Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Teo Collori: Že leta živim od glasbe

A. M., 23.09.2021 08:00:53

Rad posluša Radio Veseljak, ker imajo dober ritem, pravi glasbenik.

Delite na:
Teo Collori: Že leta živim od glasbe
Piranski glasbenik Teo Collori se je letos kot avtor besedila in glasbe predstavil na festivalu MMS, in sicer s pesmijo o Piranu, Kjer se cesta konča. Tanja Likeb

Kitarist Teo Collori je pred dobrimi desetimi leti diplomiral iz džeza na državnem konservatoriju v Celovcu in kmalu zatem ustanovil Momento Cigano (ta je sprva deloval kot trio dveh kitar in kontrabasa), ki se posveča samosvoji viziji gypsy swinga. Živahno in plesno godbo, ki sta jo pred drugo svetovno vojno začela soustvarjati Django Reinhardt in Stéphane Grappelli, Collori vešče prevaja v avtorske skladbe, polne iskrivih aranžmajskih rešitev in navdihnjenih solističnih izletov.

Teo Collori je izjemen glasbenik, ki se kitari predano posveča že 25 let. V svoji karieri se neustrašno sprehaja po širokem polju glasbenih zvrsti in žanrov.

006Zenska leta 2018.jpg
Teo Collori & Momento cigano
Mare Vavpotič/M24

Novi zvok melodij

Tako bo tudi 25. septembra v Cankarjevem domu, v Linhartovi dvorani, kjer je Big Band RTV Slovenija za projekt orkestralnega gipsy swinga k sodelovanju povabil prav Tea Collorija, ki se veseli še enega glasbenega popotovanja. »Vesel sem, da me je doletela čast, da je v bigbandovske aranžmaje vse skupaj prenesel dirigent Lojze Krajnčan. Moji trije albumi z Momento Cigano so z džezovskim orkestrom tako dobili povsem drugo zgodbo,« je povedal uveljavljeni kitarist Teo Collori in nam zaupal, da z Momento Cigano ustvarja že dobrih šest let, s tem da se je vmes tu in tam spremenila zasedba. »Na začetku smo ustvarjali kot trio, kjer smo igrali predvsem tuje melodije, nato so prišle lastne skladbe, leta 2015 pa že prvi album. Kmalu zatem smo dobili prve ponudbe za nastope, kar nas je motiviralo, da smo ustvarjali naprej, tako da zdaj že šest let delujemo kot bend, kar je postalo edino smiselno v mojem življenju, sploh ker je bilo pred tem kar nekaj različnih, tudi neuspešnih sodelovanj,« je piranski glasbenik zadovoljen, da so se vsi skupaj tako lepo glasbeno in prijateljsko ujeli.

Big Band RTV Slovenija bo v soboto, 25. 9. 2021, ob 19.30 skupaj s kitaristom Teom Collorijem nastopil v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Gostje bodo glasbeniki iz skupine Momento Cigano.

lojze-krajnčan
Dirigent glasbenega večera bo Lojze Krajnčan.
RTV SLO

Živi od glasbe

Čeprav so trenutni koronski časi za glasbenike in organizatorje dogodkov precej neprijetni, nam je Teo Collori potrdil, da že leta živi od glasbe. »Že petnajst let je, odkar živim sam in od glasbe. Ker nimam nekega imetja, tudi ne potrebujem ravno veliko za življenje.« Primorski glasbenik je še pojasnil, da se je v teh časih zbližal s številnimi glasbeniki, s katerimi igrajo skupaj, ne nazadnje pa je ta čas tudi pokazal, kdo je resnično vpet v glasbo, ustvarjalnost in kdo igra »malo za zraven«. In kje po navadi nastopa? »Ne boste verjeli, ampak na Primorskem zelo malo. Lahko bi dejal, da kar po vsej Sloveniji, od Murske Sobote do Domžal,« je odgovoril kitarist, ki se je letos kot avtor besedila in glasbe predstavil na festivalu Melodije morja in sonca s pesmijo Kjer se cesta konča, ki govori o Piranu.

Kot kitarist je sodeloval s številnimi ustvarjalci in si s tem izklesal svoj lasten izraz, v katerem se na široko nasmihata ekstravertna bravuroznost in avtorska globina.

lojze-krajnčan
Teo Collori in fantje iz skupine Momento Cigano so aprila 2021 posneli ploščo z Big Bandom RTV Slovenija.
RTV SLO

Načrti za naprej

Po nastopu 25. septembra v Cankarjevem domu se letos še ne misli ustaviti, saj načrtuje izid dveh glasbenih zgodb; ena se navezuje na dogodek Live in Piran, druga pa na album z Big Bandom, kar so posneli že aprila. »Poleg tega pa je tu še projekt z zasedbo Momento Cigano, a nas je ustavila korona. Želeli smo namreč ustvariti album skupaj s slovenskimi pevci. Za zdaj imamo posnete že tri skladbe, izbiramo pa predvsem tiste pevke in pevce, ki so resnično ustvarjalni,« je še pojasnil Collori, ki je po duši sicer roker.