tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

GREGA ŽEMLJA: Optimistično in s polno paro naprej

Tina Lucu, 15.05.2021 07:30:54

Selektor naše teniške reprezentance je za revijo LIZA/MAJA spregovoril o razlikah med vlogama tekmovalca in selektorja, o pripravah in o prihodnosti teniških tekmovanj.

Delite na:
GREGA ŽEMLJA: Optimistično in s polno paro naprej
Gregor žemlja Sportida LIZA MAJA

Teniška ekipa Tenis Slovenija ima za seboj uspešne priprave na tekmovalno sezono, ki so tokrat potekale v Portorožu, obalnem mestecu, ki od nekdaj ponuja odlične razmere za treninge na prostem in regeneracijo tako domačih kot tujih športnikov. S selektorjem Grego Žemljo smo se pogovarjali o razlikah med vlogo tekmovalca in selektorja, počutju na pripravah ter prihodnosti teniških tekmovanj.

gregor-žemlja, portorož
Gregor žemlja
Sportida LIZA MAJA

Gospod Žemlja, za sabo imate kar nekaj zavidanja vrednih športnih uspehov, na primer naziv 43. igralec sveta, finalist turnirja ATP na Dunaju 2012, kot prvi Slovenec ste leta 2013 zaigrali v tretjem krogu Wimbledona, v Portorožu pa ste leta 2013 premagali tudi Martina Fischerja. Sedaj ste glavno vlogo na tekmovanjih nadomestili z morda celo pomembnejšo in odgovornejšo - selektorsko. Kako bi opisali prehod iz ene vloge v drugo?

Vlogi sta si po eni strani podobni, po drugi strani pa zelo različni. Kar se podobnosti tiče, bi izpostavil predvsem odgovornost, ki je prisotna tudi v življenju profesionalnega športnika. Se pa pri selektorskem delu pojavljajo novi izzivi, nova vprašanja in odgovori. V ospredje pridejo drugačne izkušnje. Slednjih se že zelo veselim in jih že pridno nabiram.

gregor-žemlja, portorož
Gregor žemlja
Sportida LIZA MAJA

Pri igralcih se vidijo določene spremembe, želijo si predvsem več druženja. Upam, da se bo situacija izboljšala do te mere, da bi se ukrepi lahko vsaj omilili, vendar ne morem predvideti, kdaj se bo to zgodilo. Na samih pripravah je prišla še bolj v ospredje socialna nota - želja po druženju med igralci in igri s sparing partnerji na igriščih.

Se vam zdi, da je ta prehod logična posledica vaše odlične športne kariere?

Zdi se mi, da je glede na mojo športno kariero vloga trenerja in selektorja prišla v ravno pravem trenutku, saj bom lahko na tak način še naprej del slovenskega tenisa. Je pa res, da mora biti v posamezniku prisotna tudi želja po takšni funkciji in zaupanje, da imamo v slovenskem tenisu še nekaj prostora za izboljševanje in napredek. Osebno verjamem, da lahko v Tenis Sloveniji skupaj z igralci naredimo še veliko v tej smeri - močna volja pa je po mojem mnenju osnova celotnega procesa.

Katere so vaše prioritete pri delu selektorja? Kaj imata po vašem skupnega poklic profesionalnega teniškega igralca in selektorja?

Želja po rezultatu, uspehu, zmagah in dolgoročnem razvoju so brez dvoma skupne točke obeh poklicev. To so tiste prioritete, ki sem jih in jih še naprej zasledujem pri svojem delu in se jim želim čim bolj približati.

gregor-žemlja, portorož
Gregor žemlja
Sportida LIZA MAJA

Priprave na Obali so meni in ekipi predstavljale nekakšen privilegij, saj smo lahko ne glede na razmere nemoteno trenirali in izvedli kakovostne priprave.

Z ekipo že zavzeto trenirate. Kako ste se počutili na aprilskih pripravah za Davisov pokal v Hotelih LifeClass v Portorožu? Ali se vam zdi, da slovenska Obala, kljub aktualnim razmeram, ponuja kakovostne in varne pogoje za trening?

Priprave na Obali so meni in ekipi predstavljale nekakšen privilegij, saj smo lahko ne glede na razmere nemoteno trenirali in izvedli kakovostne priprave. S samo namestitvijo smo bili zelo zadovoljni in smo maksimalno izkoristili teh nekaj dni v Portorožu. Vzdušje, kvaliteta treningov, druženje z ekipo je bilo na visokem nivoju. Želimo si še več podobnih sodelovanj med Hoteli LifeClass in Tenis Slovenija, tudi v prihodnje.

Podobno kot v turizmu tudi v športu velja, da smo šport ljudje. Kakšni so odzivi igralcev na priprave v Portorožu in kaj jim je bilo najbolj všeč? Kakšno je vzdušje v ekipi, v pričakovanju prihodnjih tekmovanj in v luči posebnih ukrepov, v povezavi z virusom?

Kar se tiče ukrepov za preprečevanje virusa, ki jih moramo tudi pri treningih in tekmovanjih upoštevati, po mojem mnenju trpi ves šport, ne samo tenis. Pri igralcih se vidijo določene spremembe, želijo si predvsem več druženja. Upam, da se bo situacija izboljšala do te mere, da bi se ukrepi lahko vsaj omilili, vendar ne morem predvideti, kdaj se bo to zgodilo. Na samih pripravah je prišla še bolj v ospredje socialna nota - želja po druženju med igralci in igri s sparing partnerji na igriščih. O vzdušju v ekipi lahko rečem, da so igralci po pripravah v Portorožu še bolj povezani med seboj in tudi sicer je odziv igralcev zelo dober. Naše misli so usmerjene v še več podobnih sodelovanj in seveda čim boljše športne uspehe.

Pogovarjala se je: Lana Švab, LifeClass Hotels & Spa Portorož; foto: Sportida in LifeClass Hotels