GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

»Moje življenje je totalen žur«

Tina Fujs, 28.09.2022 07:46:22

Za Tilna Artača zagotovo lahko trdimo, da je človek številnih talentov. Poleg tega, da ga poznamo kot izjemnega glasbenika, nas vedno znova navdušuje v vlogi voditelja ter komika, odlično pa se seveda znajde tudi kot mojster improvizacije. Njegov nasmeh je nalezljiv, dobra volja pa zagotovljena.

Delite na:
»Moje življenje je totalen žur«
Že od malega je bil velik oboževalec imitacije. Občudoval je tako Saša Hribarja kot tudi Marjana Šarca ter Jureta Mastnaka. m24

Tilen, kaj dogaja?

Nova sezona, in sicer v soboto, 17. septembra, začnemo! Pet minut do devetih, prvi program RTV Slovenija. Veliko bo novega, konec koncev se je tudi »politična garnitura« zamenjala, tako da dogaja nad pričakovanji.

Predlagam, da se sprehodiva po vaši poti vstopa v slovenski medijski prostor. Začelo naj bi se v vašem otroštvu – ljubezen do imitacije, je tako? 

Bil sem velik »fan« oddaje Radio GA GA, že kot otrok sem jo spremljal. Občudoval sem tako Saša Hribarja kot tudi Marjana Šarca ter Jureta Mastnaka. Vesel sem, da sem lahko že v začetku svoje medijske kariere, kot imitator, sodeloval z njimi. Imeti tako dobrega mentorja, kot je Sašo Hribar, je bila odlična popotnica v mojo prihodnost.  

tilen-artač
Nova sezona Kaj dogaja se začne v soboto, 17. septembra, pet minut do devetih na prvem programu RTV Slovenija.
m24

Medijski krst ste doživeli z nastopom v oddaji TLP – Pet minut slave. S čim ste se predstavili? Kdo vas je vzpodbudil za nastop v takrat zelo aktualni oddaji?

Z Juretom Godlerjem sva bila sošolca na glasbeni gimnaziji. Hitro sva spoznala, da naju oba zanimajo stvari, kot so televizija, radio, komedija. Čisto naključno sva se odločila, da se predstaviva publiki v oddaji TLP – Pet minut slave. Za nastop sva napisala scenarij in se ga celo držala, kar se pri meni redkokdaj zgodi. (smeh) Tam sva srečala Saša Hribarja in to je ta začetek sodelovanja v oddaji Radio GA GA. 

Bi lahko rekli, da je bila to odskočna deska v medijski prostor? 

Ja, je bila. Sašo mi je dal priložnost, da sem pred javnostjo lahko prvič nastopil ter se predstavil s svojimi imitacijami, ki sem jih ustvaril sam. S tem sem si zagotovil priložnost, da predstavim svojo ustvarjalnost in talent.

tilen-artač
Tilen v prihajajoči sezoni obljublja veliko razburljivih novosti.
m24

Ko sva ravno pri talentih. Eden izmed vaših talentov je zagotovo glasba. Kako je glasba prišla v vaše življenje?

Mama je glasbenica. Že trideset let je zaposlena v zboru Slovenske filharmonije. Ona je tista, ki je predlagala inštrument violončelo, in tako se je vse skupaj tudi začelo. 

Ko sem začel delati na radiu in televiziji, je sicer prišlo do manjših sprememb, slej ko prej namreč ugotoviš, da ne zmoreš stoodstotno opravljati dveh stvari naenkrat. Proti koncu študija na Akademiji za glasbo v Zagrebu sem tako začel prilagajati in eno in drugo. 

Torej bi lahko rekli, da je vaše življenje neki konglomerat glasbe, ustvarjanja na televiziji in radiu. Kaj je tisto, kar vas najbolj izpopolnjuje? Kje je danes vaš največji fokus?

Moje življenje je totalen žur! (smeh) To, kar delam, me izpopolnjuje, zelo sem vesel, da imam ob sebi zelo dobro ekipo – tako na Radiu GA GA kot tudi v oddaji Kaj dogaja. Ob meni so ljudje, ki so resnično dobri v tem, kar počnejo, imajo ogromno znanja, hkrati pa mi omogočajo, da od njih črpam njihove izkušnje, znanja in vse te spretnosti, ki jih imajo. Izpopolnjujejo me sodelavci, s katerimi ustvarjam. 

tilen-artač
Tilnova mama je glasbenica in že trideset let zaposlena v zboru Slovenske filharmonije.
m24

Pa se malce dotakniva oddaje Kaj dogaja. Kot ste že poudarili, oddajo soustvarjate z odlično ekipo. Kako številna je zasedba? Kako so razdeljene vloge?

