Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Intervju: Brett Morgen - vizionar filma o Davidu Bowieu

r.t., 27.09.2022 09:44:19

Brett Morgan je posnel dokumentarne filme o Queenih, Kurtu Cobaineu, Rolling Stones, sedaj pa je prišla na platna še mojstrovina o legendarnem pevcu.

Delite na:
Intervju: Brett Morgen - vizionar filma o Davidu Bowieu
Brett Morgen Profimedia

Brett Morgen je priznani dokumentarist, ki je delal z številnimi priznanimi umetniki: Robert Evans (film The Kid Stays In The Picture iz leta 2002), skupina The Rolling Stones (film The Rolling Stones (Crossfire Hurricane iz leta 2012) in Kurt Cobain iz Nirvane (Cobain: Montage of Heck, 2015). Sedaj pa se je za film Moonage Daydream osredotočil na ikoničnega glasbenika Davida Bowieja. Dobil je dostop do Bowiejevih osebnih arhivov, Morgen pa v nadaljevanju govori o tem, kaj ga je pritegnilo k slavnemu glasbeniku in kako se je lotil zbiranja tega še nikoli videnega gradiva.

David Bowie5.jpg
David Bowie je premikal meje.
Profimedia

Kako ste se v mladosti spoznali z Bowiejevo glasbo?
Nisem prepričan, kaj je bilo prej, puberteta ali Bowie, vendar sta oba dejavnika imela podobno funkcijo v mojem življenju, saj sta radikalno spremenila svet, kot sem ga poznal. Bil sem star 12 ali 13. In ko sedaj govorim o tem, se mi zdi zelo klišejsko, vendar je vse res. Verjetno je bil prvi umetnik, katerega album sem kupil s svojim denarjem. Pred tem sem si plošče izposojal od sorojenca in staršev, nato pa je Bowie postal zame nekakšen uvod v svet glasbe - The Clash, Siouxsie in Banshees, ki so me pripeljali do punka in drugih zvrsti. Toda vse se je začelo z Bowiejem - govorim tako o kulturnem prebujenju kot spoznavanju Burroughsa, The Velvet Underground in nemški ekspresionizem. Z njim sem imel občutek, da me nekdo razume. Tako da je bilo to tisto, kar je nenadoma vstopilo v moje življenje. Že če bi ostal le pri tem, bi bilo dovolj. A resnična preobrazba se mi je zgodila, ko sem začel delati na tem filmu. Star sem bil 46, 47 let. Nikoli nisem dejansko študiral Davida, prebral nisem nobene knjige o njem ali gledal njegovih intervjujev. Bil sem preprosto oboževalec njegove glasbe. In ko sem se začel ukvarjati z njegovimi intervjuji, sem doživel neke vrste razsvetljenje. Vedel sem, da je neverjeten umetnik, a se nisem zavedal, kako globoko je bil predan filozofskemu in duhovnemu pristopu k življenju, ki je bil zelo sinhronizirano z njegovim pristopom k umetnosti. David je imel globoko spoštovanje do življenja. Resnično je želel kar najbolje izkoristiti vsak dan in vsako priložnost. Zato je tako pogosto spreminjal svoje sloge in se postavljal v nevarne, zahtevne in celo drzne situacije. Večina umetnikov se drži tega, po čemer so znani ali v čemer so dobri, ker se bojijo, da bi izgubili varnost in občinstvo. Zdi se, da je bilo Bowiejevo prvo zanimanje vedno njegova lastna radovednost, njegovi lastni cilji in če mu je občinstvo sledilo, je bilo to odlično. Ne pravim, da ga ni zanimala prodaja albumov, vendar le pod lastnimi pogoji. Toda kar se tiče tega filma (Moonage Daydream), zmeraj sem poskušal posneti filme, ki niso bili toliko povezani z osebnostmi, ampak ampak želim uprizoriti utelešenje osebkov v samem filmu, se pravi to kar dejansko oni predstavljajo. Želel sem ustvariti film, ki predstavlja izkušnjo subjekta. Zelo dobro se zavedam, da ko snemam film o nekom, kot je David Bowie, da obstaja na desetine knjig in več čudovitih dokumentarnih filmov, ki gledalce pač popeljejo skozi čas, datume, kraje, ljudi, ki so vplivali nanj. David predstavlja eno najbolj raziskanih tem mojega časa. Ko sem se torej loteval filma o Bowieju, nisem želel potovati po terenu, ki je že dobro poznan. Zanimalo me je ustvariti nekaj, kar bi bilo bolj skrivnostno, vzvišeno in intimno. Film ni bil zasnovan tako, da bi bil film o Davidu Bowieju. Zasnovan je bil kot film o Bowieju v citatih, film o Bowiejevih izkušnjah.

