Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Kolumna
Fabelmanovi

Fabelmanovi

Mitja Reichenberg, 28.11.2022 16:30:28

Delite na:

​​Fabelmanovi (The Fabelmans) je ameriška filmska drama o odraščanju, nastala leta 2022, ki jo je režiral Steven Spielberg. Scenarista in producenta sta bila oskarjev nagrajenec Tony Kushner in pa Spielberg sam. Gre za napol avtobiografsko zgodbo, ki temelji na Spielbergovi adolescenci in njegovih prvih letih režiranja, poanta pa je pripovedovana skozi (izvirno) zgodbo o izmišljenem dečku Sammyju Fabelmanu (Gabriel LaBelle), mladem ambicioznem filmskem ustvarjalcu, ki odkrije pretresljivo družinsko skrivnost in raziskuje, kako mu lahko pri tem pomaga moč filmov. Kako torej videti resnico z drugačnimi očmi, skozi kamero. Film je posvečen spominom Spielbergovih resničnih staršev Arnolda Spielberga in Leah Adler.
Film je imel svetovno premiero na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu (10. septembra 2022), kjer je prejel glavno nagrado, ki jo podeljuje občinstvo. Film je prejel široko odobravanje kritikov, recenzenti pa so pohvalili filmsko igro, seveda skupaj s Spielbergovo režijo, scenarijem, kinematografijo in glasbeno partituro. Le-to pa je naredil, predvidljivo, John Williams.

Ko pogledamo Spielbergovo filmografijo nekoliko pobliže, dejansko ugotovimo, da je prav Williams tisti, ki mu je vedno stal ob strani – in skupaj sta ustvarila tako rekoč filmsko zgodovino zadnjih petdeset let. Tudi tokratnemu filmu daje prav Williams svoj izredni glasbeni pečat. Ne samo, da gre za film o filmu, za posebno fotografijo filma samega in pripoved o tem, kako so videti sanje na filmskem platnu – gre dejansko za idejo in pripoved o filmski umetnosti, čaru njene posebnosti in moči, ki jo ima. Skupaj s filmsko glasbo, jasno.

Film, ki je določil življenje mladega Fabelmana, je dejansko film, ki je določil Stevena Spielberga, in ne gre prezreti mnogih dobesednih namigov na njegovo filmsko ustvarjanje. Z Johnom Williamsom sta torej skupaj povedala novo staro zgodbo o tem, kakšna magija se zgodi, ko v kinodvorani ugasnejo luči in se prične igra svetlobe in senc na velikem platnu. Film je vsekakor vreden ogleda in poslušanja. Brez dvoma. Kajti film so sanje, ki jih nikoli ne pozabiš.