900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Doba Armagedona

Doba Armagedona

Mitja Reichenberg, 15.11.2022 12:00:18

Delite na:

​​Beseda Armagedon (Armageddon) izvira iz izraza Har-Magedon, kar je ime za goro Megido, ki se vzpenja približno 30 km južno od Nazareta. Je svetopisemski izraz, ki pomeni dejansko kraj, kjer se bo odvijala končna bitka med silami dobrega in zla. Nekateri avtorji navajajo, da v Megiddu sploh ni gore, v dolini Jezreel pa je zelo malo ljudi, ki bi se bitke sploh lahko udeležili. Zato se govori o Armagedonu ne kot o kraju, temveč o končnem spopadu.
Obstaja pa tudi mnenje, ki z geografske perspektive kaže, da je Armagedon gora Karmel, kjer naj bi se odvijal boj med prerokom Elijo in Ballom. Nazadnje nekateri avtorji trdijo tudi, da se svetopisemski prehod Jeremija (46:10) nanaša tudi na Armagedon, ki naj bi bil blizu reke Evfrat. Vendar je med različnimi prepričanji in razlagami prevladujoča med judi, kristjani in islamisti, da je Armagedon dejansko zadnji boj, ki se bo končal ob koncu časa. Tedaj bi naj uspela zmaga dobrega, sledila bi odprava vseh lažnih prerokov, svet bi bil brez vsakega zla, pokvarjenosti, krivic in sovraštva. Zavladal naj bi popolni mir in spokojnost – seveda šele po bitki popolnega uničenja.

Film z naslovom Doba Armagedona (Armageddon Time) je režiral James Gray, v glavnih vlogah pa so Anne Hathaway, Jeremy Strong in pa Anthony Hopkins. Zgodba se začne leta 1980 v Queensu v New Yorku, ko se na svoj prvi šolski dan 12-letni Američan Judov Paul Graff (Banks Repeta) hitro spoprijatelji z uporniškim Afroameričanom po imenu Johnny Davis (Jaylin Webb). Paul živi s svojo finančno stabilno družino judovskega porekla, zelo pa si je blizu s svojim dedkom Aaronom Rabinowitzem (Hopkins), ki ga spodbuja, da sledi svojim načelom, da postane umetnik. Aaron pripoveduje Paulu zgodbo o tem, kako se je njegova mama izognila antisemitskemu preganjanju v Ukrajini, ko je pobegnila v London, preden je na koncu emigrirala v Združene države z Aaronom in svojim možem. Film je nekakšen opomin na krivice ameriške družbe, ki so tako rekoč večne.
Glasbo je napisal Christopher Spelman, morda najbolj znan po filmu Imigrant (2013), ki ga je režiral prav tako James Gray. Lahko bi celo rekli, da uporablja sebi znane glasbene prijeme in se ne oddaljuje od svoje preizkušene strukture. Film, vsekakor vreden ogleda.