Kako ste lahko postali režiser, ki se je spustil v Bowiejeve osebne arhive?
Zato, ker mi je to uspelo, menim, da imam najboljše delo na svetu. Imam možnost, da lahko raziskujem svoje junake. To je v resnici moje življenje. Veste, jaz sem dve leti živel z Bobom Evansom, eno leto sem preživel z Rolling Stonesi v najbolj kritičnem obdobju njihovega obstoja - takoj po izidu Keithove knjige. Približno dve leti sem preživel s Kurtom [Cobainom]. Torej, kako sem prišel do Davida? Z Davidom sem se srečal leta 2007. Srečal sem se z njim in njegovim poslovnim direktorjem (Billom Zysblatom), ki je zdaj njegov izvršitelj. Predstavil sem mu idejo za hibridni, nefikcijski film - takrat še brez arhivskega gradiva, kar bi pomenilo, da bi Davida spremljali po vsem svetu - približno 60 dni. Nato me je Bill poklical in rekel: "Davidu je bil predlog všeč, vendar pa je trenutno v nekakšni pol upokojitvi. Čas zanj ni pravi.”

Kaj se je zgodilo potem?
Leta 2015 sem prišel na idejo, da bi ustvaril nov žanr, ki sem ga poimenoval glasbeno doživetje IMAX, ker nimam boljše besede za vse skupaj. In to naj bi bila serija petnajstih filmov, ki bi bili vse prej kot biografski. Filmi bi občinstvu omogočili, da doživi izkušnjo z umetnikom. Kmalu zatem pa je David umrl. Poklical sem Billa in omenil, kaj bi rad počel, in Bill se me je spomnil s sestanka. Bill je delal s Stonesi. Bil je velik oboževalec Crossfire Hurricane in The Kid Stays In The Picture. In rekel je, da je v zadnjih 25-30 let David vse arhiviral in zbiral. Vse je shranil. Bill mi je rekel, da mi je bilo namenjeno, da sem se srečal z Davidom.

David Bowie2.jpg
David Bowie je bil tudi modna ikona.
Profimedia

Kako je bilo biti prvi filmski ustvarjalec, ki je šel skozi te arhive?
Vedno je edinstven in pretresljiv občutek, ko si prva oseba, ki dostopa do arhiva in vidi stvari, ki jih ni videl pravzaprav nihče. Tako je bilo tudi v primeru skupine The Rolling Stones. Ko sem delal Crossfire Hurricane, sem šel skozi vsak kader - vsak posnetek. Tega je bilo za približno 27 ur. To je bila nora izkušnja. Seveda je bilo gledanje nekaterih Cobainovih posnetkov pretresljivo. Skoraj preveč intimno. Pri Bowieju sem si v več primerih želel odpreti vrata in zakričati ter povabiti ves svet v svojo montažno sobo, da bi vsi videli, kar vidim jaz. Kajti kar sem videl, je bilo tako osupljivo. Zato sem ga želel deliti in žal mi je, da nekatere stvari, ki sem jih videl, ne bodo prišle v film zaradi slabe kakovosti materiala. To je bilo najbolj frustrirajoče. Bilo je tako: "O, moj bog, to je neverjetno. Ali si bo to sploh kdo ogledal?' Oboževalec v meni si želi iti na YouTube in vse naložiti ter osvoboditi zaklade, vendar to ni moja vloga ali moja naloga! Toda arhivi so bili vznemirljivi od prve do zadnje sekunde. To je bil privilegij, ki nikakor ni bil samoumeven.

