ženska pomlad Dobra karma

TO je bolj pomembno, kot tuhtanje, kdaj bo težkih...

inja zalta Svet24.si

Inja pozvala k medsebojni pomoči in kritikom ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

maske Svet24.si

Poveljnik Civilne zaščite: Tudi po dobavah ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Kolumna
Akcijski moški in romantične ženske?

Akcijski moški in romantične ženske?

Brane Kastelic, Zvezde, 14.05.2019 09:44:04

Ste kdaj prebrali knjigo O čem razmišljajo moški – poleg seksa? Morda sem jo že kdaj omenil na tem mestu, ker mi je bilo žal, da ni prišla na misel meni. V tej knjigi, ki je pred leti postala britanska uspešnica, je dvesto nepopisanih strani.

Delite na:

Ta »prazna« knjiga vsebuje »polno« sporočilo. Moški naj ne bi razmišljali o ničemer drugem kot o seksu. Se bralke strinjate s tem na podlagi osebnih izkušenj? Zaradi svojega moškega oziroma moških? Seveda ni res, da moški razmišljajo samo o seksu, res pa je, da mnogi zelo veliko razmišljajo o seksu. Zaradi srečanj z ženskami, ki niso njihove. Naj navedem odlomek z začetka zgodbe Pasti izletnikov misli iz moje knjige Izleti v mesenost (del trilogije Pravica noči, v okviru katere sta do zdaj izšli dve knjigi, Goli v ljubezni in Izleti v mesenost), ki pripoveduje o možu, dogovorjenem z ženo. Ta mu je nastavila past, da bi preverila njegovo zvestobo: v lokal, v katerem sta bila dogovorjena, je poslala svojo njemu neznano lepo seksi prijateljico, ki jo njen mož hitro opazi in začne … razmišljati o seksu. O seksu z njo. Tole je odlomek.

»Zakaj neki sem začel razmišljati o seksu? Samo zato, ker sem moški. Eden tistih moških, ki ne samo neštetokrat na dan pomisli na seks, temveč tudi vsak dan v mislih sestavlja scenarije, v katerih polaga v svojo posteljo ženske, od znanih, s katerimi se druži, do popolnih neznank, ki jih je s pogledom samo oplazil. Ker bi jih rad ne samo oplazil z nečim drugim. Po tej strani je vsak moški mali Hollywood. Kot Hollywood je preplavljen s tisoči scenarijev, ki največkrat ne doživijo … akcije.«

Ta moja zgodba je podobna prazni knjigi O čem razmišljajo moški – poleg seksa? Bralke, ki so zdaj morda v skrbeh zaradi razmišljanj svojih moških, ne bi smele s skrbmi pretiravati. Malce sem se poigral z raziskavami o tem, koliko je v tej knjigi z nepopisanimi listi resnice. Če bi bila vsaka prazna stran te knjige en odstotek moških, ki »enkrat ali večkrat na dan« pomislijo na seks, bi praznih strani moralo biti »samo« 54. Če bi »napisali« podobno knjigo za ženske, bi bilo v njej 19 praznih strani. To je povprečje seštevkov misli o seksu iz različnih raziskav, ki obenem kažejo, da 43 odstotkov moških in 67 odstotkov žensk pomisli na seks večkrat na teden do večkrat na mesec in da manjkrat kot enkrat na mesec na seks pomisli 4 odstotke moških in 14 odstotkov žensk.

Še nekaj standardnih stereotipov o seks mislih. Večina moških več in večkrat razmišlja o seksu. O seksu razmišlja veliko bolj »akcijsko« kot večina žensk.

Moške seks misli so bolj eksplicitne (pornografske, če hočete), ženske naj bi bile samo čustvene in romantične (če verjamete v palčke in Sneguljčico). Ženske naj bi bile v seks mislih raje pasivne, moški pa bolj aktivni. Ženske naj bi se v mislih »dajale dol« samo z enim tipom, običajno svojim (naj ponovim: če verjamete v palčke in Sneguljčico), moški pa tudi z dvema in več ženskami (njihova je redkokdaj med njimi). Tisti »ta hudi« moški, ki res veliko mislijo na seks, res veliko mislijo nanj – vsakih sedem sekund. Ženske res veliko mislijo tudi na druge reči, vendar tudi one veliko mislijo na seks. Najbolj, kadar jim ga primanjkuje in kadar uživajo veliko seksa, če je ta dober. O tem, zakaj vse moški pomislijo na seks, nima smisla izgubljati besed. Kaj pa ženske? Veliko bolj bogate seks misli imajo, kot jih večina priznava. Kljub stereotipnemu prepričanju, da se začnejo vlažiti in mediti na pravem mestu zaradi misli na večerjo ob svečah ali ob branju romantičnega romana, se jim to dogaja tudi zaradi bolj konkretnih zadev.

Kot na primer? Pogled na spodobno veliko banano (ali malo daljšo kumaro)? Zgoraj brez ravno prav mišičasti moški v televizijskem oglasu? Razmeroma velik grešni kupček moškega, ki se pojavi pred očmi v avtobusu sedeče ženske? David Beckham v (digitalno »napolnjenih«) dizajnerskih spodnjicah? Žameten, božajoči moški glas na radiu? Pesem skupine Kings Of Leon Sex on Fire (Seks je v ognju)? Ja, vse to in še marsikaj. Pravi odgovor na vprašanje, ali ženske res manj mislijo na seks kot moški, je: »To je odvisno … od moškega, s katerim je.« Ženske si lahko želijo seksa enako močno kot moški ali še bolj. Jih pa pri tem nekaj omejuje. Ameriška novinarka, avtorica kratkih zgodb in genialna avtorica aforizmov o ljubezni, seksu in zakonskih razmerjih, Mignon McLaughlin, je to omejitev najbolje izrazila v aforizmu: »Nimfomanka je ženska, ki je enako obsedena s seksom kot povprečni moški.«

Objavljeno v reviji Zvezde št. 19, 8. 5. 2019.