Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Mario Galunič: »Živim z Jokerjem«

Kamilo Lorenci, 09.09.2021 10:23:02

Z Mariem in njegovo vsevedno asistentko Katjo smo se pogovarjali in izvedeli malce več o tem, kako nastaja priljubljeni kviz, pa tudi, ali bi si sama upala nastopiti v njem.

Delite na:
Mario Galunič: »Živim z Jokerjem«
»Moj imidž je, da sem prijazen, da sem dobre volje, da sem naklonjen tekmovalcem, in rad bi, da tako tudi ostane.« Sašo Radej

Naslednji teden, natančneje 18. septembra, se na male zaslone vrača priljubljeni kviz Joker, z voditeljem Mariem Galuničem in njegovo asistentko Katjo. Po dolgem času bodo v studiu tudi gledalci, šesta sezona pa prinaša tudi nekaj novosti. Nas pa je zanimalo tudi, kako Joker nastaja in malce smo pogledali v zakulisje, kolikor smo zaradi ukrepov sploh lahko.

INTERVJUJA LAHKO TUDI POSLUŠATE NA NAŠEM PODCASTU ODKRITO.SI - POVEZAVI STA POD ČLANKOM

mario galunic 65_01.JPG
Nova sezona Jokerja bo malce bolj dinamična zaradi novosti.
Sašo Radej

Mario, začenja se nova, sedaj že šesta sezona kviza Joker. Treme pred oddajo verjetno nimaš več, kajne?

Hvala za takšno zaupanje. Ne upam obljubiti, da sem čisto brez treme. Pred vsakim snemanjem me nekaj zvija, ker nikoli ne moreš biti popolnoma prepričan, da imaš dovolj niti v svojih rokah. Sam upam, da smo pripravljeni, da smo dovolj vadili, ampak živci mi vseeno malce delajo. Ne vem sicer, koliko se to vidi, koliko se čuti, brez dvoma me čaka naporen večer, kajti posneti moramo dve oddaji. To pomeni, da bom štiri ure pred kamerami govoril, se smejal, širil dobro voljo itd. To sicer ni najbolj enostavno, vendar pa ni več tako hudo, kot je bilo recimo pred prvo oddajo.

Imaš mogoče kakšen poseben obred, preden začneš z oddajo?

Ne vem, če je to ravno obred, imam pa pred oddajo zelo rad mir in čas zase. Na televizijo pridem vedno nekaj ur pred vajami in imam svoj ritual, preden pridem v studio, da sem miren, da vem, kaj me čaka, kaj še moram narediti, tako da ne improviziram preveč …

Prav ta ritual me zanima. Kaj dejansko obsega?

Ko pridem v pisarno, hočem biti sam. In potem si tam kuham kave – eno za drugo – vmes berem zapiske o gostih, si pišem tekst, na glas govorim, kako bom začel oddajo in vadim besedilo napovednika oziroma ključne momente oddaje, tako sem potem v studiu pred ekipo suveren. Želim, da vsa ekipa, ki dela oddajo, ve, da ima opravka z nekom, ki ve kaj dela in ne sprašuje drugih za mnenje. Vse to uspem narediti v približno treh urah in potem grem samozavesten v studio, nakar je vse skupaj samo še stvar tehnike.

Kdaj se oddaja zate dejansko začne? Verjetno ne dopoldne na dan oddaje?

Oh, ko bi se le! To bi bilo super. Ker pa nisem samo voditelj, ampak tudi urednik oddaje, se z njimi ukvarjam ves čas. Če sem čisto konkreten, že od avdicij dalje. Se pravi, ko imamo avdicijo, tam vidim kandidate in tam se pričenja izbor ljudi, ki se nam zdijo primerni za Jokerja in potem se ukvarjam z izbranimi tekmovalci in z oddajami in poznam vse tehnične, produkcijske in seveda vsebinske stvari. Rad imam vse to »pod kontrolo« in želim tudi vse videti in vedeti. Tako da dejansko živim s to oddajo. Včasih težko ločim kdaj živim brez nje v mislih … Zadnja tri leta se z Jokerjem ukvarjam dejansko skoraj vsak dan.

mario galunic 27_01.JPG
Pogovor z Mariem si lahko ogledate tudi na YouTubovem kanalu Odkrito.
Sašo Radej

Sodeluješ tudi pri izbiri tekmovalcev?

