favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Jennifer Connelly v fimu Top Gun: Maverick

KŠ, 24.05.2022 13:30:44

Končno se je vrnil. Stotnik Maverick se po 30 letih uspešnega službovanja kot pilot vrača na elitno vojaško letalsko šolo. Legendarni Top Gun je nazaj – že v slovenskih kinematografih ... Kaj pa je o tem filmu povedala glavna igralka Jennifer Connelly?

Delite na:
Jennifer Connelly v fimu Top Gun: Maverick
JENNIFER CONNELLY Karantanija Cinemas

Z Josephom Kosinskim ste v preteklosti že sodelovali. Kako vam je predstavil Top Gun: Maverick? In kaj je bilo takšnega pri smeri, ki jo je ubral, da vas je prepričalo?

Dal mi je zgodbo in scenarij in res se mi je zdelo, da so v zgodbi našli nekaj posebnega. Da res gre za zgodbo, ki si zasluži biti udejanjena. Ima nekatere iste like, a so ti na povsem drugih točkah svojih življenj. Še vedno je Maverick, a na drugi točki svojega potovanja. In mislim, da so to potovanje, ta scenarij, zgodba opisani res prepričljivo in vznemirljivo.

Gre za film, o katerem se je leta govorilo, a se je pogosto zdelo, da se ne bo nikoli zgodil. Mislite, da mu bo uspelo nagovoriti oboževalce?

Mislim, da bo. Veste, ko se vrneš k filmu, ki ga tako zelo ljubi toliko ljudi – in ljudje res, res ljubijo Top Gun – se hočeš prepričati, da imaš res dober razlog za nadaljevanje in novo, dobro zgodbo. Mislim, da so to imeli, obenem pa sem vedela, da bo Joe Kosinski opravil dobro delo. Mislim, da bo to zabavna, vznemirljiva ter zadovoljujoča izkušnja za oboževalce.

Kaj nam lahko poveste o svojem liku, Penny Benjamin? Ime je znano …

Ona je nekdo, ki pozna Mavericka. Je nekdo iz njegove preteklosti. Bila sta del življenja drug drugega, pa nato spet ne in nato spet. Res mi je pri srcu. Všeč so mi njena moč, neodvisnost in duh. Všeč mi je, kakšna je z njim. Pa še zelo optimističen lik je, kar mi je zelo všeč.

Domnevno vas je k sodelovanju pritegnila prvotna naveza Cruise-Bruckheimer. Ali sta vključujoča? Ste se počutili kot del ekipe? Očitno gre za projekt, ki jima veliko pomeni …

Zagotovo. To je bilo čutiti pri vseh vpletenih. Raven predanosti filmu – predanost, da bi ta film bil najboljši, kar je lahko, je pri vseh bil osrednji fokus. »Kako lahko ta film naredimo poseben in vznemirljiv in dih jemajoč?« To je bilo vprašanje in vsi so se trudili, da bi dosegli ta cilj. Moram reči, da še nikoli nisem delala z nikomer, ki bi bil svojemu delu predan bolj kot Tom. Trenira in se pripravlja, da lahko doseže stvari, ki se meni zdijo nemogoče.

S Tomom se že od 80. let prejšnjega stoletja pojavljata v primerljivo visokoproračunskih filmih. Kako se razlikujeta vajina pristopa?

Rada raziskujem, uživam v času pred snemanjem filma, ko razmišljam o liku, četudi ne gre za praktično raziskovanje, ampak bolj domišljijsko, kreativno delo. V tem procesu uživam. Mislim, da sem dokaj disciplinirana in da trdo delam. Gre za ljubezen – tudi po vseh teh letih se počutim blagoslovljeno, da lahko počnem, kar počnem, in da to počnem s strastjo. Vsak trenutek se zdi kot priložnost, zato ničesar ne jemljem za samoumevno. Mislim, da nama je to skupno. Se pa zdi, kot da je Tom na drugem nivoju.

JENNIFER CONNELLY_Top Gun Maverick.jpg
JENNIFER CONNELLY
Karantanija Cinemas

Kje ste prvič videli izvirni Top Gun?

Ne spomnim se več, kje točno sem bila, se pa spominjam, kakšen fenomen je bil. Spomnim se, kakšen vtis so name naredili prizori letenja, saj česa takega prej nisem videla. Bili so nekaj izrednega.

Sta v kakšnem trenutku začutili breme zgodovine Top Guna in njegove ikonografije, ko ste stali nasproti Mavericka?

Trudila sem se biti v tej različici filma. Kar pa ne pomeni, da se nisem čutila zavezana zgodbi in oboževalcem izvirnika. Ampak iskreno, odgovornost čutim pri vsem! Kadar delam, se vsak dan zdi kot privilegij in priložnost, zato si prizadevam to venomer spoštovati.

V preteklosti ste dejali, da je vsak film poglavje vašega življenja, v katerem se o sebi naučite več. Kaj ste se o sebi naučili v filmu Top Gun: Maverick?

Pri nekaterih filmih so lekcije bolj očitne kot pri drugih. Včasih gre za stvari sveta, o katerih se objektivno naučiš med raziskovanjem za lik. In to je najlepša stvar moje službe – včasih preživljaš čas z likom, ki sprejme drugačne odločitve in se stvari loteva drugače. Tako lahko raziskuješ svet te osebe, njegovo poslanstvo in um, da bi razumel njen vidik. Včasih je torej tako, spet drugič se z izzivi, odnosi in dinamiko na snemanju razkrije kaj bolj osebnega.

Kako je bilo že v drugo delati s Kosinskim? Kaj je bilo drugače?

Joe mi je zelo pri srcu. Je bistroumen, prijazen in duhovit. Je zelo talentiran režiser; ne spoštujem le njega, temveč tudi njegov način dela – in vse, kar je dosegel. Ni veliko ljudi, ki si lahko nakopljejo tako velik film. Kar zadeva mene, je dokazal, da to zmore, čeprav to terja veliko domišljije in načrtovanja, konec koncev tudi vizionarstva. Obenem pa se zna v svojih filmih osredotočiti na človeške odnose. Zmožen je na ekonomičen način ohraniti globino čustvovanja, kar je po mojem mnenju v filmu s toliko akcije zelo pomembno. Zaradi tega kot gledalec hočeš biti zraven. Kar pa zadeva sodelovanje, pri delu z njim uživam, zato sem kadarkoli za to.

Glede na dogajanje v svetu najdete kaj tolažbe v tem, da bo Top Gun spet v kinematografih? Izvirnik je eden od najbolj arhetipskih »blokcbusterjev« vseh časov. Je nadaljevanje ravno tisto, kar svet v tem času potrebuje?

Kolikor sem videla, jim je uspelo nekaj osupljivega. Spodneslo mi je tla pod nogami. Res je nekaj posebnega. Mislim, da se bodo ljudje zabavali – seveda tudi iz nostalgičnih razlogov, a jim je vseeno uspelo doseči nekaj novega, nekaj izrednega. Zase vem, da komaj čakam, da ga vidim; in vem, da se bom zabavala.