profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kolumna
Dovolj je hecanja!

Dovolj je hecanja!

Dragan Bulič, Vklop, 11.01.2019 09:33:16

Še vedno se ne morem znebiti božičnih rekordov, o katerih sem pisal že pred 14 dnevi, še posebno, ker so novi rezultati tako šokantni.

Delite na:

Če poslušate Val 202, potem veste, da imajo vsak petek »akcijo«, ko poslušalci izbirajo novo domačo in tujo popevko. Malce sem pobrskal po spominu in našel staro knjižico, v katero sem v letih 1990 in 1991 zapisoval popevko dneva, prav tako na Valu 202. Naključje ali ne, datumi leta 1991 se ujemajo s četrtkom, ko izhaja revija Vklop, zato sem sklenil, da bom do konca junija, ko je zaradi vojne oddaja šla »v bunker«, objavil domačega in tujega izvajalca, ki imata to čast, da sem ju izbral kar sam. 10. januarja 1991 sem s skladbo Slovenija najprej razveselil oboževalce štajerske skupine Čudežna polja, ali so v Ameriki obvestili Chrisa Isaaka, pa na žalost nimam podatkov (naziv popevka dneva si je zaslužil s skladbo Wicked Game).

Ko smo že pri Ameriki: še vedno se ne morem znebiti božičnih rekordov, o katerih sem pisal že pred 14 dnevi, še posebno, ker so novi rezultati tako šokantni, da jih pač moram objaviti, saj česa takega ne pomnim, čeprav sem že dolgo na svetu. Mariah Carey je s tretjim mestom postavila nov rekord, saj je v zadnjih 60 letih All I Want for Christmas is You najvišje uvrščena skladba. No, med prvih 50 se je tokrat uvrstilo kar 21 božičnih napevov, tudi stara in lepa melodija Blue Christmas, ki jo je nekoč prepeval Elvis Presley, a do danes še nikoli ni bila na lestvici! Še bolj vroče je na albumski lestvici Top 200, kjer sem naštel kar 44 božičnih albumov. Nič slabše ni na angleški lestvici uspešnic, kjer sem med prvih 50 naštel kar 33 skladb! O slovenskih uvrstitvah pa beseda ali dve prihodnji teden, čeprav se že nekaj časa sprašujem, katere so tiste naše radijske postaje, ki tolikokrat zavrtijo izvajalce, kot so Dean Martin, Bobby Helms in The Pointer Sisters, da se lahko uvrstijo na lestvico. Zdaj pa pozor, kajti sledi še neverjeten preobrat, ki se ga ne bi sramoval niti pokojni angleški režiser grozljivk Alfred Hitchcock. Na najnovejši angloameriški lestvici ni več niti ene božične skladbe! Kako je to sploh mogoče? Morda pa je vmes posegel On tam zgoraj in rekel, da je dovolj hecanja in zapravljanja denarja za stare napeve in naj pustijo mrtve pri miru. Mimogrede, danes mineva že tri leta, odkar nas je zapustil eden in edini David Bowie.

Objavljeno v reviji Vklop št. 2, 10. 1. 2019.