Na nek način ja. Nisem pa tisti, ki odloči. Sodelujem pri avdicijah in z vsemi kandidati opravim en kratek intervju, tako da vidim, kako se ujameva, kakšno energijo začutim oziroma kakšen feed-back, ker to res ni nepomembno. Vse to se posname in ko ekipa odloči, kdo bo dejansko nastopil v oddaji, te posnetke pogledam, da vidim, če se tudi jaz s tem strinjam (smeh).

Ali iščeš njihove šibke točke?

Niti ne. Kviz je tako narejen, da slej kot prej Joker sam najde njihove šibke točke. Še vsak je na to naletel, ker so vprašanja pač iz mnogih različnih področij in nihče ne zna vsega. In še zmeraj je kdo prišel na tanek led – eni večkrat, drugi manjkrat, spet tretji imajo tudi nekaj sreče. Nekateri tekmovalci se taktično pripravljajo, drugi spet improvizirajo, tako da gre za zelo različne ljudi, različne pristope in zato je vsakič drugače.

Vsi tekmovalci pa imajo seveda velika pričakovanja in jaz jih potem ves čas »motiviram«, da so ves čas dobre volje in se ne sekirajo, če nečesa niso znali ali »kaj si bo kdo mislil«, ker to ljudje precej radi počnejo.

mario galunic 48_01.JPG
»Ko si pred kamero, moraš dati vse od sebe, tudi če imaš slab dan,« pravi Mario.
Sašo Radej

Prav ta energija, ki jo imaš v oddaji … Kako jo vzdržuješ?

Včasih pride sama, včasih se moram pač potruditi. Če je kdaj nimam, mislim, da imam dovolj kilometrine za sabo, dovolj let dela na televiziji, da vem, da je pred kamero treba pač dati iz sebe najboljše. In tudi če tisti dan tega nimaš dovolj ali v izobilju, moraš to od nekje »potegniti« in pokazati »najboljšo izdajo samega sebe«. Ne moreš priti pred kamero zoprn ali tečen. Mogoče si to kdo lahko privošči ali pa je to njegov imidž, ampak sam nisem tak. Moj imidž je, da sem prijazen, da sem dobre volje, da sem naklonjen tekmovalcem in bi rad, da tako tudi ostane. Se pa moram včasih pač malo bolj potruditi, včasih pa malo manj. Je pa zelo pomembno to, da snemamo več dni zapored. Če bi recimo včeraj posneli dve oddaji, ki mi ne bi bili všeč, bi danes bil slabše volje. Ker pa smo naredili dve odlični oddaji, sem danes boljše volje in upam, da bomo tudi danes naredili dve dobri oddaji, kar pomeni, da bom tudi jutri še boljše volje. In prav jutri jo bom nujno potreboval, ker bom že precej utrujen in bom odvisen od te pozitivne energije.

Mislim, da smo oddajo v tej sezoni naredili še malo bolj dinamično.

Kaj pa vprašanja? Koliko sodeluješ pri izbiri vprašanj?

To pa ne. Tega si ne bi rad naprtil na glavo. Imamo ekipo sestavljalcev vprašanj in enega recenzenta oziroma revizorja, ki vsa vprašanja, ki pridejo, pregleda, jih postavlja v bazo in jih, če jim sam ni kos, daje v pregled tudi raznim strokovnjakom, da ne bi bilo vpisano kakšno vprašanje z napačnim odgovorom ali kaj podobnega, kar je lahko zelo zoprno. Se pa žal kdaj tudi zgodi kakšna nejasnost, ker je včasih možen več kot en odgovor ali pa se ljudje razburjajo, da so mislili eno, pisalo pa je drugo in podobno. In včasih res moramo kakšno stvar podrobneje pojasniti. Ampak, sem zelo zadovoljen z ekipo, izjemni sodelavci. Preden pridejo vprašanja v bazo, tam pa je že na stotine oziroma že nekaj tisoč vprašanj, morajo obvezno čez nekaj sit; nekdo jih mora sestaviti, nekdo jim mora pregledati, lektorirati, nekdo jih mora strokovno potrditi oziroma odobriti in šele nato gredo v bazo. Ogromno dela, še preden se je oddaja začela.

Ali ti veš vse odgovore na vprašanja že pred oddajo, ali jih izveš v njej?

