Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Maja Sodja: »Ne bomo iskali krivcev in žrtev, ampak rešitve«

A.M., 18.05.2023 17:45:54

Posebna oddaja na POP TV: NEnasilje!

Delite na:
Maja Sodja: »Ne bomo iskali krivcev in žrtev, ampak rešitve«
Z nami bo številčno občinstvo, prideta tudi mlada igralca Timon Šturbej in Matej Zemljič, nam je zaupala Maja Sodja. Urša Premik / POP TV

Po dogodkih, kot so medvrstniško nasilje, ki je izbruhnilo v Celju, in kruta dejanja v Beogradu, ki so pretresla ves Balkan, POP TV pripravlja posebno pogovorno oddajo NEnasilje. Vodila jo bo novinarka Maja Sodja, ki si je med pripravami vzela čas tudi za vas, dragi bralci.

Pred vrati je prav posebna oddaja o medvrstniškem nasilju. Nam lahko zaupate kaj več, o čem vse boste govorili v Celju?

Celjski primer medvrstniškega nasilja je naša iztočnica, primer, ki je znova opozoril na sicer vseprisotno problematiko. Medvrstniško nasilje se dogaja vsak dan, nam pripovedujejo mladi. Dogaja se v šoli, na igrišču, na avtobusu, na spletu. V oddaji ne bomo obsojali, ne bomo iskali krivcev in žrtev, ampak rešitve. Kaj moramo kot družba delati drugače, da bomo strpni, prijazni drug do drugega, razumevajoči in empatični.

Zagotovo se boste navezali tudi na nedavno tragično zgodbo iz Srbije?

Nedvomno. Sploh ker sta bila v Beogradu kar dva primera strelskega pohoda. To, kar se dogaja 500 kilometrov stran od nas, je tragično, strašljivo, do nedavnega nepredstavljivo. Beograjska primera odpirata vrsto pomembnih vprašanj, tudi to, kako se v takšnih primerih odzivajo politiki, odločevalci, kakšna sporočila dajejo.

Tudi sami ste mama sinčku Marku. Kako vas je prizadela novica iz Beograda?

Ko je udarila novica, sem potrebovala kar nekaj časa, da sem začela brati podrobnosti o dogodku. Kot da bi podzavestno čakala na popravek, da se v resnici nekaj tako grozljivega ni zgodilo. Takšnih zgodb iz svoje okolice nismo vajeni, to se je doslej dogajalo precej bolj daleč od nas.

Je mogoče takšne dogodke v regiji oziroma tudi širše v Evropi primerjati z dogodki čez lužo? Amerika namreč prednjači po statistikah pokolov na šolah.

Točno to, do zdaj so bile to novice iz oddaljene Amerike, kar nenadoma je to novica iz mesta, ki ga večina med nami pozna. Očitno (tudi) v tem kontekstu Amerika prihaja k nam.

V oddaji boste iskali rešitve. Kako?

S kompetentnimi strokovnjaki, ki problematiko medvrstniškega nasilja poznajo od blizu. Poznajo konkretne primere, zgodbe, vzroke za medvrstniško nasilje. In tudi rešitve na strani staršev, učiteljev, sistema.

Celjski Narodni dom bo 22. maja ob 20. uri postal studio za en večer, pred občinstvom pa se bodo o izzivih, ki so pred sodobno družbo, pogovarjali gosti, strokovnjaki, znani in tudi mladostniki.

maja-sodja
Maja Sodja pripravlja posebno oddajo O mladosti brez nasilja. Na sporedu bo 22. maja ob 20. uri na POP TV.
Urša Premik / POP TV

»Izbruhi nasilja med mladimi so dejanja in zločin, ki najbolj bolijo. Skrb vzbujajoče je, da se ob srhljivih dogodkih, ustrahovanja in zaničevanja preko telefonov in omrežij, nadaljujejo tudi v nekoč varnem zavetju doma. V oddaji bomo odgovarjali na izzive mladih, staršev, učiteljev in s prepletom zgodb ponujali rešitve.« Urednica oddaje, Alenka Marovt

Kdo vse se vam bo pridružil v studiu?

Poleg strokovnjakov bodo z nami mladi. Pripovedovali bodo, kaj se vsakodnevno dogaja v šolah in predvsem ter vse bolj na spletu. Tam namreč nasilje ni omejeno na čas pouka, ampak se dogaja 24ur na dan. Z nami bo številno občinstvo, prideta tudi mlada igralca Timon Šturbej in Matej Zemljič, ki bosta prav tako naslovila ta kompleksni problem.

Koliko pa je članov ekipe, ki pripravlja vse skupaj?

Tehnična ekipa je nedvomno najštevilnejša: snemalci, asistenti, lučkarji, tonski tehniki, režiser itd. Vsebinsko pa oddajo pripravljamo v uredništvu 24UR Inšpektor/24UR Fokus z novinarkama Petro Čertanc Mavsar in Stašo Lozar ter našo urednico Alenko Marovt.

Ste morda ob pripravi te zgodbe naleteli na kakšna zaprta vrata?

Nismo, ker je medvrstniško nasilje tako zelo prisotno, da so vsi pozdravili idejo in namero, da o tej temi spregovorimo širše, iskreno, na glas in predvsem da skupaj iščemo rešitve. Mladi si v takem svetu ne želijo živeti, želijo si razumeti in biti razumljeni, želijo si sprejemati in biti sprejeti. Prijazni in strpni drug do drugega. Iskali bomo torej odgovor na vprašanje, zakaj nekateri vse to niso.

Se vam zdi, da je medvrstniškega nasilja vse več?

To žal potrjujejo podatki.

Kakšna družba smo postali, da je takšnih tragičnih zgodb vse več?

Verjetno vse bolj individualizirana, tekmovalna in nestrpna.

Kdo je po vašem mnenju kriv za takšna trenja med mladimi? Je to vzgoja, morda starši, okolica ali ...

To je vprašanje za stroko. In eno izmed ključnih vprašanj naše oddaje. Kaj torej vsi mi delamo narobe. In kako to popraviti.

Boste s podobnimi temami nadaljevali tudi v prihodnje? Je morda katera že načrtovana?

Verjamem, da bomo. Ustvarjalci si to vsekakor želimo.