanje ter zvočni učinki, s katerimi postane film prava avdio-vizualna drama na velikem platnu.


Seveda gre za spektakularno produkcijo, ki stavi na vse vrste učinkov, predvsem pa na orjaški pošasti, ki sta postali že svojstveni legendi v svetu sedme umetnosti. Film je vsekakor vreden ogleda, saj postavlja tudi nekakšno temeljno vprašanje pred človeštvo: kaj sploh vemo o svojem planetu in predvsem – česa ne vemo? Vredno razmisleka.