kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

HAMLET EXPRESS: Že dvajset let na sceni

Hana Souček Martinc, 24.07.2021 17:00:55

Delite na:
HAMLET EXPRESS: Že dvajset let na sceni
Hamlet Express Foto: Urban Cerjak

Zasedba je nastala leta 2002, ko so se združili kontrabasist in bas kitarist Gregor Cvetko, tolkalec Blaž Celarec ter pesnik, kitarist in pevec Andraž Polič v okviru gledališke predstave Ivice Buljana Schneewittchen After Party, ki so jo ustvarjali v Dubrovniku.

»Sodelovanje je bilo tako dobro, da smo se odločili, da naredimo zasedbo,« pove šefbenda Andraž Polič. Prvi koncert so imeli na Ptuju, takrat še kot trio. Naslednje leto je izšel prvenec Moje mesto (Ehodrom), pri katerem se jim je za kratek čas pridružil kitarist Anže Palka. Leta 2006 so izdali Libanonski tango (Goga), pri katerem so sodelovali s kitaristom Andražem Mazijem, leta 2010 pa rokersko obarvan album Živi, ki so ga posneli v enem dnevu. Od tega albuma se je zvočna slika benda malce spremenila, Gregor je prijel bas kitaro, Blaž pa se je usedel za komplet bobnov. Na predzadnji plošč Onna (samozaložba, 2014) je Andraža Mazija na kitari zamenjal Miha Petrič.

Del pesmi Andraža Poliča:

Lačen svet / mrtvi kiti / radioaktivni sateliti / vroče cene trgovine / daj še več, ker kmalu mine

Bančni vlomi, podkupnine / stare zgodbe za spomine/ kdo tu pije, kdo tu plača/ komu se ta igra splača

(Navaho Indians song: In a sacred manner I live / to the havens I gazed / My horses are many)

Kako je pravzaprav prišlo do imena Hamlet Express? 

Naše korenine prihajajo iz gledališča, vsak izmed nas je že pred nastankom benda delal v gledališču in to še počnemo, zato je ime Hamlet prišlo naravno. Beseda Express pa je vzeta iz poimenovanja znamenite železniške proge Simplon Express, Pariz–Istanbul. V Dubrovniku smo se odločili, da vzamemo nekaj songov, ki sem jih že imel narejene, in jih skupaj oživimo. Dubrovnik je bil enkratna izkušnja, delali smo z vrhunsko ekipo, v kateri so bili Ana Karič, Veronika Drolc, Niko Goršič in Robert Waltl, v režiji Ivice Buljana. Glasbo je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar. Imeli smo dva meseca intenzivnih vaj za predstavo, kar je bila dobra podlaga za sam bend vnaprej. Na vlaku Hamlet Express smo skozi leta postali predvsem izjemni prijatelji. 

Andraž, si tekstopisec, pesnik, vokalist in kitarist in to je začutiti tudi v splošnem duhu zasedbe. Bi lahko rekli, da je splošna rdeča nit skladb zasedbe Hamlet Express neka uglasbena poezija in šansonski fusion?

Ja, lahko rečem, da je fille rouge Hamlet Express uglasbena poezija, ki sem jo krstil za fusion chanson za ljubitelje etiket. Tudi na zadnjem, petem albumu (Opium Blue), ki smo ga premierno odigrali v klubu Cankarjevega doma januarja 2019 in posneli med tremi poletnimi dnevi 2018 v Blaževi sobi za vaje, smo naslovno opojno melanholijo prepletli z bluesom, rockom, neparnimi ritmi, baladami ... all that jazz energijo in živostjo. Tu se občuti tudi različnost glasbe, ki jo vsak izmed nas posluša in pretežno izvaja v svojih lastnih projektih. Blaž Celarec je snemal, miksal in sproduciral vse albume, oblikovanja se je kot vselej lotil Gregor Cvetko. Sponzorsko nam je tokrat priskočil na pomoč Martin Konte in začeli smo fusion especial tour.

Hamlet Express
Hamlet Express
Foto: Aleš Rosa

Glasba in prijateljstvo v Hamlet Express sta zagotovo sila, ki vliva optimizem!

Kako nastajajo vaše pesmi in songi? So tiste, ki so uglasbene, drugačne kot tiste, ki ostanejo na papirju?