Nikoli ne vem vnaprej, katera vprašanja bodo prišla na vrsto. Tako dobim vprašanje hkrati s tekmovalcem, vendar s to razliko, da se na mojem monitorju že takoj obarva tudi pravilni odgovor. Vidim pa tudi razlago, ki jo včasih poda Katja, včasih pa kar sam, tako da sem že malo prej videti pametnejši, kot bi sicer bil (smeh).

mario galunic 48_01.JPG
»Ko si pred kamero, moraš dati vse od sebe, tudi če imaš slab dan,« pravi Mario.
Sašo Radej

Kdo pa določa, kdaj bo odgovor razložila Katja in kdaj ti?

To pa se odločim kar jaz sam, med oddajo. To je čista improvizacija. Pazim na to, da je nek ritem, da ni recimo Katja trikrat zapored, potem pa dolgo ne. Vsake toliko časa jo vključim, zato mora biti tudi ona ves čas v pripravljenosti, vendar se je v tem času že uigrala, tako da oba to počneva že povsem rutinsko.

V tej sezoni se v studio ponovno vračajo gledalci. To vsekakor prinaša nek drugačen občutek, adrenalin, kajne?

Seveda. Za voditelja je nekaj čisto drugega, če dela pred praznim studiem, ali pa če je v njem nekdo, ki se nasmeji kakšni šali ali pa komu zaploska. Razlika je ogromna. Upam, da bo tako tudi ostalo. Sicer sem se v tem času, ko publike ni bilo, na to navadil in vsekakor je bil prazen studio boljši, kot pa če oddaje sploh ne bi delali. Tudi zdaj se je v studio vrnil samo del publike. Nimamo tribun, ker ljudje seveda ne smejo sedeti preblizu. Tako bodo sedeli na varni razdalji, za kamerami, seveda z maskami in primerno razdaljo - mogoče vsega 20 ali 30 ljudi. Kasneje v postprodukciji dodajamo na posnete aplavze še dodatno ploskanje, da se zdi, kot da je studio poln. Včeraj, ko smo snemali prvi dve oddaji, je bilo v primerjavi s prej, ko je bil studio prazen, kot dan in noč.

Bodo pa gledalci lahko tudi to sezono Jokerja igrali tudi doma?

Seveda. To je ostalo tudi v tej sezoni, saj se je v pretekli Joker doma izredno dobro prijel. Nekje med 3.000 in 7.000 ljudi je igralo to igro vsako soboto. Ljudje lahko odgovarjajo na vprašanja sočasno s tekmovalcem v studiu in TV oddaja lahko postane odlična družinska zabava. Najboljše igralce tudi nagradimo in upam, da bodo tekmovali še naprej, da bo Joker doma še en ekranček poleg televizijskega.

mario galunic 58_01.JPG
Kljub šesti sezoni ima Mario včasih še vedno tremo, vendar bolj v smislu pričakovanja.
Sašo Radej

Si sam kdaj igral Jokerja, kot tekmovalec?

V vlogo tekmovalca sem se vsaj malo lahko vživel, ko smo Jokerja pripravljali. Bil sem na Portugalskem, kjer so takrat na javni televiziji postavljali Jokerja in sem bil zraven in sem lahko malo treniral. Pri nas seveda tega nisem mogel in ne morem, saj sem vedno korak pred tekmovalci, ker pač pred njimi izvem odgovore. Težko se pravzaprav vživim v njihovo vlogo, ampak vem, da ni enostavno. Jaz jih občudujem, da pridejo pred kamero, zato jih potem poskušam lepo 'ujčkat', da se dobro počutijo. Upam, da se bosta tudi tekmovalca v današnjih dveh oddajah prepustila in da bomo kaj dobili nazaj. Sam namreč ne morem narediti oddaje. Potrebujem njihovo dobro voljo, pripombe, energijo. In vedno sem zato malo negotov. Ker, ko se oddaja začne, šele takrat vidiš pravi obraz ljudi. Lahko so pred snemanjem zelo zgovorni ali duhoviti, ko pa se oddaja začne, včasih zmrznejo. Ampak Jokerja je kljub temu treba posneti. Vedno upam, da se to ne bo zgodilo …

Ti sam bi si upal nastopit v Jokerju?

Mislim, da ne. Mislim, da nisem dovolj pogumen, da bi šel v katerikoli kviz … Morda zato, ker sem človek s televizije, zato na to gledam drugače.

Sicer pa letošnja sezona prinaša nekaj novosti, kajne?

