kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kolumna
Drakula, si to res ti?

Drakula, si to res ti?

Karmen Spacapan, 09.01.2020 08:00:00

Najbrž sem že v marsikaterem uvodniku zapisala, da sem že od malega navdušena nad vampirjem, nad enim in edinim vampirjem – Drakulo. Zame drugi vampirji preprosto niso tisti »ta pravi«.

Delite na:

Zame od nekdaj obstaja le on, grof Drakula, ki ga je leta 1897 tako mojstrsko ustvaril legendarni pisatelj Bram Stoker. Daleč najboljši film, ki je nastal po tej knjižni uspešnici, pa je po mojem mnenju film Francisa Forda Coppole, ki je v kinematografe prišel leta 1992. Skratka, enkratna knjiga, ki sem jo v teh letih večkrat vzela v roke, in krasen film, ki sem si ga večkrat ogledala ... Zato sem bila ob novici, da grof Drakula prihaja tudi na Netflix, zelo radovedna.

dracula-lead.jpg
dracula
netflix

Napovedniki so me pustili precej ravnodušno, nekako se mi ni zdelo, da bi lahko igralec Claes Bang stopil v čevlje velikega Garyja Oldmana, ki je leta 1992 dovršeno upodobil najbolj znanega vampirja vseh časov. In res, ni me pretirano navdušil. Žal. Še vedno mislim, da je Gary Oldman daleč najboljši Drakula. No, pred Oldmanom so pred kamero kri pili tudi drugi igralci: Bela Lugosi, Christopher Lee in v vlogi Nosferatuja tudi Klauss Kinski ter Max Schreck – gotovo najbolj grozljiv od vseh. Ta film je v tišini, izšel je namreč leta 1922, nagnal strah v kosti vsakomur, ki si ga je ogledal. A ni igral Drakule, igral je grofa Orloka ... nekaj povsem drugega. Grof Drakula je temačen, hudoben, vendar je vseeno romantičen in poln ljubezni.

Skratka, nisem ravno prepričana, da mi je ta Netflixova serija všeč. Veliko bolj všeč mi je serija Krona, ki jo gleda tudi kraljica Elizabeta II. in o kateri tudi pišemo v tej številki. Vam, dragi bralci, ki radi gledate grozljivke, pa predlagam, da si danes, v četrtek, ogledate skrito Drakulovo zgodbo, v kateri romunski plemič Vlad Tepeš poskuša zaščititi svojo družino in rojake, zato se odloči upreti zavojevalskim Turkom. V poskusu, da bi zbral vojsko, ki bi lahko ustavila napadalce pod vodstvom krutega poveljnika Mehmeda II. Osvajalca, odkrije nedoumljivo, starodavno temačno silo. Nocoj ob 20.15 na Vox TV.