mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

O komediji z akordi, petih dekah zenfa in štrokljini dostavi

T.P., 01.12.2021 09:57:46

Velemojster komedije Perica Jerković je v praznični čas zakorakal z novo predstavo Zbogom, korona, mi gremo na dopust!, ki je nekakšna skupinska terapija za od korone in neumnosti vladajočih utrujene Slovence. Tokrat ga na odrih po vsej Sloveniji spremlja navihani brežiški kantavtor Robert Petan, ki je pravzaprav veliko odkritje tega projekta – kot glasbenik, še bolj pa kot komik. Čeprav sta iz dveh zelo različnih generacij, ju krasi odlična medsebojna kemija, in tudi ko nista na odru, si ves čas podajata iztočnice za male šale in veliko smeha.

Delite na:
O komediji z akordi, petih dekah zenfa in štrokljini dostavi
Perica in Robert sta se spoznala, ko se je prvi udeležil rojstnodnevne zabave prijatelja Aleša Novaka (soborca v komediji Slovenec in pol), ki mu je žena podarilo izvirno darilo - pesem o Alešu v izvedbi mladega, zabavnega glasbenika iz Brežic, Roberta Petana. Vsi zbrani so bili navdušeni, smeh je odmeval po Kozjanskem, Aleš je jokal od ganjenosti. Naslednji dan je poklical Roberta, izrazil navdušenje nad njegovim smislom za humor in sta se takoj dogovorila, da ob prvi priložnosti ustvarita skupni projekt. Matej Pušnik

Za vama so prve predstave. Kako sta zadovoljna z odzivi in komentarji?

Perica: Odzivi so zelo pozitivni, imava jih v spodbudo, a tudi za povratno informacijo za izboljšave. Tako se ustvarja stand up. Ne glede na dober odziv je vedno prostor za dodatno šalo, dodaten smeh. Predstava pa raste in je iz ponovitve v ponovitev boljša.

Robert: Mene je najbolj presenetil odziv ženske publike na najin dvogovor, v katerem povem, da imam punco. Nisem pričakoval smeha, to ni bilo v scenariju! (smeh)

Na prepolovitev kapacitet dvoran sta se odzvala tako, da so na prostih sedežih listi s koronskimi šalami in satiričnimi bodicami. Kaj je vzelo več časa: zbiranje političnih neumnosti ali tiskanje?

Perica: Tiskanje in namestitev po sedežih. Sarkazmi so se vsuli sami od sebe, ker afer, laži, korupcije, nekompetentnosti ter slabe komunikacije vladajočih in posledičnega revolta v nas res ne primanjkuje.

Robert: Naj tu povem še, da naju kličejo, ali lahko tudi drugi uporabijo to najino domislico, kar se mi zdi res simpatično. Res sva se zabavala, ko sva se ob pripravi obstreljevala s tistimi zbadljivkami. Moja najljubša je: »To sedišče ne zadostuje niti enemu predpisanemu varnostnemu standardu, zato jih je vlada naročila 250.000.« (smeh)

Se na kakšen del ali šalo publika vedno odlično odzove?

Robert: Izjemno lepo in smeha polno je vedno pri delu, kjer v ospredje postavljava šolanje od doma.

Perica: Odzivajo se na vse, kar je povezano s korono, najbolj pa res ravno na izkušnjo šolanja od doma, ker se poistovetijo s psovkami. (smeh) Pa vedno se zelo vživijo tudi v mojo dopustniško zgodbo o prisilnem ogledu delfinov v naravnem okolju.

PericaJerkovic_ZSB1.jpg
.
.

Predstavo sta zasnovala tako, da se lahko kadar koli preselita na splet. Bosta izvedla kakšno spletko za tiste, ki se dvoran za zdaj izogibajo, tudi če zaprtja ne bo?

Perica: Imamo že deset terminov za predstave v živo do novega leta in upamo, da ne bo avstrijskega scenarija. Obenem pa bomo izvedli tudi nekaj »zoom predstav« za podjetja ter eno za izven, in sicer 22. decembra. To bo prva priložnost, da si predstavo od doma pogledajo ljudje iz tistih krajev, kjer trenutno nimamo terminov oz. jih ne mika tega doživeti v dvorani.