Poezija kot besedilo ob naši glasbi ima verjetno večjo težo kot besedilo, ki je navadno največkrat le pripeto h glasbi. Eros je izvir pesmi (poiesisa) in večkrat sem že ponovil, da obstaja poezija, ki ne potrebuje glasbe. Glasba, kjer so besede odveč, in preprosti songi, v katerih besedilo transcendira v glasbeni mistiki. Same songe po navadi prinesem na tri četrt končane in jih predstavim bendu ob kitari, skupaj potem postavimo aranžma in večkrat smo direktno snemali album. Instant. Vedno snemamo v živo. Smo tim izkušenih kurjačev z vizionarskim strojevodjo, naša glasbena lokomotiva je podmazana s sinhronizacijsko mastjo. Zdaj ko imamo še kondukterko Aljo Kapun, ki skrbi za zalogo premoga in luknja karte po vagonih, bomo prvi shinkansen (hitri japonski vlak) na parni pogon sploh. 

Kateri od nastopov ti je ostal najbolj v spominu? Igrali ste tudi za pokojnega predsednika Janeza Drnovška. 

V spominu mi je ostal nastop v Vodnikovi domačiji avgusta 2018 zaradi enkratne harmonije in odprtega vzdušja. Ja, tudi za Janeza Drnovška smo v napolnjeni Gallusovi odigrali Parižanko Lili, ki je z Iga odšla v Pariz in postala Parižanka ... 

Živiš na Češkem. Kako je prišlo do te odločitve? Je jezik »poetov sovražnik«? 
Leta 2006 sem se preselil na Češko zaradi ljubezni. Na računu sem imel delovno štipendijo in z Natašo sva živela brezskrbno bohemsko življenje. Toda šele ko se nama je rodila hčerka Alma, je Praga postala drugi dom. Iz fascinacije se je razvil boj za obstanek: deloval sem v gledališču Kampa, kot glasbenik v predstavah partnerke Nataše Burger, improviziral v igralskih skupinah, ustanovil slovensko-češki duet s pianistko Petro Bilkovo (Du-Chanson), prevajal Vaclava Hrabeta. Skratka živel sem prostovoljni eksil in se soočal s kulturnimi razlikami in podobnostmi. Ko je lansko leto po uspešni premieri (Sapiens 2020, Ivica Buljan) v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer sem deloval kot glasbenik (na zadnjih dveh predstavah v septembru po dolgih letih spet kot Hamlet Express trio), udarila karantena, se je živo velemesto spremenilo v kuliso in težko se diha. A glasba in prijateljstvo v Hamlet Express je zagotovo sila, ki vliva optimizem! Verjamem, da bodo tudi naše pesmi hrabrile duha v današnjih težkih civilizacijskih preizkušnjah!

Andraž Polič
Andraž Polič
Foto: Nataša Burger

»Ploščo bomo snemali deloma v živo z igralskimi gosti, Rac, Cavazza, Pirnat, Majzelj, in izjemnimi glasbeniki.«

Napovedujete nov album? Koliko jih je bilo do sedaj in kako se bo ta razlikoval od prejšnjih?

Drugo leto ob naši 20-letnici napovedujemo velik koncert in šesti album (Fantom svobode) kot odziv na trenutno situacijo in hommage anarho-nadrealističnemu Luisu Bunuelu in z mislimi na Camusovega upornega človeka. Za začetek letos jeseni planiramo singel z gostujočim Josom kot slam poetom, celotno ploščo bomo snemali deloma v živo z igralskimi gosti, Rac, Cavazza, Pirnat, Majzelj, in izjemnimi glasbeniki (s katerimi smo v preteklosti že sodelovali) na velikem koncertu sredi naslednjega leta, deloma pa snemanimi koncerti, ki bodo sledili – pa naj ne izdam vseh in vsega. Ravno smo se pričeli dogovarjati za ta veliki dogodek, razmere doma in svetu pa so absolutno nepredvidljive. Songi so narejeni in fuzija se bo nadaljevala ne glede na vse. Kdaj in kje, pa bolj natančno kasneje. Vsi skupaj pa vabljeni že zdaj, ne vemo kam, ne vemo kdaj! Spremljajte našo spletno stran hamleterxpress.si. Buena onda!