Ekipo piscev sestavljajo Igor Bračič, Jernej Celec in Admir Baltić. V oddaji nastopajo še Miha Brajnik, imitator Jure Mastnak in drugi ter voditelja, Alenka Marinič in jaz. Vse pa poteka pod budnim očesom urednice Maše Kljun. 

Kako pa poteka nastajanje oddaje?

Vsak ponedeljek se slišimo, pogledamo, kaj je in kaj bo aktualnega v tednu, ki prihaja. Postavimo ideje in skeče, se dogovorimo, kako se jih bomo lotili, ter kakšna bo vsebina. 

Skeče snemamo v sredini tedna, scenarij, kar se tiče »News-a«, pa nastaja s četrtka na petek. V petek potem snemamo oddajo, dodajamo morebitne popravke, včasih tudi nove teme. 

Seveda ostaja v oddaji še nekaj prostora za improvizacijo oziroma za kakšne »cukre«, ki jih vključujemo med samim snemanjem. To je namreč tisto, kar oddajo naredi še bolj pristno. 

kaj-dogaja, tilen-artač, alenka-marinič
Kaj dogaja, Tilen Artač, Alenka Marinič
Adrian Pregelj

»Ob meni so ljudje, ki so resnično dobri v tem,kar počnejo, imajo ogromno znanja, hkrati pa mi omogočajo, da od njih črpam njihove izkušnje, znanja in vse te spretnosti, ki jih imajo. Izpopolnjujejome sodelavci, s katerimi ustvarjam.«

Torej lahko pričakujemo veliko dobre glasbe, aktualnih vsebin, politične satire … Kaj je še tisto, s čimer nam boste letos postregli? Morda kakšna novost, presenečenje?

Gledalkam in gledalcem bomo v novi sezoni postregli z novo telenovelo Palomar, kar po špansko pomeni golobnjak. V njej bodo nastopali trenutno glavni akterji slovenske politike. Seveda pa ostajajo najbolj priljubljene rubrike – Mala terasa, Admir Baltić z besedo tedna ... To imajo ljudje zelo radi ... Vsega pa vam ne morem izdati. Za zdaj toliko – ostalo sledi v soboto. 

Omenili ste, kaj imajo ljudje radi. Kaj je po vašem tisto, kar ljudi najbolj nasmeje?

Po odzivih sodeč imajo zelo radi glasbene nastope – Mala terasa jim je zelo pri srcu. Tudi jaz resnično uživam v ustvarjanju te rubrike, navsezadnje je to tisto, kar res dobro znam – imitirati. Sicer se s petjem nikoli nisem profesionalno ukvarjal, toda od snemanja oddaje Znan obraz ima svoj glas gojim in urim tudi te sposobnosti. Čeprav je moja mama profesionalna pevka, se s petjem nikoli nisem resno ukvarjal. Morda je to za pevske imitacije še bolje, da nimam tehnično pravilno postavljenega glasu.

tilen-artač
»Skeče snemamo v sredini tedna, scenarij, kar se tiče 'News-a', pa nastaja s četrtka na petek.«
m24

Tilen, kaj pa je tisto, kar vam nariše nasmeh na obraz?

Ko me kdo preseneti z dobro imitacijo, takšno, ki jo je ustvaril sam in je pri nas še nismo slišali ... To je tisto, kar me absolutno najbolj navdušuje.

Nam morda lahko postrežete s kakšno zabavno anekdoto s snemanja, da malce nasmejiva naše gledalce?

Zelo zanimivo je bilo, ko smo pripravljali imitacijo Luka Mesca. Do zadnjega trenutka se v to vlogo nisem mogel vživeti, čeprav so odlične maskerke pri nas že ustvarile lasuljo. Urednica me je spodbujala: »Vse je pripravljeno, lasulja je narejena, potrebujemo ta lik.« Lasuljo so mi dali na glavo, oblekli so me v Luka Mesca, imitacijo sem nekako naredil, oddaja je šla v soboto ven, toda naslednji teden se je Luka postrigel. Ta lasulja je šla potem v »nič«. Luka pa se je postrigel na podobno frizuro, kot jo imam jaz, tako da sedaj v bistvu lasulje ne potrebujem.

tilen-artač
Z Juretom Godlerjem je bil sošolec na glasbeni gimnaziji.
m24

Tilen, zgolj še eno malce provokativno vprašanje. Imitirali ste že številne znane obraze. Komu bi lahko zaupali nalogo, da imitira vas?

Zdelo bi se mi zanimivo, da bi me kdo imitiral, pa očitno še nisem dovolj atraktiven. (smeh) Jure Godler me je nekajkrat imitiral, zgolj nekaj stavkov. Menda pa sem rahlo zmeden, zbegan in vedno sprašujem: »Ej, a misliš, da bo to vredu?«



»Zdelo bi se mi zanimivo, da bi me kdo imitiral, pa očitno še nisem dovolj atraktiven.«



8d45e7730a0c66304b08044c797fd2c5.jpeg