mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Gojmir Lešnjak Gojc: Živòt oznanja, da nisem več mladenič

A. M., 08.02.2021 13:15:20

Neizpodbitno in zagotovo najbolj veličastno dejstvo v življenju slehernika je, da se najprej rodimo ...

Delite na:
Gojmir Lešnjak Gojc: Živòt oznanja, da nisem več mladenič
Vse skladbe je najprej posnel doma v priročnem avdio studiu. Šimen Zupančič

Četrt stoletja po uprizoritvi avtorske glasbene satire Domovina - ljubezen moja je Gojmir Lešnjak Gojc predstavil novo avtorsko pesem Najprej sem se rodil, ki je druga v sklopu trinajstih pesmi v nastajajoči predstavi Moj živòt je rokentrol. V jeseni smo že lahko prisluhnili prvemu naslovnemu singlu iz tega sklopa in videu Moj živòt je ROKnROL.

Vaša gledališka predstava Moj živòt je rokentrol je zamrznjena? Zakaj je ne predstavite preko globalnih medijev?
Če smo potrpeli do sedaj, bomo pa še pol leta. Sem optimist, kaj? Predstava je zasnovana na izraziti komunikaciji z občinstvom in le tako bo zasijala v vsej svoji veličini. Zato se trudim na svetlo poslati vsake toliko časa nov singl, ki bo del gledališke pripovedi. Prepričan sem, da vsaka skladba zase lahko deluje samostojno in je primerna za radijsko predvajanje.

Kaj pa skladba Najprej sem se rodil? Ste ob pisanju imeli kakšnega vzornika iz svetovne glasbene zakladnice?
Pravzaprav ne. Veličastnost skladbe je dosegel Sebastjan Duh z aranžmajem, ki odseva njegovo veliko glasbeno znanje. Že z demo posnetkom je uspel nakazati, kam pes taco moli. Na snemanju pa je šlo vse samo še navzgor. Sebastjan mi je ves čas, ko je zlagal aranžma skladbe, govoril: »Boš videl,  ko boste tole odpeli živi pevci, zbor, Muzikalci, Dinamitke in odigrali glasbeniki, ne semplani zvoki, bo slišati, kot je treba!

Ali ste doma že sami pripravili demo posnetke vseh trinajstih skladb?
Da, vse skladbe sem najprej posnel doma v mojem priročnem avdio studiu in posnetke odnesel do Sebastjana, ki je dal skladbam imenitno glasbeno podobo. Dve skladbi pa smo v januarju 2020, tako rekoč tik pred pandemijo posneli pri Boštjanu Grabnarju v pro studiu in sedaj dajemo drugo skladbo Najprej sem se rodil na plano.

Za moj rojstni dan 22. februarja ob 10.42h pa bo video premierno predvajan na TV postajah, družbenih omrežjih in YouTubu.

Gojmir Lešnjak – Gojc
Besedilo skladbe bo razkrilo, za kaj gre, pravi Gojc.
Šimen Zupančič

Vse te pesmi bodo del predstave. Kaj bomo videli na odru?
Jaša Jamnik bo režiral to glasbeno satirično komedijo. V predstavi bodo sodelovali isti glasbeniki, kot pri snemanju v studiu: virtuoz na kitari Robert Pikl, basistka Petra Trobec, na tolkalih multipraktik Jure Rozman in Miran Juvan na na črnobelih tipkah. Žal si v živo ne moremo privoščiti imenitnih vokalov Dinamitk in Muzikalcev. Z Jašo sva napisala govorni del predstave. Zgodba govori o pevcu, ki med koncertom doživlja konstantne motnje različnih vsiljivcev: od hišnika, akviziterja, managerja ... Te like bo igral Jaša.

Kdaj boste posneli v studiu še ostale skladbe?
Kasneje, ko bo predstava doživela že več ponovitev. Pri prejšnjem projektu pred 25 leti sem se namreč naučil, da se interpretacija s ponovitvami koncertov oz. v mojem primeru predstav izpili do te mere, da zadeva postane poslušljiva (smeh). Rad bi si pustil dovolj časa, da bosta na posnetkih glasba in vokal kar se da domišljena. Snemali bomo še naprej v studiu Boštjana Grabnarja, kjer je odlična energija, ki se jo že sedaj čuti v obeh skladbah.

Kako ste se odločil za sodelujoče glasbenike in režiserja?
Jaša Jamnik je moj sopotnik že štiri desetletja in ga kot gledališkega ustvarjalca, režiserja in igralca izjemno cenim. Že veliko dobrega sva skupaj ušpičila, pa bova še to. Glasbenike pa mi je pomagal nagovoriti k sodelovanju takisto moj dolgoletni sodelavec in izjemen glasbenik Miran Juvan, ki je povabil v ekipo, rekel bi »crem de la crem« slovenskih glasbenikov.  To so: virtuoz na kitari Robert Pikl, izjemna Petra Trobec na kontrabasu, basu in harmoniki, na bobnih in tolkalih dr. Jure Rozman in glasbeni vodja in pianist prof. Miran Juvan. Med sodelavci so bili tudi odlični pevci, ki žal sodelujejo samo na posnetkih: Dinamitke – Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek, izjemne slovenske vokalistke in vokalna skupina Muzikalci: Lea Bartha Pesek, Urška Koželj, Maša Tiselj, Laura Ivančič, Gašper Oblak, Andrej Orel, Žiga Bunič in z njimi Marjan Bunič k.g.

Gojmir Lešnjak Gojc
Skladba je ena od trinajstih iz prihajajoče gledališko-glasbene komedije.
Gojc Promotions

Ali lahko rečete, da je vaše življenje rock and roll?
Ja, je! Kot bi moj oče rekel: »ROKENTROL!« Od tu tudi naslov predstave. Leta prinesejo tegobe. Živòt, kot v naslovu poimenujem svoje telo, oznanja, da nisem več mladenič. Kar pamet noče sprejeti, a živòt iz dneva v dan to potrjuje. Čisti rokentrol. (krohot)

In za konec še vprašanje, gledališče ali muzika?
Oboje. Ne! Muzika. Ja, najprej muzika potem oboje. To bo dokazala tudi nova glasbena komedija z naslovom Moj živòt je rokentrol. Do takrat pa prisluhnite novemu singlu: Najprej sem se rodil!

Gojc je svojo glasbeno pot začel v skupini SRP koncem sedemdesetih let prejšnjega stoletja in jo nadaljeval pred 25. leti s skupino d'Hamrs & Gojc,
s satiričnim kabarejem Domovina, ljubezen moja (CD na YouTubu). Tedaj se je poslušalcem najbolj usedla v srce skladba Vetrovi pojo ali po domače Prdni enkrat zame.