Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kolumna
Božič je pred vrati

Božič je pred vrati

Dragan Bulič, Vklop, 19.12.2018 13:36:04

Božič je pred vrati. To je praznik, ki Angležem in Američanom še vedno največ pomeni, kar dokazujejo tudi s poslušanjem in nakupom pesmi, ki opevajo 25. december.

Delite na:

A pozor: predvsem slednjih ne zanimajo mladi in priljubljeni izvajalci, ampak prisegajo na tiste, ki jih že dolgo ni več z nami. Izjema je še vedno Mariah Carey, ki jo z znano All I Want for Christmas Is You najdemo na 15. mestu aktualne lestvice. Potem pa se prične obujanje spominov na pesmi, ki sem jih tudi sam pogosto zavrtel v svoji radijski oddaji Š.T.O.S (prihodnje leto bo praznovala že 40 let!).

21. mesto – Andy Williams (umrl 2012): It's the Most Wonderful Time of The Year

23. mesto – Brenda Lee (še diha): Rockin' Around the Christmas Tree

26. mesto – Burl Ives (umrl 1985): A Holly Jolly Christmas

33. mesto – Bobby Helms (umrl 1997): Jingle Bell Rock

39. mesto – Nat King Cole (umrl 1965): The Christmas Song

Kaj pa v Angliji? Tam še vedno prisegajo na žive, čeprav so njihove pesmi že dolgo z nami. Za zdaj je najvišje uvrščena Do They Know It's Christmas Band Aida (prvič smo jo slišali decembra 1984), ki je na 26. mestu. Deset mest nižje je Shakin' Stevens, na 39. mestu ameriška pevka Brenda Lee, 44. je Elton John, 45. je skupina Wizzard, 49. je Chris Rea, 57. kvartet Slade, na 58. mestu je John Lennon ter skladba Happy Xmas (War Is Over), štiri mesta nižje pa še njegov glasbeni kolega Paul McCartney (mimogrede, pred dnevi je dvakrat napolnil dunajsko športno dvorano, kjer je bilo tudi precej slovenskih obiskovalcev, čeprav so bile cene vstopnic zelo zasoljene!) s skladbo Wonderful Christmas Time.

Najbrž boste kakšno božično slišali tudi v Stožicah, kjer bo 20. decembra prvič nastopil priljubljeni italijanski trio Il Volo, pet dni pozneje pa na božičnem koncertu našega Magnifica, čeprav v skladbi In ko enkrat bom umrl poje tudi nekako tako: »Satana iz tebe ven sem gnal, ko grešila sva na sveto noč!« Ko že omenjam koncerte, 16. decembra bo naša skupina Veter v domačem Hrastniku proslavila lep jubilej, in sicer 30 let od nastanka znanega zimzelenčka Bela snežinka. Dragan bo tam!

Objavljeno v reviji Vklop št. 50, 13. 12. 2018.