900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kolumna
Glasbeni veterani

Glasbeni veterani

Dragan Bulič, Vklop, 29.10.2018 09:29:17

Letos mineva deset let, odkar smo tudi pri nas lahko videli odličen film ameriških bratov Coen Ni prostora za starce (No Country for Old Man). Kljub naslovu se bom vseeno potegnil za nekatere starejše glasbenike, še posebno, ker kljub letom lepo krojijo anglo/ameriško albumsko lestvico.

Delite na:

Najbolje sta se odrezala Paul McCartney (letnik 1942) in Rod Stewart (letnik 1945), ki sta se z novima ploščama zavihtela na vrh ameriške (pozor, Paulu je to spet uspelo po 26 letih!) in angleške lestvice (Paul je bil na Otoku tretji). Ženske barve dobro zastopa priljubljena ameriška pevka Cher (letnik 1946), ki je z albumom Dancing Queen, na katerem je na novo posnela pesmi kvarteta Abba, zasedla drugo mesto angleške in ameriške lestvice. No, še starejša je ameriška country pevka Loretta Lynn, ki pri svojih 86 letih še snema, čeprav jo je lani zadela kap. Z albumom Wouldn't It Be Great je končala na 78. mestu, medtem ko je eno leto mlajši Willie Nelson na zadovoljivem 36. mestu. Tokrat se je z albumom My Way poklonil pokojnemu Franku Sinatri, kar je že pred leti storil tudi Bob Dylan. Ko so pevko Patty Smith vprašali, kaj si misli o tem izdelku, je brez zadrege odgovorila: »Če bom hotela poslušati pesmi Franka Sinatre, si bom raje zavrtela njegovo ploščo!«

Za konec pa še en rekorder. Tony Bennett je avgusta upihnil 92 svečk, en mesec pozneje pa je z odlično ameriško pevko Diano Krall izdal nov album z naslovom Love Is Here To Stay. Enajsto mesto doma, 19. v Italiji, 20. v Nemčiji in 33.mesto v Angliji je izkupiček tega cenjenega ameriškega veterana, ki si je pred leti vzel čas tudi za priljubljeno Lady Gaga. Projekt je bil seveda uspešen, Lady Gaga pa ga je letos nadgradila z glavno vlogo v filmu Zvezda je rojena. Kritike so tako dobre, da so kupci posegli tudi po plošči, ki jo te dni najdemo na prvem mestu tako doma kot na Otoku.