Perica, čeprav se šalite predvsem na svoj račun, sta v vsebini zelo navzoča tudi žena in sin. Kako se odločate, kaj od družinskega življenja boste dali v komedijo?

Perica: (smeh) Klavdija je tokrat vse prvič slišala šele na premieri, sin pa na stand up večeru v Šmartnem ob Paki. In oba sta se smejala, kar mi veliko pomeni, pa zelo dobro vem, da bi, če bi ta nastop izvedel zanju v dnevni sobi, oba rekla, da sploh ni smešno. Ko govoriš o lastnem življenju, neizogibno razkrivaš tudi življenja svojih bližnjih. S tem problemom se srečujejo tudi pisatelji in potem padajo tožbe med družinskimi člani, kot pri norveškem pisatelju Karlu Oveju Knausgårdu, ki se je smrtno zameril delu družine z očetove strani. K sreči mene domači pri tem ne omejujejo.

Robert: Ker vedo, da je to vse, kar imaš! (smeh)

Perica: Res je, brez teh osebnih zgodbic boljše, da grem kopat jarke.

Robert, kot kantavtor ste že opozorili nase (zmaga na Kantfestu po izboru publike in žirije), za mnoge ljubitelje komedije pa ste nov obraz – in radi vas pohvalijo. Instagram že pregoreva? Vam lokalni mesar že odreže malo boljši kos mesa?

Robert: Mogoče bi Instagram pregoreval, če ne bi bilo prej omenjenega poudarjanja, da imam punco. (smeh) Perica, to morava res črtati iz scenarija! Brežice so tako majhno mesto, da ni lokalnih mesarjev, so samo mesarji. In prav vsi zelo lepo poskrbijo zame. Zadnjič smo ravno snemali nekaj s Perico in še dvema komikoma in so ugodili prošnji, če lahko pripeljejo vso hrano, čeprav tega nimajo v ponudbi.

Perica Jerković in Robert Petan 2
Nastal je dobro uro dolg šov, ki preverjeno nasmeji vsakogar. Izkušnja s korono nam močno greni življenje, zato šov Zbogom korona, mi gremo na dopust! ponuja nujno smejalno katarzo.
Matej Pušnik

Kateri je bil najzabavnejši komentar, ki sta ga v karieri dobila na temo svojega dela?

Robert: Enkrat je do nas muzikantov prišel starejši, že rahlo opit moški z glasbeno željo. Ko smo jo odigrali, in to zelo dobro, ker smo bili v res posrečeni zasedbi z izjemno talentiranimi glasbeniki, je stric spet prišel do mene in rekel: »Veš, pob, če bi jaz tako dobro špilal kot ti, bi to boljš' odšpilal.« Prav filozofsko, res sem se nasmejal.

Perica: Meni je enkrat nekdo po nastopu rekel: »Ko si stopil gor, sem si mislil, okej, ta ni vreden pet dek zenfa, ko si pa odprl usta, nisem mogel verjet', kakšne streljaš!« Pri tem mi je res smešen prvi del, ker svoje pojavnosti ne doživljam tako »švohcano«, obenem pa me bega zenf kot merska enota za karizmo.

Veseli december je pred vrati. Je to za vaju čas žetve in norih urnikov ali vama uspe, da si vzameta tudi čas za bližnje?

Robert: Kot glasbenik sem decembra polno zaseden in imam res srečo, da sta partnerka in družina vajeni tega tempa, saj vsi razumejo, da je to čas, ko si vsi zaslužijo imeti čim lepša praznovanja, včasih tudi na račun nas, ki skrbimo za program. Res se ne pritožujem, izredno se veselim vsakega decembra, pa čeprav je igranje kitare na prostem pozimi podobno kot življenje brez pogoja PCT – oteženo.

Perica: Huh, trenutno si nočem niti predstavljati, kako bo, ker se – če nas ne zaprejo – obeta res veliko dela. Mi pa se bomo doma sredi te norišnice ukvarjali še s štorkljino dostavo! (smeh)