Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kolumna
Dvomi in uspehi

Dvomi in uspehi

Jana Valenčič, Zarja, 12.10.2018 10:05:33

To kolumno sem začela pisati včeraj na večernem vlaku iz Londona v Ramsgate, ampak z daljšim postankom na peronu v Ashfordu, ker je moj hitri vlak doživel okvaro.

Delite na:

Počakati smo morali na navaden vlak, ta pa se je ustavljal v vsakem zaselku, teh pa v vzhodnem Kentu ni malo. Končujem jo v Britanski knjižnici ob londonski postaji St. Pancras, kjer se tre študentov in sem s težavo našla prost stol in vtikač. Za računalnik bi že davno morala nabaviti novo baterijo, pa je še nisem. Še ni prišla na vrsto. Lahko se ukvarjam samo z enim opravilom naenkrat.
Brexit bo čez slabih šest mesecev, a še vedno ni nič jasnega. Pravkar končana laburistična konferenca je pokazala, da njen vodja Jeremy Corbiyn kalkulira, kako bi postal premier. Z nasprotovanjem dogovorom med premierko May in Evropsko unijo želi sprožiti parlamentarne volitve in svojo zmago. O brexitu ne reče nič. Na začetku oktobra bo konferenca vladajoče konservativne stranke, ki bo osvetlila boj med frakcijami. Desničarji stavijo na skok v globino, morda blefirajo, da bi prestrašili Evropsko unijo. Pozivi k drugemu referendum so glasnejši, pa tudi opozorila, da bi lahko vodil v državljansko vojno.

Gospodarstvo je na robu panike. Zdravstveni sistem tudi. Minister za zdravstvo sporoča, da »na zalogo« nabavljajo zdravila in zdravstveno opremo. Po poročilu Evening Standarda je vodstvo nacionalnega zdravstva pravkar »urgentno« naročilo še 112 reševalnih vozil v vrednosti devet milijonov funtov za prejem pred 29. marcem 2019. Skrbi jih, da bi dobava vozil, za katere šasijo izdeluje Mercedes, dodelajo jih pa v Republiki Irski, po 29. marcu usahnila in bi cene poletele navzgor zaradi možnega kolapsa britanske valute.

Ministrstvo za promet na družabnih omrežjih objavlja nasvete »brez panike«. Vlada hkrati sporoča, da bodo »letalske družbe, ki prevažajo med Britanijo in EU, morale pridobiti posamična dovoljenja za polete«, kar pomeni, da drugače ne bodo mogle pristajati. Naj Britanci za poletje tvegajo dopust v tujini ali raje ostanejo doma?

V te dvome in nejasnost je priletela pozitivna človeška zgodba. Med letošnjo laburistično konferenco je pozornost nacije pritegnil Tom Watson, namestnik vodje laburistov in predstavnik njenega zmernega krila. Lani še zavaljeni petdesetletnik je letos stopil pred stranko v kavbojkah, suknjiču in s pol mlajšim videzom. Medtem je izgubil petdeset kilogramov, skoraj tretjino svoje teže, in se ozdravil diabetesa tiste vrste, ki si ga ljudje povzročijo z neredno, nezdravo prehrano, stresom in premalo gibanja. »Vodila me je želja, da živim, se družim s svojimi otroki in sem z njimi, ko odraščajo,« je pojasnil v enem od intervjujev. Opustil je sladkor, pivo in ponočne obroke, omejil ogljikove hidrate ter se začel intenzivno gibati. V pisarno hodi peš in navzgor po 76 stopnicah.

V intervjuju z naslovom »Že trideset let nisem bil tako srečen. In sem tudi prijetnejša oseba.« (Evening Standard, 25. septembra) napoveduje, da je hujšanje zanj postalo politično stališče. Razmišlja o laburistični strategiji proti debelosti, predvsem pa o še višjem davku na sladkor. Sladkor primerja s tobakom, oboje je droga, za katero so močni lobiji, pravi, oboje škodi zdravju in vodi v velike stroške zdravstvenega sistema, saj diabetes povzroča amputacije in slepoto.

Večina desetletnikov je predebela, pravi Watson. Ko bodo odrasli, bodo stroški zdravljenja zlomili državni zdravstveni sistem Zagotoviti moramo, da bodo ljudje jeli manj sladkorja. Pa ne le v Britaniji.