Katere posebne redkosti so vas navdušile? Posnetek Earls Court iz leta 1978?
Morda bo to zelo nepriljubljen odgovor, vendar mislim, da ni bilo dela materiala, ki bi bil bolj vznemirljiv od ostalih. Nevideni David Bowie je zame enako razburljiv, navdihujoč in vznemirljiv v vsakdanjem življenju, kot v nekem neznanem BBC-jevem intervjuju, ki ga še nikoli nisem videl. Torej je šlo za vsoto in ne za posamezne dele.

David Bowie4.jpg
David Bowie je zmeraj iskal nekaj novega.
Profimedia

Ali film vidite kot nekakšen kolaž?
Vsekakor je kolaž. Orkestrirana montaža. Ena stvari, ki je vznemirljiva ... moj sin je rekel nekaj, star je 13 let, kar sem res
cenil. Rekel je: 'Pri filmu je res super to, da nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Zdi se, kot da bi geldal 52 različnih filmov. Neprestano se obrača v to ali ono smer.’ Narejeno je bilo zelo premišljeno. Ko končaš Ziggyjev del, se nenadoma pojavi 50-letni David. Želel sem, da so ti obrati presenetljivi. Misliš, da si z Ziggyjem končal in ne pomisliš, da se bo nenadoma vrnil za "Rock and Roll Suicide". To je bil eden od vidikov filma, ki me je zelo zanimal.

Kakšen je bil vaš pristop k bolj biografskim vidikom Davidove zgodbe?
V filmu v osnovi nisem želel imeti nobenih imen, biografskih stvari. A sem ugotovil, da sem prišel do določene točke, do odtujenosti in sem si rekel: "Potrebujemo nekaj konteksta. V tridesetih minutah filma smo morali ‘olupiti čebulo’, čisto malo.' In ko sem vključil del o njegovi mami, očetu in bratu, sem začutil, da sem se izneveril svojim zelo strogim pravilom o biografskih podatkih. Vendar pa je prva stvar, ki jo mora človek razumeti ta, da umetnost ni popolna, še posebej, ko snemaš film o Davidu Bowieju, zato je treba najprej razumeti, da so ta pravila seveda namenjena temu, da se kršijo. In to je sprožilo sekcijo Iman - ki je spremljevalni del. In tako sta to dve področji filma, na katerih se bolj odkrito ukvarjam z biografskimi elementi. Toda ko govori o svoji mami in očetu, v resnici ne reče, da govori o mami in očetu, v hiši ni bilo ljubezni. Namen tega dela je širši, da ga lahko gledalec poveže s svojimi lastnimi izkušnjami. In jaz jo lahko povežem s svojo lastno izkušnjo. Pri Bowieju sem našel neverjeten intervju z Mickom Rockom, ki ga sicer nisem uporabil. Tri mesece pred ero Ziggy Stardust, sta bila v garderobi in Mick reče: "Hej David, iz založbe so mi sporočili, da me želiš vprašati kaj mislim o Ziggyju Stardustu. Slišal sem, da gre za vesoljca ali kaj podobnega. Kaj je to? In David mu odgovori "O, človek, to je noro. Samo omenil sem vesoljca in radon. To je to. Nič drugega nisem rekel. Nič drugega! Ljudje pa bodo sami zapolnili vrzeli kdo Ziggy je.” In to je Bowie - nič pri njem ni samorazumljivo.

David Bowie3.jpg
Davidovi sodelavci so dejali, da bi Bowie užival v filmu.
Profimedia

Ali ste si ogledali druge dokumentarne filme o Bowieju?
Pisal sem Francisu Whatelyju - posnel je tri čudovite dokumentarce o Davidu - to sem storil že na začetku procesa, ker sem iskal material. In rekel sem mu: "Poslušaj, rad bi bil zelo jasen. Všeč so mi tvoji filmi, ne poskušam jih predelati. Snemam svoj film in se samo zavedam, da tvoji filmi obstajajo in da so dokončni v smislu akademskega pristopa k razumevanju, da je delal s tem in onim umetnikom. In ker vem, da obstaja ogromno knjig o njem, moram narediti nekaj takšnega, česar ne moreš opisati v knjigi.

