humanity-4150261_1920 Dobra karma

Tarot napoved: lahko pričakujemo generacijo ...

uroš urbanija Svet24.si

Prvak SDS ponovno vpoklical zvestega in uslužnega...

raz20 009 Reporter.si

Kdo ureja okolico vile Zmaga Jelinčiča v ...

Maha Vajiralongkorn Svet24.si

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« ...

18991X1592 Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

nikolina ristović Odkrito.si

Znana Hrvatica ostala brez strehe nad glavo

ržen Njena.si

POP TV poskrbel za dom in finance družine Ržen

Kolumna
Evrovizijski zbor leta

Evrovizijski zbor leta

Marjana Vovk, 11.08.2019 08:00:00

Evrovizijski zbor leta je – uganili ste! – tekmovanje po vzoru Evrovizije, le da na njem sodelujejo pevski zbori, torej le glasovi, brez inštrumentov. Gre za zelo mlado tekmovanje, letos je bilo organizirano šele drugič, a prvič (predlani) smo slavili Slovenci, saj je zmagal naš zbor Carmen manet (ta je za piko na i letos nastopil kot gost).

Delite na:

Letos smo v igro poslali a cappella skupino Jazzva, kar je bila očitno dobra odločitev, saj je bila v poplavi velikih zborov naša sedemčlanska zasedba nekaj drugačnega. Na koncu so si naša dekleta in fantje priborili tretje mesto (zmagali so Danci). Iskrene čestitke, Jasna Žitnik, Katja Kovačič, Anja Hrastovšek, Jon Leskovec, Klemen Dovjak, Andrej Perdih in Anej Kebrič!

jazzva.jpg
Jazzva
Adrijan Pregelj/RTV

Čeprav zborovskega petja ne spremljam in se nanj prav nič ne spoznam, sem se odločila, da si tekmovanje vseeno ogledam. Ni mi bilo dolgčas, ugotovila sem, kako zelo raznovrstno in zanimivo je lahko zborovsko petje: to je prava umetnost, ki zahteva ogromno vaje, usklajenosti, potrpljenja in seveda daru. Večina zborov je morala poleg petja naumiti še koreografijo, danes pač ne gre le z »avdio dimenzijo« (čeprav gre za pevsko tekmovanje), kako je nastop videti, je pri takšnih tekmovanjih, še posebno ker jih prenaša televizija, zelo pomembno.

Vsi nastopajoči zbori so bili res dobri, vsak po svoje zanimiv, pogrešala sem le malce več blišča, kot smo ga vajeni z Evrovizije. Tekmovanje je namreč delovalo precej revno, dvorana je bila temna, nobenih spektakularnih luči in laserjev, nobenih zaslonov z animacijami, nič pirotehnike. No, je vsaj res »govorila« glasba.