Ja. Letos se bomo poskušali še malce bolj približati našim tekmovalcem. Tako jim bomo v primeru, da bodo pravilno odgovorili na vprašanje za 20.000 evrov, dali Zlatega Jokerja, vrednega 100 evrov. Pridobili smo namreč sponzorja. Imamo pa tudi drugi Bonus Joker, ki je malo drugačen in malo težji in malo daljši, tako da je možno v oddaji dobiti več Jokerjev in bomo videli, kako bodo ljudje to izkoristili. In še ena sprememba je, da lahko sotekmovalec pride v vlogi Super Jokerja glavnemu tekmovalcu pomagat dvakrat. Mislim, da smo s tem oddajo naredili še malo bolj dinamično. Mogoče spremembe niso hude, so pa okusna nova začimba.

Joker slika 1.jpg
Katja ostaja najbolj skrivnosten del Jokerja tudi v šesti sezoni.
Ivan Valtl

Pogovarjali pa smo se tudi s skrivnostno, a vsevedno Katjo, ki Mariu pomaga že vseh šest sezon. Kako je prišla v oddajo, ji je všeč tančica skrivnosti, ki jo obdaja?

Katja, ti si najbolj skrivnosten del kviza Joker že od vsega začetka. Kako sprejemaš to svojo skrivnostnost?

Iskreno, mi je zelo všeč. Vedno sem imela zelo rada radio, oboževala glasove in jih poslušala, in to, da sem sedaj v vlogi, v kateri me ljudje ne vidijo in je pri tem neka tančica skrivnostnosti … Krasno mi je, res. To je super vloga in zelo sem vesela, da me je Mario povabil k sodelovanju.

Kako bi opisala svoje delo?

Moje delo je v bistvu zelo nedoločno. Jaz sem nekdo, ki vse ve in vse obvlada in ima vse odgovore. Je zelo zanimivo, ker nikoli ne vem vnaprej, kaj bo tekmovalec povedal ali kateri odgovor bo podal. In potem moram v trenutku, ko me Mario pokliče, takoj vedeti, kaj bom povedala, hkrati pa moram paziti, da ne povem preveč, ker bi ubila ves čar, še preden Joker pove odgovor. In včasih, če gre za bolj zapleteno stvar, me kar malo stisne, češ: ’Kaj bo pa zdaj?’ … Ampak na koncu pa vedno gre.

To je super vloga!

Se pravi, da je malce adrenalinsko …

Ja, je. Vprašanj in odgovorov ne poznam vnaprej. Šele takrat, ko se pojavijo na televiziji, vidim, kaj bo sledilo. In tudi ne vem vnaprej, kako se bo Mario odločil, ali bo odgovor pojasnil sam, ali bo poklical mene. Vedno tako tukaj sedim in čakam in je kar malo napetosti, ja …

jokaer slika 2.jpg
»Delo je tudi adrenalinsko,« pravi Katja, »nikoli ne vem, kdaj me bo Mario poklical.«
Ivan Valtl

Imaš pa na ta način tudi niti oddaje v svojih rokah.

Na trenutke res. Bodimo iskreni – Mario je glavni in on ima vse niti v rokah, v tistem trenutku, ko pa vskočim in se odločim, na kakšen način bom vse povedala in razkrila, pa bi lahko rekli, da jih imam do neke mere tudi jaz.

Kako si sploh prišla do te vloge?

Leta in leta že delam na radijskih postajah. Trenutno sicer ne v glasovni vlogi, tako da je Joker edina oddaja, kjer se pojavlja moj glas. In ker sem dolga leta delala tudi na nacionalnem radiu, sva se z Mariom poznala. Kakšen mesec po tistem, ko pa sem z nacionalke odšla, me je poklical, češ da se je spomnil name in na moj glas … in evo, tako se je tri leta nazaj začelo in sem še vedno tukaj.

Bi tudi ti kdaj tekmovala v Jokerju?

A veš, da če ne bi delala tega v Jokerju, po moje bi. Zdaj pa, ker sem tista, ki v očeh gledalca vse obvlada in vse ve, si ne bi več upala.

Bi si upala napovedat, do kam bi v Jokerju prilezla?

Joj, Joker je tako nepredvidljiv. In tako kot pri vseh kvizih, ki jih gledaš doma, si včasih rečeš: ’Pa kako tekmovalec ne ve tega. Jaz bi to vedela ...’. Ko pa si enkrat tukaj in ko deluje adrenalin, je čisto drugače. … … Mislim, da je to nemogoče napovedati.