favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kolumna
Bojišče na ulicah in zidovih ... Kam smo prišli?

Bojišče na ulicah in zidovih ... Kam smo prišli?

Karmen Spacapan, 12.11.2020 11:38:07

Razmišljanje urednice revije ★★★ VKLOP/STOP ★★★

Delite na:

Svet je postal pravo bojišče, kot da smo sredi vojne. Pa saj smo. Kamorkoli se obrnem, se mi zdi, da je ogromno nasilja. Na ljubljanskih ulicah, na katerih sem skupaj s svojo ekipo spremljala minule proteste, je divjalo neverjetno nasilje. A to niso bili protesti, to je bilo nekaj čisto drugega.

To je bilo nasilje zaradi nasilja. Uničevanje zaradi uničevanja. Ustrahovanje, bahanje, izzivanje, pijančevanje, pljuvanje, dretje ... Našemu snemalcu je uspelo posneti kar nekaj zelo zgovornih kadrov. Sam se je znašel v ulici, v kateri je pet nasilnežev napadlo enega policista ... Sledil je napad tudi na našega snemalca, ki pa mu je vseeno uspelo zbežati.

Zgroženo sem opazovala to, kar se je dogajalo v zakotnih ulicah okoli Drame. Komaj smo jo odnesli brez večjih posledic. Posnetke smo seveda takoj naložili na YouTube in ti so se z neverjetno hitrostjo začeli širiti po spletu.

Ko sem se vrnila domov, sem bila res v šoku, pretresena in absolutno razočarana nad vsem, kar sem videla. Po drugi strani pa se lahko prav policistom zahvalimo, da nam je uspelo varno zapustiti prizorišče divjanja napadalnih posameznikov.

Prispevek, ki smo ga pripravili, prikazuje uničevanje vsega, kar je nasilnežem prišlo pod roke. Divjali so pred krasno Dramo, ki je bila videti, kot bi spala ... Razbijali so vse okoli nje, ona pa tam tiha, razočarana, celo malce vdana v žalostno usodo, ki se je ovila okoli vseh nas. Kot bi bila živa in le opazovala to, kar se dogaja ob njej ... kot bi jokala.

In ja, ko sem prišla domov, mi je šlo res na jok. Zakaj tako nasilje? Žal pa nasilje ne divja samo na ulicah, temveč tudi na spletu. Ob porazu Trumpa in zmagi Bidna je začel gnev ljudi kar kapljati iz monitorjev in telefonskih zaslončkov. Obup – ljudje se delijo na podpornike Bidna in Trumpa, pljuvajo, se kregajo, blokirajo drug drugega.

Kam smo prišli? Veliko posameznikov, ki pametuje o volitvah v ZDA in politiki, ki naj bi sedaj sledila, niti ne ve, o čem pišejo. Ne poznajo zgodovine, ne poznajo glavnih akterjev, ne vedo, v kaj se spuščajo ...

Zakaj se je treba sploh spuščati v te debate, in to na tak grob in aroganten način? Zakaj se prijatelji med seboj kregajo po zidovih navideznega sveta in se, ko se v resničnem življenju potem srečajo, obrnejo stran in pozabijo na leta prijateljstva, ki je izginilo na Facebooku, in to zaradi volilnega cirkusa v ZDA?

Kaj se dogaja z nami? Najboljše je, da ta teden popolnoma obrnem ploščo, da neham pregledovati sovražne komentarje in si raje privoščim dobro knjigo in ogled kakšnega dobrega filma, ki bo v tem tednu na televiziji ... To bo to. Lep in predvsem umirjen teden vam želim, dragi bralci.