Kaj pa koncertni film D. A. Pennebakerja Ziggy Stardust?
Film Ziggy Stardust sem si ogledal leta 1983 v United Artists Six v Westwoodu, južno od bulvarja Wilshire. V spominu imam, da je bil... bil je rdeč, bil je zrnati in neoster. In ni bil videti tako, kot izgledal Ziggy Stardust v mojem umu, ko sem prvič slišal album, ki je zlitje barv - predstavlja mesečno sanjarjenje. In pogledal sem Pennebakerjev film, ko sem se lotil tega projekta ... mislim, da je Pennebakerjev film odličen. A to ni Ziggy, je David Bowie, ki igra Ziggyja. Mene je zanimal Ziggy, ustvarjanje Ziggyja v vseh njegovih mavričnih barvah. Naredili smo 400 ur barvanja, ki sem ga nadzoroval. Tako smo začeli s spremembami vijolične barve v rdečo in dodali rumeno na stranice. In nato s pomočjo fotografijske animacije ugotoviš, da lahko zdaj vnesemo še nekaj drugih barv, tako da smo v trenutku, ko smo prišli do Ziggyja, imeli mavrico. In to je bilo tako vznemirljivo, da pravzaprav nismo razlagali Ziggyja, ampak smo ga samo predstavljali.

Delali ste pri Crossfire Hurricane in Cobain: Montage of Heck, česa sta vas naučila? 
Pri vseh treh filmih najprej izberem skladbe. To je prva stvar. Torej nanje gledam kot na muzikale iz jukeboxa. Moonage Daydream sem napisal tako, da sem, ko sem določil linijo spusta v kaos, ustvaril ohlapnejše teme in izbral tri pesmi z vsakega albuma, začenši z letom '67, ki so se nanašale na te teme, in to je postal film.

Brett Morgen1.jpg
Brett Morgen je brskal po še nikoli videnih posnetkih.
Profimedia

Kako je bilo z Davidovo zapuščino? Ali ste imeli svobodo?
Še bolj kot to. Rekli so: "Naredite ga po svoje. Davida ni tukaj, da bi lahko film odobril ali potrdil. Torej bo to zamisel Bretta Morgena o Davidu Bowieju. Razen tega so me do danes neverjetno podpirali in mi pomagali. Dejansko so mi dovolili, da naredim, karkoli sem želel.

Če bi David videl film, kako bi se po vašem mnenju odzval?
Na to vprašanje ne morem odgovoriti. Rečem lahko samo ... in to mi je celo malo neprijetno. Vsi njegovi sodelavci in sodelavke, ki smo jim pokazali film, so povedali, da bi bil Davidu všeč.

David Bowie1.jpg
"Vse se je začelo z Bowiejem - govorim o mojem kulturnem prebujenju," je dejal Brett.
Profimedia

Kaj pripravljate v prihodnje?
Moj naslednji film bo o kultnem igralcu. Ena od stvari, ki sem se jih naučil od Bowieja, je bila, da moram stopiti iz cone udobja in izzivati samega sebe. In ta film je bil zame velik izziv, hkrati pa sem spoznal, da se s temi arhivskimi posnetki ukvarjam že 20 let in, da mi je udobno, da se mi ni treba ukvarjati z ljudmi. To je zame zelo varen prostor, kjer mi ni treba biti v stiku z ljudmi. Sedim v svojem prostoru, v svojem domu, in ustvarjam, in to je varno, udobno. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja sem opustil ustvarjanje filmov cinéma vérité, ker nisem želel ves čas slediti nekomu drugemu. Ko sem razmišljal o tem, kako bi se lotil naslednje teme, sem nameraval iti po poti ustvarjanja mitologije in početi to, kar sem do sedaj počel, a sem ugotovil, da bi bilo to preveč udobno. In moj naslednji film bo neposredni cinéma vérité, v slogu Freda Wisemana, ki bo igralca spremljal od trenutka, ko dobi scenarij, do zadnjega dne na snemanju, in mu bo sledil od doma do snemanja 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Igralec je precej ikoničen ... in pravila so, da mi nikoli ne sme reči, naj se obrnem, izklopim kamero. In rekel sem mu, da bo to grozljivo. Zame in zate, ker nimava nobenega nadzora!